Αρχική > Αγροτικά > Νεοσύστατος συνεταιρισμός για την εκμετάλλευση του άγριου κάστανου στον Πεντάλοφο Κοζάνης

Νεοσύστατος συνεταιρισμός για την εκμετάλλευση του άγριου κάστανου στον Πεντάλοφο Κοζάνης

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Ένα τοπικό προϊόν που βρίσκεται σε αφθονία εδώ και πολλά χρόνια στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Πενταλόφου του Δήμου Βοΐου Κοζάνης έβαλε σκοπό να αξιοποιήσει επιχειρηματικά μια ομάδα νέων ανθρώπων που γεννήθηκαν και ζουν στην ορεινή αυτή κοινότητα.

Είκοσι ένα άτομα από την ευρύτερη περιοχή συνενώθηκαν και δημιούργησαν τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Κάστανου και άλλων Βιολογικών Προϊόντων, στοχεύοντας στη συγκέντρωση, στην παραγωγή και στη μεταποίηση του άγριου κάστανου και άλλων αγροτικών προϊόντων, όπως άγρια φουντούκια, καρύδια, μανιτάρια, κράνα, τσάι του βουνού, άγριου μαϊντανού και δυόσμου, που αφθονούν στις πλαγιές, αλλά και στο κατάφυτο δάσος του όρους Βόιο και τη βόρεια πλευρά της Πίνδου.

Η ιδέα της ίδρυσης του συνεταιρισμού προέκυψε μέσα από μια ημερίδα για το κάστανο, καθώς στην περιοχή υπάρχει καστανόδασος άνω των 10.000 στρεμμάτων και το οποίο έμενε ανεκμετάλλευτο. Ο πρόεδρος της Κοινότητας Πενταλόφου, Κώστας Χονδροκώστας, παρακίνησε τους νέους της περιοχής να δραστηριοποιηθούν εμπορικά και να συνεταιριστούν και ανέλαβε να βοηθήσει σε όλες τις διαδικασίες. Ταυτόχρονα, παραχώρησε κτήριο της κοινότητας με σκοπό τη στέγασή του.

Ο συνεταιρισμός βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, τονίζει η αντιπρόεδρός του, Ιφιγένεια Μαγιάννη. «Το καταστατικό είναι έτοιμο, έχουμε κάνει μελέτη για το δάσος και αιτήσεις στο δασαρχείο για παραχώρηση εκτάσεων, αλλά χρειάζεται να βρεθεί χρηματοδότηση για τη δημιουργία των μεταποιητικών δραστηριοτήτων μας», σημειώνει.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ….

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team