Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Κοινωνία > Ο πολιτικός μηχανικός που επέστρεψε από το Λονδίνο και καλλιεργεί κρόκο – Τι λέει στο «Reuters»

Ο πολιτικός μηχανικός που επέστρεψε από το Λονδίνο και καλλιεργεί κρόκο – Τι λέει στο «Reuters»

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Κρόκος, το άνθος που αποδείχθηκε σωτήριο για πολλούς Ελληνες στην οικονομική κρίση

Ο κρόκος Κοζάνης έφερε θέσεις εργασίας και χρήματα σε μία περιοχή που ήταν περισσότερο γνωστή για τα ορυχεία της και την ανεργία, επισημαίνει το Reuters.

Το άνθος του κρόκου αποδείχθηκε σωτήριο για πολλούς κατά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, γιατί από αυτό παράγεται το πιο ακριβό μπαχαρικό, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε σχετικό ρεπορτάζ.

Ανάμεσα σε αυτούς ο Ζήσης Κύρου, ένας πολιτικός μηχανικός, που επέστρεψε στο χωριό του, τον Κρόκο, καθώς δεν μπορούσε να βρει δουλειά αλλού. Ηταν το 2012, όταν γύρισε στην Ελλάδα από το Λονδίνο, με δύο πτυχία. Ανοιξε γραφείο στον Κρόκο, αλλά το εισόδημά του κατά κύριο λόγο προέρχεται από την καλλιέργεια κρόκου. «Ηταν μια επιλογή που δεν μετανιώνω. Θα έλεγα και σε άλλους νέους που πασχίζουν να βρουν δουλειά, να ασχοληθούν με αυτή την καλλιέργεια», δηλώνει στο Reuters.

Ο τοπικός συνεταιρισμός παραγωγών κρόκου έχει διπλασιάσει τα μέλη του. Από 30 κιλά τον χρόνο, που ήταν η παραγωγή το 2000, πλέον έφτασε τους 4 τόνους. Το 70% καταλήγει στο εξωτερικό. Πριν από ένα χρόνο, οι παραγωγοί άρχισαν να εξάγουν στις ΗΠΑ. Τώρα, στρέφουν το βλέμμα τους στην αγορά της Κίνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χρειάζονται 150.000 άνθη για ένα κιλό κρόκου, που πωλείται για περίπου 1.500 ευρώ. Για αυτό και αποκαλείται και «κόκκινος χρυσός».

Πηγή:  iefimerida.gr

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team