Αρχική > Ενέργεια > Μητσοτάκης: «Μετάβαση με τρόπο ήπιο και διασφαλίζοντας θέσεις απασχόλησης και σημαντικούς πόρους»- Ο πρωθυπουργός από τη Βουλή για την απολιγνιτοποίηση σε Δ. Μακεδονία-Μεγαλόπολη (VIDEO)

Μητσοτάκης: «Μετάβαση με τρόπο ήπιο και διασφαλίζοντας θέσεις απασχόλησης και σημαντικούς πόρους»- Ο πρωθυπουργός από τη Βουλή για την απολιγνιτοποίηση σε Δ. Μακεδονία-Μεγαλόπολη (VIDEO)

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Για το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης που ανακοινώθηκε το 2019, χαρακτηρίζοντάς το ως μια τολμηρή απόφαση, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή σήμερα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε μια μετάβαση μακριά από το λιγνίτη που θα γίνει με τρόπο «ήπιο» όπως είπε, διασφαλίζοντας θέσεις απασχόλησης και σημαντικούς πόρους ειδικά για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και της Μεγαλόπολης, που διαχρονικά εξαρτώνται από την εξόρυξη.

Αναλυτικότερα, το εν λόγω απόσπασμα της ομιλίας του Πρωθυπουργού στην κοινή συνεδρίαση τεσσάρων Επιτροπών της Βουλής σχετικά με τη στρατηγική για την μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, έχει ως εξής:

«Αναφέρομαι συγκεκριμένα στην τολμηρή απόφαση την οποία πήρε η ελληνική κυβέρνηση και η οποία ανακοινώθηκε από εμένα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, τον Σεπτέμβριο του 2019, όπου ανακοίνωσα και δρομολόγησα για λογαριασμό της Ελληνικής Δημοκρατίας ένα πολύ γρήγορο και τολμηρό πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης, μείωσης της εξάρτησης της χώρας μας ως προς την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον λιγνίτη.

Όσο και αν θέλω πάντα να χαιρετίζω γενικές διακηρύξεις διακομματικής συμφωνίας, οι οποίες σίγουρα και είναι χρήσιμες, τολμώ να πω ότι τελικά η διακομματική συναίνεση δοκιμάζεται στη συμφωνία ή στη διαφωνία επί συγκεκριμένων πολιτικών. Και η αλήθεια είναι ότι η τολμηρή αυτή πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία από τη μία μας επέτρεψε μέσα σε δύο χρόνια να μειώσουμε σημαντικά το αποτύπωμά μας ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, από την άλλη διευκόλυνε -ουσιαστικά επέτρεψε- και στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού να προχωρήσει πιο γρήγορα σε ένα τολμηρό πρόγραμμα μετασχηματισμού -και βέβαια κατέγραψε και την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό χάρτη ως μία χώρα η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της γρήγορης μετάβασης μακριά από το λιγνίτη- είναι μία  πρωτοβουλία η οποία δεν στηρίχθηκε από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, τουλάχιστον με την ένταση την οποία θα ανέμενα.

Πόσω μάλλον όταν από την πρώτη στιγμή -και θα συμφωνήσω σε αυτό με την κα Γεννηματά- μεριμνήσαμε ώστε η μετάβαση μακριά από το λιγνίτη να γίνει με έναν τρόπο ήπιο, ο οποίος θα διασφαλίσει θέσεις απασχόλησης και θα κινητοποιήσει σημαντικούς πόρους ειδικά για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και της Μεγαλόπολης, που διαχρονικά υπήρξαν εξαιρετικά εξαρτημένες από την εξόρυξη και από την καύση του λιγνίτη».

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη & Αιμοδοσία – Ενημερωτική δράση στην κεντρική πλατεία Κοζάνης τη Δευτέρα

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη η Δευτέρα 14/6/21 και Αιμοδοτούμε στο γραφείο Π. Χαρίση 23 από 15:30 -20:00 σε συνεργασία ...