Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Ο απολογισμός ( ; ) του απερχόμενου Περιφερειάρχη – Γράφει ο Αντώνης Κ. Πουγαρίδης

Ο απολογισμός ( ; ) του απερχόμενου Περιφερειάρχη – Γράφει ο Αντώνης Κ. Πουγαρίδης

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Πολύς λόγος γίνεται για τα πεπραγμένα της διοίκησης του Περιφερειάρχη, τόσο καθ΄ όλη τη θητεία του, αλλά και εν όψει των εκλογών που επίκεινται. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για έναν τελείως αντισυμβατικό Περιφερειάρχη, ο οποίος δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες στους πολίτες, διοίκησε όπως διοίκησε, και επιθυμεί να ξανά είναι υποψήφιος. Η εφημερίδα μας από τότε αντιμετώπισε με σκεπτικισμό και απαισιοδοξία το πείραμα Καρυπίδη, τολμώντας να εκφράσει (με επιχειρήματα αλλά και μεγάλο κόστος) επιφυλάξεις, την ώρα που ο Καρυπίδης ήταν στο «πικ» του, και απολάμβανε την πλήρη αποδοχή της κοινωνίας.

Αξίζει με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές να καταγραφούν μερικές από τις σημαντικές στιγμές στη διαδρομή αυτή.

Ο Θοδωρής Καρυπίδης:

 • Μπήκε το 2014 στην πολιτική ζωή, ως αποπεμφθείς από το ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιος Περιφερειάρχης. Ο Σκουρλέτης, όντας εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος τις μέρες που αποσύρθηκε η στήριξη στον Καρυπίδη, έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ για «λάθη που είναι καλό να αναγνωρίζονται». Διατήρησε το χρίσμα του κόμματος του Πάνου Καμμένου.
 • Εκλέχτηκε στις πύλες των ΑΗΣ, εκμεταλλευόμενος την αγωνία εργαζομένων και κοινωνίας, για την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ.
  Κουνώντας το δάκτυλο, ζητούσε τις παραιτήσεις Κουκουλόπουλου και Παπαδόπουλου, και σήμερα εναγκαλίζεται σφιχτά με τον Πρωθυπουργό της Πώλησης των ΑΗΣ Μελίτης και Μεγαλόπολης.
 • Όταν η Κυβέρνηση του Τσίπρα ψήφισε την Αποεπένδυση (πώληση) των Μονάδων της ΔΕΗ, και έριξε στα τάρταρα τη χρηματιστηριακή της αξία, όχι μόνο δεν παραιτήθηκε, αλλά εναγκαλίστηκε άκόμα πιο σφιχτά. Σαν αντάλλαγμα ο Τσίπρας διαλύει την παράταξη Μουμουλίδη, του τη χαρίζει, και του δίνει το χρίσμα.
 • Πήρε επίσης επίσημα το χρίσμα από την Κατερίνα Παπακώστα και το κόμμα της (Ν.Ε.Ο.).
 • Ταυτίστηκε πλήρως με τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα θέματα υπηρετώντας τα πολιτικά του προστάγματα. Είχε φυσική παρουσία σε όλες τις κόκκινες κομματικές εκδηλώσεις.
 • Πρωταγωνίστησε στο σίριαλ με τα ψηφίσματα, όπου ζήσαμε το απίστευτο, η Περιφερειακή Αρχή της Δυτικής Μακεδονίας να μη μπορεί να εκφράσει ξεκάθαρη στάση για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
 • Ήταν παρών στην Πρέσπα χειροκροτώντας τους υπογράφοντες τη δημιουργία «μακεδονικής» εθνικότητας, ενώ μετά την υπογραφή δέχτηκε να του κουνάει το δάκτυλο ο Κοτζιάς, προσβάλλοντας στο πρόσωπο του όλους τους Δυτικομακεδόνες.
 • Οξύμωρο: Το 2013 καλούσε τον Σαμαρά να ρίξει την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ επειδή προωθούσε τη…σύνθετη ονομασία με τη λέξη «Μακεδονία»
 • Απειλούσε Θεούς και Δαίμονες ότι δεν θα υπογράψει την άδεια εγκατάστασης του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων που έγινε μέσω ΣΔΙΤ, ενώ μία ωραία μέρα άλλαξε άποψη και την υπέγραψε, πεισθείς με άγνωστη επιχειρηματολογία.
 • Ήταν αρνητικός πρωταγωνιστής στις απεντάξεις έργων της Περιφέρειας, τις οποίες δυστυχώς βλέπαμε τη μία μετά την άλλη στη Διαύγεια.
 • Διαμόρφωσε αρνητικό ρεκόρ στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων και την υλοποίηση προγραμμάτων, με πλήθος εθνικών ΜΜΕ να αναδεικνύουν τη Δυτική Μακεδονία ως ουραγό.
 • Κατηγορήθηκε ότι ενέτεινε την οικολογική καταστροφή στη Βεγορίτιδα, απεντάσσοντας το έργο της κατασκευής μονάδας επεξεργασίας λυμάτων. Δεκάδες ανακοινώσεις και από θεσμικούς και οικολογικούς φορείς της ΠΕ Φλώρινας και της ΠΕ Πέλλας.
 • Τον Απρίλιο του 2015 δήλωνε: «Δεσμεύομαι ότι επί θητείας μου οι Ανάργυροι θα μετεγκατασταθούν». Τέσσερα χρόνια μετά, οι Ανάργυροι είναι στη θέση τους, ενώ στο νέο οικισμό δεν έχει μπει ούτε ένα τούβλο.
 • Παρακολούθησε βουβός τη ΔΕΗ να προκαλεί την μεγάλη κατολίσθηση των Αναργύρων, ενώ δεν έβγαλε κουβέντα όταν 2 πορίσματα έκαναν λόγο για συγκεκριμένες ευθύνες της ΔΕΗ. Προτίμησε να μη μιλήσει, για να μη συγκρουστεί πολιτικά μαζί τους.
 • Κάτοικοι της Μαυροπηγής και της Ακρινής, τον κατηγορούν ευθέως για εμπαιγμό, με φόντο τις τεράστιες καθυστερήσεις στις μετεγκαταστάσεις των οικισμών.
 • Ήταν ο μόνος Περιφερειάρχης μαζί με τη Ρένα Δούρου, που δεν αντέδρασε στη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των Περιφερειών στην Τράπεζα της Ελλάδος, κυβερνητική απόφαση η οποία προκάλεσε τεράστιο πρόβλημα στη λειτουργία των περιφερειών. Την ίδια ώρα, Τζιτζικώστας, Αγοραστός, και όλη η Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, μιλούσε για σοβαρό έλλειμμα Δημοκρατίας με μια απόφαση που αντισυνταγματικά βάζει το μαχαίρι στο λαιμό των ΟΤΑ, και θέτει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία τους.
 • Πρωταγωνίστησε στο σκάνδαλο της συντήρησης της παιδόπολης της «Αγίας Όλγας», με εισηγήσεις για υπέρογκες αναθέσεις σε «ημέτερους», το οποίο μπλόκαρε κάθε έργο και κάθε πληρωμή του Τοπικού Πόρου για 2 χρόνια.
 • Είχε στον προσωπικό του τραπεζικό λογαριασμό (!) και όχι σε υπηρεσιακό τραπεζικό λογαριασμό, χορηγία χιλιάδων ευρώ στην Περιφέρεια, από μεγάλη συστημική Τράπεζα, την Τράπεζα Πειραιώς.
 • Διοργάνωσε πολλές φιέστες για τη δημιουργία του περιβόητου ΤΑΔΥΜ, το οποίο μένει εδώ και τρία χρόνια στα χαρτιά δεσμεύοντας τα χρήματα του Πόρου.
 • Διατηρεί άδεια τα περισσότερα από τα ντουβάρια του πολυδιαφημισμένου και πολυπληρωμένου Διοικητηρίου της Πτολεμαΐδας παρά τις εξαγγελίες για στέγαση του ΕΦΚΑ, του Ειρηνοδικείου, και άλλων υπηρεσιών.
 • Δεν μπόρεσε λόγω προκλητικής ολιγωρίας να υλοποιήσει μια απλή ασφαλτόστρωση του προβληματικού τμήματος εθνικής οδού Γρεβενών – Τρικάλων, ο οποίος είναι σε άθλια κατάσταση. Μετά από μήνες, η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου ακυρώθηκε.
 • Διαφημίζει τη νέα πτέρυγα του Μποδοσάκειου, η οποία όμως εδώ και δύο χρόνια είναι σχεδόν ολοκληρωμένη αλλά δεν παραδίδεται.
 • Διαφημίζει εδώ και τέσσερα χρόνια τη δημιουργία του πάρκου πολιτικής προστασίας στην πρώην ΑΕΒΑΛ, στην οποία όμως δεν έχει γίνει τίποτα.
 • Πήρε αποστάσεις για δημιουργία πολυχώρου στην Πτολεμαΐδα που θα στέγαζε σημαντικές πολιτιστικές και εκθεσιακές δραστηριότητες, ένα οραματικό έργο του Σάββα Ζαμανίδη.
 • Παρά τις αρχικές του δεσμεύσεις, επέτρεψε σιωπηλά την εγκατάσταση μεταναστών στην περιοχή. Δεν αρνήθηκε στους Υπουργούς να εγκαταστήσουν εκατοντάδες μεταναστών σε (πρώην) πολυτελή τουριστικά θέρετρα της Δυτικής Μακεδονίας. Δρομολογήθηκε έτσι, η καταστροφή του εναπομείναντος τουριστικού brand της Δυτικής Μακεδονίας.
 • Δεν μπόρεσε να κρατήσει τη συνοχή της παράταξης του και τη διέλυσε, αφού το μεγαλύτερο μέρος των μελών της έχει έλθει σε ρήξη με τον αρχηγό της.
 • Προκάλεσε μεγάλη αρρυθμία στο οργανόγραμμα της Περιφέρειας, όταν ήρθε σε ρήξη με τον Εκτελεστικό Γραμματέα της, τον οποίο ο ίδιος είχε ορίσει.
 • Έχασε την παντοδύναμη πλειοψηφία του στο περιφερειακό συμβούλιο, και αυτή τη στιγμή είναι Περιφερειάρχης μειοψηφίας, έχοντας παντελή αδυναμία να περάσει τις εισηγήσεις του στο Περιφερειακό Συμβούλιο, την Οικονομική Επιτροπή, και τα άλλα όργανα της Περιφέρειας.
 • Οι 6 κορυφαίοι θεσμικοί συνεργάτες του (Πρόεδροι Περιφερειακού Συμβουλίου και Χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες) απομακρύνθηκαν και δεν θα είναι ξανά στο ψηφοδέλτιο του.
 • Σήμερα, πηγαινοφέρνει κάθε 2 εβδομάδες τον Πρωθυπουργό στην Κοζάνη, συνοδευόμενο από χιλιάδες αστυνομικών, για να διασφαλίσει την κυβερνητική στήριξη.

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Αντώνης Πουγαρίδης

Είναι ο Εκδότης της εφημερίδας "Πτολεμαίος" από μικρή ηλικία φορτώθηκε την ταμπέλα του εκδοτικού κατεστημένου. Είναι Διπλωματούχος Ηλεκτρονικός Μηχανικός.