Αρχική > Slider > Με βήματα σημειωτόν η απαλλοτρίωση των Αναργύρων – Τραγική ολιγωρία της κυβέρνησης για την έκδοση του Π.Δ.

Με βήματα σημειωτόν η απαλλοτρίωση των Αναργύρων – Τραγική ολιγωρία της κυβέρνησης για την έκδοση του Π.Δ.

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Μπορεί να συμπληρώθηκαν στις 10 Ιουλίου 13 μήνες από την μεγάλη κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου – Φιλώτα, που προξένησε σοβαρές ζημίες στις υποδομές και στις οικίες του γειτονικού οικισμού των Αναργύρων Αμυνταίου και ανάγκασε την κυβέρνηση να ανακοινώσει την εκκένωση, αλλά και την μετεγκατάσταση των Αναργύρων, αλλά ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί καν η κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του οικισμού.

Την ολιγωρία της πολιτείας για την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για την κήρυξη της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης Αναργύρων και Ακρινής, ήρθε να αναδείξει και η επιστολή που απέστειλε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας λίγες μέρες πριν (26 Ιουλίου) στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, με την οποία ζητούσε την επίσπευση των διαδικασιών σύνταξης του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) απαλλοτρίωσης του οικισμού Ακρινής και μετεγκατάστασης των οικισμών Ακρινής και Αναργύρων.

Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή για να δούμε τα βήματα που έχουν γίνει και που έχει κολλήσει η όλη ιστορία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και μετεγκατάστασης του οικισμού των Αναργύρων:

Πρώτον, δεν έχει εκδοθεί ακόμη η απόφαση ανακοίνωσης της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των Αναργύρων που προβλέπει το άρθρο 147 του νόμου 4495 του 2017. Καθώς μόλις στις 27 Ιουλίου απέστειλε η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας στον υπουργό ΠΕΚΑ την θετική εισήγησή της για την κήρυξη της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του οικισμού των Αναργύρων. Με βάση μάλιστα όσα ανέφερε στο «e-ptolemeos.gr» ο γενικός διευθυντής της ΑΝΚΟ ΑΕ (που είναι ο τεχνικός σύμβουλος στην υπόθεση της μετεγκατάστασης των Αναργύρων) Γιώργος Αμανατίδης, «με βάση το νόμο προβλέπεται ότι ο υπουργός σε ένα μήνα από τότε που η Επιθεώρηση Μεταλλείων εισηγείται την απαλλοτρίωση πρέπει να βγάλει την απόφαση για την κήρυξη της αναγκαστικής  απαλλοτρίωσης του οικισμού των Αναργύρων», οπότε σύμφωνα με την εκτίμηση αυτή, πρέπει να αναμένεται μέσα στο Σεπτέμβριο με τέλος Σεπτεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αναγκαστική απαλλοτρίωση Αναργύρων και Ακρινής, ο κ. Αμανατίδης ανέφερε τα εξής: «Η ΔΕΗ έχει ετοιμάσει και έχει δώσει στο ΥΠΕΚΑ στις 30 Απριλίου 2017 ένα σχέδιο μετεγκατάστασης. Αυτό θα πρέπει να μετατραπεί σε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και προς τούτο έχει αποφασιστεί να συσταθεί μια ομάδα εργασίας με εκπροσώπους από τα συναρμόδια υπουργεία (Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Μεταφορών και Υποδομών και Οικονομικών), η οποία ομάδα εργασίας θα διαμορφώσει αυτό το σχέδιο ΠΔ για να πάρει το δρόμο έγκρισης μέσω του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αυτή η ομάδα δεν έχει συσταθεί και επειδή πραγματικά υπήρχε μια αγωνία γιατί δεν έχει συσταθεί μέχρι τώρα, εστάλη και η σχετική επιστολή από τον Περιφερειάρχη στον υπουργό ΠΕΚΑ.»

Ένα χρόνο και πλέον μετά λοιπόν δεν έχει γίνει καν η ανακοίνωση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και δεν συγκροτήθηκε η διυπουργική επιτροπή για την έκδοση του ΠΔ., ενώ για να συντελεσθεί η απαλλοτρίωση απαιτείται σεβαστός χρόνος. Καθώς, σύμφωνα με τον κ. Αμανατίδη, «για να συντελεστεί η απαλλοτρίωση χρειάζεται να αποτυπωθεί ο οικισμός από τις τεχνικές υπηρεσίες της Π.Ε. Φλώρινας, όπως και αποτυπώθηκε (ευχήθηκε μάλιστα ότι δεν θα χρειαστεί να αποτυπωθεί ξανά) και μετά χρειάζεται να βγάλουν τα δικαστήρια τις τιμές μονάδας αποζημιώσεων της απαλλοτρίωσης. Αφού βγουν οι τιμές μονάδας να γίνουν τυχόν ενστάσεις των ενδιαφερομένων και μετά το ελληνικό Δημόσιο -που ανέλαβε να πληρώσει την αναγκαστική απαλλοτρίωση- να καταβάλλει σε 18 μήνες στους δικαιούχους τα ποσά των αποζημιώσεων της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης. Τότε μόνο θα έχει συντελεστεί η απαλλοτρίωση.» Στο ερώτημα πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την όλη διαδικασία ο κ. Αμανατίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η παραπάνω διαδικασία της απαλλοτρίωσης μπορεί να διαρκέσει 2 με 3 χρόνια.»

Αντίθετα, σε καλύτερο δρόμο φαίνεται να βρίσκονται οι μελετητικές διαδικασίες για την μετεγκατάσταση των Αναργύρων στην περιοχή “Κουρί” Πτολεμαΐδας, δίπλα στο Νέο Οικισμό Κομάνου.  Καθώς, όπως τόνισε κ. Αμανατίδης, «έχουν τελειώσει μια σειρά μελετών που ήταν αναγκαίες έτσι ώστε ο φάκελος του Τοπικού Ρυμοτομικού, δηλαδή της Πολεοδομικής Μελέτης των Νέων Αναργύρων στην περιοχή “Κουρί” Πτολεμαΐδας, να είναι έτοιμος και να έχει φύγει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας – έχει σταλεί εδώ και ένα μήνα στο ΠΕΚΑ, για την προώθηση των αναγκαίων ενεργειών έγκρισης της Πολεοδομικής Μελέτης, καθώς έχει προχωρήσει η οριστική πολεοδομική μελέτη, η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας και οι  υποστηρικτικές μελέτες. Σε ό,τι αφορά λοιπόν την Πολεοδομική Μελέτη πήρε το δρόμο της, ενώ ταυτόχρονα την περίοδο αυτή εμείς ετοιμάζουμε τις επόμενες μελέτες εφαρμογής, που είναι οι μελέτες των δικτύων ύδρευσης – αποχέτευσης, οδοποιίας, φωτισμού κλπ. για το νέο οικισμό.»

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη