Αρχική > Slider > Ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός τιμήθηκε στο Συμπόσιο Λογοτεχνίας στην Κοζάνη

Ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός τιμήθηκε στο Συμπόσιο Λογοτεχνίας στην Κοζάνη

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

 

Με απόδοση τιμών στον συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό, ολοκληρώθηκε στην Κοζάνη το τριήμερο Συμπόσιο Λογοτεχνίας, που διοργάνωσαν το λογοτεχνικό περιοδικό «Παρέμβαση», η Εταιρεία Συγγραφέων και Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και οι Φίλοι Βιβλιοθήκης Κοζάνης, με τη στήριξη του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Στον καταξιωμένο συγγραφέα η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας χάρισε ένα αγαλματίδιο – αντίγραφο της αρχαίας πόλης της Αιανής, ο δήμος Κοζάνης το ασημένιο μετάλλιο της πόλης και τιμητική πλακέτα, ενώ ο ζωγράφος Κώστας Ντιος έφτιαξε ένα πορτραίτο με την προσωπογραφία του Β. Βασιλικού και του το χάρισε. Ο Β. Βασιλικός εξέφρασε την χαρά του για την συμμετοχή του στο συμπόσιο και δεν έκρυψε την συγκίνησή του για την αποδιδόμενη τιμή στο πρόσωπό του, σημειώνοντας πως είναι μεγάλη χαρά για έναν συγγραφέα να τον τιμούν και να μιλούν για βιβλία του, ιδιαίτερα όταν είναι ακόμη εν ζωή».

Ο χαιρετισμός του Β. Βασιλικού εμπεριείχε πολλαπλά πολιτικά μηνύματα και οι αποδέκτες ήταν επίσης πολλοί. Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισήμανε πως «όταν η οικονομία αντικαθιστά το όραμα της Ευρώπης, τότε το μέλλον της Ευρώπης γίνεται παρόραμα». Πως άλλωστε θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα, όταν στη συμφωνία του Μάαστριχτ, την οποία μνημόνευσε ο συγγραφέας, μέσα στις χιλιάδες σελίδες δεν υπάρχει ούτε μία σελίδα για τον πολιτισμό της Ευρώπης. Αυτός ήταν εξάλλου, ένας από τους βασικούς λόγους που ο γνωστός συγγραφέας εναντιώθηκε ενεργά κατά της συγκεκριμένης συμφωνίας.

Για την ελληνική κρίση και τα μνημόνια καταλόγισε, ειδικά σ’ αυτούς που υπόγραψαν το πρώτο μνημόνιο, ότι δεν διαπραγματεύτηκαν, απλώς υπόγραψαν. Δεν άφησε βεβαίως στο απυρόβλητο το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους εταίρους για την  λάθος συνταγή και τα σοβαρά λάθη στην διαχείριση της ελληνικής κρίσης. Επίσης, ο Β. Βασιλικός δήλωσε οπαδός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εμφανίστηκε επικριτικός στη γενικότερη πολιτική. Ωστόσο, ομολόγησε ότι ο λόγος που αποχώρησε από το δημοτικό συμβούλιο Αθήνας, ήταν γιατί δεν άντεχε να βλέπει την φάτσα του Κασιδιάρη.

Το λογοτεχνικό συμπόσιο άρχισε το απόγευμα της Παρασκευής και ολοκληρώθηκε την Κυριακή. Ήταν ένα γεμάτο τριήμερο με πολλές και σημαντικές εισηγήσεις. Κατά την διάρκεια του συμποσίου, στην είσοδο της αίθουσας συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου, λειτούργησε έκθεση ζωγραφικής του Αργύρη Παφίλη, με έργα του καλλιτέχνη για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Δυτικής Μακεδονίας.

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας