Αρχική > Αρθρογραφία > O ιερός ναός Αη Γιάννης ο πρόδρομος Αιανής  μνημείο νεώτερων χρονών υπαγόμενο στο υπουργείο πολιτισμού- Γράφει ο Γεώργιος Τζέλλος

O ιερός ναός Αη Γιάννης ο πρόδρομος Αιανής  μνημείο νεώτερων χρονών υπαγόμενο στο υπουργείο πολιτισμού- Γράφει ο Γεώργιος Τζέλλος

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Το αρχικό κτίριο χρονολογείται στον 16ο αιώνα. Το 1960 ανακαινίστηκε, επισκευάστηκε , αλλά η κατασκευή του δεν μπορούσε να αντέξει τη φθορά του χρόνου. Το ίδιο έτος βρέθηκε στο ναό το γνωστό μαρμάρινο επιτύμβιο επίγραμμα του 1ου μ.χ αιώνα αφιερωμένο στην ΑΔΙΣΤΑ σύζυγο του Μενέδημου.* Τώρα βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής.

Ο Αϊ Γιάννης ο Πρόδρομος λειτουργούσε ως τον Ιανουάριο του 2007 κατά την παραμονή και ανήμερα τα Αϊ Γιαννιού με τη συμμετοχή εκατοντάδων κατοίκων. Λαμπρή γιορτή με χορούς και τραγούδια …Οι πολυάριθμοι Γιάννηδες –Γιαννούλες και η γειτονιά είχαν την τιμητική τους. Γιόρταζαν. Ήταν ένα από σημαντικότερα γεγονότα της κοινωνικής ζωής των κατοίκων . Απαγορεύτηκε στη συνέχεια από την 17η Ε.Β.Α. η χρήση του λόγω της επικινδυνότητας του και δεν ξαναλειτούργησε από τότε . Σήμερα είναι εγκαταλειμμένος.

Το 2009 ως Δήμος Αιανής σε συνεργασία με την πρώην 17η Ε.Β.Α., Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού , αναθέσαμε στον μηχανικό κ. Κώστα Ντέλμα την εκπόνηση ειδικής μελέτης για την ανακατασκευή του Ναού με βάση το υφιστάμενο Ιερό. Η μελέτη έγινε και θεωρήθηκε από την Προϊσταμένη της 17η Ε.Β.Α κ. Μαριλίζα Τσιάπαλη, εγκρίθηκε από το Δ.Σ. Αιανής και την ΤΥΔΚ. Η μελέτη βρίσκεται σήμερα στο Δήμο Κοζάνης και αντίγραφο της και στο πρώην Δημαρχείο Αιανής . Διάφοροι λόγοι , που δεν είναι του παρόντος, δεν επέτρεψαν την ενασχόληση της Τ.Υ. του Δήμου Κοζάνης στην προώθηση του θέματος. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

Ο Αϊ Γιάννης ο Πρόδρομος περιμένει ακόμα το ενδιαφέρον των Υπηρεσιών του Δήμου Κοζάνης , της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κοζάνης, καθώς βέβαια και τη βοήθεια στη συνέχεια των κατοίκων Αιανής, που από παλιά εκδήλωσαν και ενυπογράφως το ενδιαφέρον τους για οικονομική στήριξη και προσωπική εργασία , προκειμένου να ανακατασκευαστεί. Ας το έχει αυτό υπόψη του το νέο Τοπικό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Αιανής.
• Λεπτομέρειες στο βιβλίο του αείμνηστου Δασκάλου Κ. Σιαμπανόπουλου « ΑΙΑΝΗ» σελίδες 59-64 έκδοση 2009

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team