Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Μίμης Δημητριάδης: Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την φαρμακευτική κάνναβη

Μίμης Δημητριάδης: Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την φαρμακευτική κάνναβη

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


 

Την Τετάρτη 07 Φεβρουαρίου 2018 κατατέθηκε στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης» το οποίο ρυθμίζει το πεδίο παραγωγής, ελέγχου και διάθεσης των σκευασμάτων που περιέχουν  φαρμακευτική κάνναβη με σκοπό να προωθηθούν παραγωγικές επενδύσεις στον τομέα αυτό και να προκύψουν αναπτυξιακά οφέλη στην οικονομία και το κράτος.

Η νομοθετική αυτή ρύθμιση προσθέτει   θετικό πρόσημο  στην ελληνική οικονομία, καθώς δίνει πνοή στην ίδρυση μιας νεοφυούς βιομηχανίας, που θα εντάσσεται στο πλαίσιο της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης».

Με την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση, λοιπόν, τα οφέλη είναι αρκετά.

  • Πρώτα απ’ όλα στοχεύουμε στο να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας
  • Κατά δεύτερον στόχος μας είναι να υπάρξουν οικονομικά οφέλη για το κράτος από τις εξαγωγές τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και τη φορολογία των οικονομικών δραστηριοτήτων του κλάδου.

Αξίζει να σημειωθεί  ότι θα υπάρξουν πολλαπλές θετικές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία, αφού τα επενδυτικά σχέδια θα αφορούν την καλλιέργεια, την επεξεργασία, τη συσκευασία και την εξαγωγή των παραγόμενων προϊόντων. Επιπλέον θα ανοίξουν νέοι δρόμοι για την ιατρική έρευνα, οι οποίοι πέραν από τα προφανή οφέλη στον ιατρικό κλάδο, θα επιφέρει σημαντικά οφέλη και στην οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, με το προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου δίνεται η δυνατότητα:

α) ευχερούς πρόσβασης των ασθενών της χώρας μας σε τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης ,εγχώριας παραγωγής.

β) σε φυσικά και νομικά πρόσωπα να καλλιεργούν  ποικιλίες κάνναβης και να δημιουργούν μεταποιητικές μονάδες για την επεξεργασία των πρώτων υλών.

γ)  προώθησης επενδυτικών πρωτοβουλιών, και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας  στους τομείς της καλλιέργειας, μεταποίησης, ελέγχου ποιότητας και εξαγωγής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, αξιοποιώντας τις ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

δ) να υπάρξουν οικονομικά οφέλη για το κράτος από τις εξαγωγές τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

ε) διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης για τους έλληνες αγρότες, ειδικά μέσω συνεταιριστικών σχημάτων, δημιουργίας ευκαιριών και για άλλες καλλιέργειες για παραγωγή καινοτόμων προϊόντων.

Με αυτόν τον νόμο ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο παραγωγής βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης στην χώρα μας.

Ένας  ραγδαία ανερχόμενος τομέας με ιδιαίτερο επενδυτικό και αναπτυξιακό πρόσημο, στον οποίον η χώρα μας εντάσσεται έγκαιρα.

Σε αυτή την επενδυτική προσπάθεια θα πρέπει να έχει μεγάλη συμβολή και η περιοχή μας. Με την εφαρμογή της αγροτικής καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης σε αυξημένη κλίμακα μέχρι τις μεταποιητικές επενδύσεις αυτής, καθώς και τις επενδύσεις σε προϊόντα της φαρμακευτικής που είναι πολύ σημαντικές για την οικονομική ανάπτυξη.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης ενδείκνυται ιδανικά για την εδαφική αποκατάσταση των λιγνιτικών πεδίων Δυτ. Μακεδονίας, οπότε η αναμενόμενη καλλιέργεια της, προσθέτει, ευκαιρίες και πολλές νέες δυνατότητες απασχόλησης.

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team