Ο Απόστολος Γαρούφος από το Τσοτύλι με πάνω από 200 βιβλία σε γραφή Braille με το λογισμικό MinaDot – Φτιάχνει παιχνίδια για άτομα με ειδικές ανάγκες

Σχετικές Αναρτήσεις




Ο Απόστολος Γαρούφος από το Τσοτύλι βρίσκεται τα τελευταία οκτώ χρόνια στην Κομοτηνή.

«Τη Θράκη την αγάπησα, γιατί έχει αυτό το διαπολιτισμικό σχήμα» ανέφερε στο Λύσανδρο Ρήγα και το ραδιοΛόγος τονίζοντας όμως και την σχέση του με την ιδιαίτερη πατρίδα του. Ο Απόστολος είναι ο δημιουργός του λογισμικού MinaDot ,το οποίο επιτρέπει σε άτομα με προβλήματα όρασης να διαβάσουν βιβλία αυτοματοποιημένα χωρίς να απαιτείται η γνώση της Braille.

 width= width=Ως μεταπτυχιακός φοιτητής στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) και στην Ειδική Αγωγή και Ψυχοπαιδαγωγική της Ένταξης, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με προπτυχιακές σπουδές στην ελληνική φιλολογία και κατεύθυνση στις νεοελληνικές και βυζαντινές σπουδές, χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό, μετέγραψε σε γραφή Braille το «Μονόγραμμα» του Οδυσσέα Ελύτη. Δεν στάθηκε όμως εκεί καθώς έχει προχωρήσει σε 200 μεταγραφές βιβλίων με το λογισμικό MinaDot ακόμα και σε κατασκευή παιχνιδιών για άτομα με ειδικές ανάγκες.

 width= width=Μίλησε στο Λύσανδρο Ρήγα και το ραδιοΛόγος, το διαδικτυακό ραδιόφωνο του prlogos για την ανάγκη αυτή που προέκυψε μετά από ένα πείραμα με τον εαυτό του. «Για ένα ολόκληρο 24ωρο θα έδενα τα μάτια μου με μπαντάνα να δω, να καταλάβω τι έχουν τα άτομα με προβλήματα όρασης. Μπορούσα να χειριστώ τα πάντα. Η Braille ήταν παντού μαζί μας. Δεν μπορούσα όμως να διαβάσω λογοτεχνία. Λογοτεχνικά βιβλία δεν υπάρχουν ειδικά στην ελληνική κοινωνία. Θεώρησα ότι ήταν έλλειμμα. Όταν άνοιξα τα μάτια μου μετά από 23 ώρες με γνώσεις προγραμματισμού δημιούργησα το λογισμικό MinaDot με αυτόματες μεταγραφές από ελληνικά και αγγλικά.»

Το λογισμικό αυτό είναι εύχρηστο στις ειδικές αυτές ομάδες, αλλά και από δασκάλους και γονείς. Κάνει μεταγραφή κειμένου σε δευτερόλεπτα με το πρόβλημα της εκτύπωσης να παραμένει όταν ο υπολογιστής για Braille κοστίζει από 3.000 -5.000 ευρώ. Στόχος του είναι το λογισμικό να ανέβει δωρεάν στο διαδίκτυο και να μπορείς κανείς να διαβάσει ό, τι επιθυμεί.

Η τριμελής ομάδα της MinaDot, ο Απόστολος και άλλα δύο κορίτσια έχουν ακόμα προχωρήσει σε μεταγραφή 200 τίτλων βιβλίων, κειμένων γραμμένων σε γραφή για μια εθελοντική δουλειά του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Παράλληλα ο ίδιος κατασκευάζει παιχνίδια. «Ήδη φτιάχνω δικά μου παιχνιδάκια που έχουν να κάνουν με την ειδική αγωγή, κυρίως για άτομα με προβλήματα στη μνήμη».

 width= width=«Δυστυχώς η κοινωνία έχει χωρίσει τον κόσμο σε μειονότητες και πλειονότητες. Η ελληνική κοινωνία έχει ανοιχτή αγκαλιά για άτομα με ειδικές ανάγκες, ωστόσο ο κόσμος δεν έχει εκπαιδευτεί να τους προσεγγίσει», ολοκλήρωσε.

Ακούστε εδώ την εκπομπή

Τα δημοφιλέστερα σήμερα:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist