Αρχική > Slider > Νίκος Λυσσαρίδης: «Η Δ. Μακεδονία να γίνει σύγχρονη ευρωπαϊκή περιφέρεια» – Συνέντευξη του νέου Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ανάπτυξης στον «Π»

Νίκος Λυσσαρίδης: «Η Δ. Μακεδονία να γίνει σύγχρονη ευρωπαϊκή περιφέρεια» – Συνέντευξη του νέου Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ανάπτυξης στον «Π»

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Η τεχνολογία υδρογόνου, η πρόταση για εξόρυξη Νικελίου και η πρόταση για να αναστραφεί το “brain drain”

Στους στόχους της νέας περιφερειακής αρχής στο κομμάτι της Περιφερειακής Ανάπτυξης, μίλησε στον «Π» και τον Αντώνη Πουγαρίδη ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Λυσσαρίδης. Ο ίδιος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη Δυτική Μακεδονία, λέγοντας πως πρέπει να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής περιφέρειας, ενώ σχολιάζοντας την πρόοδο των έργο, επεσήμανε την αναγκαιότητα μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από το ΠΕΠ 2014 – 2020.

Επίσης, έδωσε βαρύτητα στην εργασία, ειδικά με τα νέα δεδομένα με τη ΔΕΗ και τα ενεργειακά, λέγοντας πως  η περιφερειακή αρχή θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της ώστε για μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας. Μάλιστα επεσήμανε πως καταρτούν Ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για τη μεταλιγνιτική περίοδο. Ο ίδιος παρέθεσε τους  μεγάλους πολιτικούς στόχους για την Περιφέρεια, ενώ σχολίασε ακόμη την τεχνολογία του Υδρογόνου που είπε είναι όχι μόνο σύγχρονη και αποδοτική αλλά και η «καθαρότερη» και η πιο «πράσινη» από τις μέχρι τώρα τεχνολογίες.
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η πρότασή του για  την εξόρυξη Νικελίου, ένα φιλόδοξο project, το οποίο βρίσκεται σε bankable study. Ο κ. Λυσσαρίδης τόνισε την ανάγκη η περιοχή να είναι το κομβικό σημείο των Βαλκανίων, ενώ τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη για το εκθεσιακό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, εκτός από χώρος της έκθεσης να λειτουργήσει και ως θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων, έρευνας και start ups ιδεών, ώστε να αναστραφεί το brain drain της Δυτικής Μακεδονίας και να ωφεληθεί η περιφέρεια από τα ερευνητικά αποτελέσματα και τη νέα γνώση που θα προκύψει.

Διαβάστε αναλυτικότερα:

 

1 μήνας με τη νέα Περιφερειακή Αρχή. Τι έχει αλλάξει από τη μέρα που αναλάβατε; Βρήκατε το βηματισμό σας;

Καταρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη συνέντευξη. «Κάθε αρχή και δύσκολη» όπως πολύ σοφά λέει κι ο λαός μας. Νομίζω πως η νέα Περιφερειακή Αρχή βρίσκει σιγά σιγά το βηματισμό της και ξεκινά τις αλλαγές για τις οποίες έχει δεσμευτεί. Σ’ αυτό το πλαίσιο βέβαια, βοηθά πάρα πολύ το προεκλογικό μας πρόγραμμα, το οποίο είναι και ο οδηγός μας καθώς είναι πλήρες σε όλους τους τομείς και ρεαλιστικό σε επίπεδο παρεμβάσεων.

 

Η ευθύνη της Αντιπεριφέρειας που σας εμπιστεύθηκε ο Γιώργος Κασαπίδης, φαίνεται πως θα έχει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό και την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων και δράσεων και για την περιοχή. Ποια είναι τα προτάγματα και πως θα κινηθείτε για να τα ικανοποιήσετε;

Αρχικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη μας κ. Γιώργο Κασαπίδη για αυτή τη τιμητική πρόταση στο πρόσωπο μου την οποία και δέχτηκα. Η Αντιπεριφέρεια Περιφερειακής Ανάπτυξης, η οποία μου ανατέθηκε, έχει καθοριστικό ρόλο τόσο στο σχεδιασμό όσο και την υλοποίηση έργων και δράσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Έχει ρόλο τόσο στρατηγικό όσο και επιχειρησιακό και συνεργάζεται με όλες τις υπόλοιπες Αντιπεριφέρειες. Πρόταγμα μας είναι, η Δυτική Μακεδονία να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής περιφέρειας η οποία θα αναπτύσσεται με βιώσιμο τρόπο ώστε να καταστεί ανταγωνιστική σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για να γίνει αυτό απαιτείται ο συντονισμός όλων, τόσο δηλαδή των προγραμμάτων και των οικονομικών πόρων όσο και των βαθμών της θεσμικής εκπροσώπησης (Δήμοι, Περιφέρειες, Επιμελητήρια, Υπουργεία κλπ) και αυτό θα πράξουμε στο βαθμό που περνάει απ’ το χέρι μας.

 

Πως είναι ο Γιώργος Κασαπίδης σαν επικεφαλής, και άρα άμεσος συνεργάτης; Και ποιο είναι το όραμα που επιδιώκει να περάσει σε εσάς και την υπόλοιπη ομάδα;

Ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Κασαπίδης ανέλαβε την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε μια δύσκολη περίοδο και χωρίς ιδιαίτερη παρακαταθήκη από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή. Συγκεντρώνει όμως ως άτομο και προσωπικότητα όλα τα χαρακτηριστικά του ηγέτη: την μακρόχρονη εμπειρία, την τεχνοκρατική επάρκεια, την αποφασιστικότητα και την ταχύτητα στην υλοποίηση, την αταραξία στα δύσκολα και την εργατικότητα. Απαρέγκλιτος από το όραμα του για την Περιφέρεια, μπροστάρης στην πράξη, μας εμπνέει για να καταστίσουμε όλοι μαζί τη Δυτική Μακεδονία μια περιφέρεια σύγχρονη, ευρωπαϊκή, βιώσιμη περιβαλλοντικά και οικονομικά, μια περιφέρεια φιλική προς τον πολίτη και τον επιχειρηματία. Μια περιφέρεια που να αναδεικνύει και να είναι περήφανη για τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα και τις μοναδικές ομορφιές της.  

 

Πείτε μας δύο λόγια για το ΠΕΠ της περιόδου 2014-2020. Πως πάνε τα πράγματα; Ακούμε πως στις συναντήσεις που κάνει η Περιφερειακή Αρχή με πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την πρόοδο του. Τι ισχύει και τι προτίθεστε να κάνετε στα πλαίσια της παρακολούθησης των εκκρεμμών έργων;

Το ΠΕΠ 2014 – 2020 είναι ένα ζήτημα πολύπλευρης συζήτησης. Αυτό που αναφέρατε ισχύει σ’ ένα βαθμό χωρίς να ευθύνονται υποχρεωτικά οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας. Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε, έχουμε ξεκινήσει σειρά συναντήσεων και ενημερώσεων με όλους τους εμπλεκόμενους στο ΠΕΠ, πλέον είμαστε πλήρως ενημερωμένοι για την πορεία του όσο και για τα αδύναμά του σημεία, τα οποία εστιάζονται κυρίως στη μη «ωριμότητα» μελετών των δικαιούχων, κυρίως λόγω έλλειψης οικονομικών και ανθρωπίνων πόρων, άλλα και στις δυσλειτουργίες του θεσμικού πλαισίου για το οποίο ευθύνεται κυρίως η προηγούμενη Κυβέρνηση. Πλέον, έχοντας εντοπίσει όλα τα παραπάνω προβλήματα, έχουμε δημιουργήσει αντίστοιχη «ομάδα εργασίας» η οποία θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να ξεπεραστούν τα προβλήματα αυτά και να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από το ΠΕΠ 2014 – 2020, για το οποίο αξίζει να σημειωθεί πως ισχύει ο κανόνας ν+3, δηλαδή τα έργα του θα υλοποιούνται ως και το 2023.

 

Μπαίνουμε στη φάση που θα μπουν οι προτεραιότητες για το ΠΕΠ της επόμενης περιόδου, 2021-2027. Με ποιο γνώμονα και σε ποιους άξονες θα πορευτεί ο σχεδιασμός;

Οι στόχοι της νέας προγραμματικής περιόδου, που όπως πολύ σωστά είπατε, τώρα ξεκινά, θα καθοριστούν αξιολογικά και με από «πάνω προς τα κάτω» (top down) σχεδιασμό, δηλαδή με τις νέες ευρωπαϊκές προτεραιότητες και με από «κάτω προς τα πάνω» δηλαδή από τις ανάγκες των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας οι οποίες θα τροφοδοτήσουν το νέο ΠΕΠ 2021 – 2027. Δεδομένου ότι όλα είναι υπό διαβούλευση και σχεδιασμό, αυτό που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα είναι ότι  πλέον αντί για 11 άξονες προτεραιότητας θα έχουμε 5 μεγάλους πολιτικούς στόχους για την Περιφέρεια. Επίσης σίγουρο είναι πως ο νέος προϋπολογισμός θα είναι τουλάχιστον κατά 25% αυξημένος, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 100 εκ. ευρώ επιπλέον ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός αναμένεται να ξεπεράσει τα 450εκ ευρώ.

 

Μπορούν να αντικατασταθούν οι θέσεις εργασίας και το ΑΕΠ, που μας κοστίζει η απολιγνιτοποίηση; Ποια είναι η φιλοσοφία στην οποία θα γίνει ο κεντρικός σχεδιασμός;

Η «απολιγνιτοποίηση» και οι πρόσφατες αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας οφείλω να σας πω πως με έχουν προβληματίσει κι εμένα. Η φιλοσοφία αυτών, όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, κινείται στον άξονα των ευρωπαϊκών αποφάσεων για το κλίμα και τους μηδενικούς ρύπους. Σχετικά με τις θέσεις εργασίας, είναι δέσμευσή μας, πως εμείς θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας. Αντιθέτως, θέλουμε να αυξήσουμε τη συνολική απασχόληση στη Δυτική Μακεδονία. Άρα, πρώτον, θα κάνουμε ότι μπορούμε για να προστατέψουμε τους εργαζομένους της ΔΕΗ και της «δορυφορικής» της οικονομίας. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα διαθέσιμα επενδυτικά κίνητρα και τις ανάγκες του ενεργειακού άξονα της Δυτικής Μακεδονίας, σχεδιάζουμε Ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για τη μεταλιγνιτική περίοδο, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί τόσο από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους αλλά και μέσω των κινήτρων θα προσπαθήσει να μοχλεύσει και ιδιωτικά κεφάλαια για επενδύσεις τόσο σε ΑΠΕ, όσο και σε λοιπές Παραγωγικές Μονάδες μεγάλης κλίμακας.

 

Υπάρχει κάποιος μαγικός τρόπος να καταπολεμήσουμε τη μεγάλη ανεργία;

Μαγικός τρόπος σίγουρα δεν υπάρχει. Και με δεδομένη τη «στενότητα» δημοσίων πόρων σε εθνικό επίπεδο, η κύρια οδός είναι η αύξηση της απασχόλησης μέσω ιδιωτικών παραγωγικών επενδύσεων σε όλους του τομείς της οικονομίας και με βιώσιμο προσανατολισμό, με όραμα, με υπηρεσίες και προϊόντα ποιότητας και υψηλής προστιθέμενης αξίας. Και βέβαια πάντα, με το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο που θα προστατεύει τον εργαζόμενο και τις συνθήκες εργασίας αυτού.

 

ΔΕΗ. Ποια η σχέση που πρέπει να έχει με την περιοχή, και πως τοποθετείστε στο ενδεχόμενο διακοπής λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων;

Η ΔΕΗ έδωσε και συνεχίζει να δίνει πολλά σ’ αυτό τον τόπο. Η ΔΕΗ τον κατέδειξε ενεργειακά κυρίαρχο και τον έκανε πιο πλούσιο. Η ΔΕΗ εισήγαγε τεχνολογία και παρήγαγε τεχνογνωσία υψηλού επιπέδου. Η ΔΕΗ συγκράτησε και προσέλκυσε τον πληθυσμό. Η ΔΕΗ ζέστανε τις πόλεις μας τους παγωμένους χειμώνες. Τα υπέρ είναι απείρως περισσότερα από τα κατά. Σίγουρα όλοι βλέπουμε τις περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις στην περιοχή. Δεν μπορούμε όμως να είμαστε δογματικοί με τη λειτουργία αυτή καθαυτή. Είμαι πλήρως υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας της ΔΕΗ, βέβαια αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί εύκολα με τις παλιές ρυπογόνες μονάδες, σίγουρα όμως μπορεί να συνεχιστεί με τις νεότερες (ΑΗΣ Μελίτης, Μονάδα V κλπ) αλλά και με μια πιο ευέλικτη ΔΕΗ που να εστιάζει ίσως λίγο περισσότερο σε νέες επενδύσεις σε ΑΠΕ(υδροηλεκτρικά, φωτοβολταικά κλπ) άλλωστε προς τα εκεί κατευθύνεται τόσο η παγκόσμια αγορά ενέργειας όσο και -κι αυτό σας το δίνω σαν είδηση- ο 2ος κεντρικός στόχος πολιτικής του νέου ΠΕΠ.

 

Ο Περιφερειάρχης έθεσε ως προτεραιότητα το θέμα του Υδρογόνου, εσείς πρόκειται να καταθέσετε την πρόταση με το Νικέλιο. Έχουν θέση οι επενδύσεις αυτές στο ενεργειακό παρόν στη Δυτική Μακεδονία; Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες;

Βεβαίως και έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, ως Μεταλλειόγος Μηχανικός γνωρίζω πολύ καλά την αξία των ορυκτών και ενεργειακών πόρων, σ’ αυτά συγκαταλέγεται και η τεράστια αξία των λιγνιτικών μας κοιτασμάτων. Αλλά ας ξεκινήσουμε από το Υδρογόνο (κι ας περάσουμε μετά στα ορυκτά), για το οποίο πρόσφατα ως Περιφέρεια καταθέσαμε πρόταση –παρόντος του ίδιου του Περιφερειάρχη- στις Βρυξέλες στα πλαίσια ευρωπαϊκού προγράμματος για μια γιγαντιαία ενεργειακή επένδυση στην περιοχή μας. Ας ελπίσουμε να ευοδωθούν οι προσπάθειες και να πάνε όλα καλά καθώς η τεχνολογία του Υδρογόνου είναι όχι μόνο σύγχρονη και αποδοτική αλλά και η «καθαρότερη» και η πιο «πράσινη» από τις μέχρι τώρα τεχνολογίες.

Κύριε Πουγαρίδη είμαστε τυχεροί γιατί ζούμε σε μια περιοχή πλούσια σε μεταλλευτικά ορυκτά. Είναι γνωστό ότι η οικονομία της Ελλάδας στηρίχθηκε από αρχαιοτάτων χρόνων και μπορεί να συνεχίσει να στηρίζεται και στον ορυκτό της πλούτο. Επίσης είναι ευλογία για τη Δυτική Μακεδονία ότι διαθέτουμε καταρτισμένο εργατικό δυναμικό που θα μπορούσε να προωθήσει ένα νέο project διατηρώντας τη βιομηχανική ταυτότητα της περιοχής μας.

 

Πείτε μας εν συντομία για το πρότζεκτ της εξόρυξης νικελίου. Μπορεί να γίνει πράξη, και αν ναι πως και με ποια οφέλη για την περιοχή;

Όσον αφορά τώρα την πρόταση της εξόρυξης Νικελίου, πρόκειται για ένα φιλόδοξο project, το οποίο όπως προανέφερα στο προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο βρίσκεται σε bankable study. Σύμφωνα με τις νέες μεθόδους εμπλουτισμού αυτών των ορυκτών αλλά και της συνεχόμενης αυξανόμενης ζήτησης του Νικελίου στη παγκόσμια αγορά (είναι αξιοσημείωτο ότι η ζήτηση Νικελίου μόνο στην Κίνα θα αυξηθεί κατά 30% τον επόμενο χρόνο) καθιστά την συγκεκριμένη επένδυση άκρως ενδιαφέρουσα. Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι βρίσκομαι σε μια σειρά συνεχόμενων επαφών με καθηγητές εξειδικευμένους σε αυτό το πρόγραμμα με απώτερο σκοπό την παρουσίαση στο τέλος του μήνα του συγκεκριμένου project.

 

Είστε εκτός των άλλων, μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Κοζάνης, συνεπώς γνωρίζετε καλά το θέμα του Εκθεσιακού Κέντρου. Τι σκέφτεστε να κάνετε με το θέμα αυτό; Μπορεί να εξυγιανθεί ο φορέας; Και επίσης, μπορεί με κάποιο τρόπο να αξιοποιηθεί η κτιριακή υποδομή;

Η άποψη μου έχει κατατεθεί πολλές φορές στις συνεδριάσεις του επιμελητήριου. Σχετίζεται με τη θεώρηση που έχω για τη περιοχή μας. Πιστεύω πως η περιοχή μας πρέπει να είναι το κομβικό σημείο των Βαλκανίων. Σημείο ,σταθερότητας ,προόδου και ανάπτυξης. Η εφαρμογή αυτής της σκέψης απαιτεί και ένα χώρο έκθεσης επιχειρηματικών, εκπαιδευτικών και άλλων τοπικών θεμάτων. Υπάρχει η σκέψη, η κτιριακή υποδομή, εκτός από χώρος της έκθεσης να λειτουργήσει και ως θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων, έρευνας και start ups ιδεών, ώστε να αναστραφεί το brain drain της Δυτικής Μακεδονίας και να ωφεληθεί η περιφέρεια από τα ερευνητικά αποτελέσματα και τη νέα γνώση που θα προκύψει.

Σας ευχαριστώ.

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team