Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Με προβλήματα άνοιξαν αρκετά σχολεία – Επιστροφή μαθητών μετά τον χιονιά και τον παγετό

Με προβλήματα άνοιξαν αρκετά σχολεία – Επιστροφή μαθητών μετά τον χιονιά και τον παγετό

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Προβλήματα βρήκαν επιστρέφοντας στα σχολεία μετά το πρώτο κύμα του χιονιά, εκπαιδευτικοί και μαθητές. Οι δυσκολίες έχουν να κάνουν  κυρίως με την υδροδότηση, με πλημμύρες που δημιουργήθηκαν από σπάσιμο σωλήνων λόγω παγετού και με την προσβασιμότητα στα σχολικά κτηριακά συγκροτήματα.

Μετά δύο εβδομάδες διακοπών για τις γιορτές ,και άλλη μία εβδομάδα λόγω  χιονιά, τα σχολεία ξανάνοιξαν την  Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στους δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Βοΐου, αλλά παρέμειναν κλειστά στον δήμο Σερβίων – Βελβεντού.

Τα σημαντικότερα προβλήματα στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση παρατηρήθηκαν στην Άνω Κώμη και στον Πεντάλοφο. Στην πρώτη περίπτωση έσπασαν οι σωλήνες από τον παγετό και πλημμύρισε το σχολείο. Ως εκ τούτου οι μαθητές του Ειδικού Επαγγελματικού Λυκείου Άνω Κώμης και του Παραρτήματος του Γυμνασίου της Άνω Κώμης, ενώ προσήλθαν κανονικά στα μαθήματα, λίγο αργότερα αποχώρησαν, οπότε τα σχολεία δεν λειτούργησαν. Επίσης, υπολειτούργησε το Διαπολιτισμικό Σχολείο Πενταλόφου, λόγω αδυναμίας πρόσβασης των περισσότερων εκπαιδευτικών που ερχόταν από μακριά, όπως Τρίκαλα κ.λ.π. Στο σχολείο μπόρεσαν να φτάσουν μόνο ο διευθυντής και ένας – δύο καθηγητές από διπλανά χωριά, γι’ αυτό το σχολείο υπολειτούργησε για τους μετανάστες μαθητές που διαμένουν στο οικοτροφείο. Πρόβλημα προσβασιμότητας παρατηρήθηκε από την πλατεία του χωριού μέχρι το ΕΕΚ (Ειδικό Σχολείο)  της Νικόπολης

Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση τα προβλήματα ήταν περισσότερα και σχετίζονται κυρίως με την έλλειψη νερού, αλλά και με το πλημμύρισμα κάποιων σχολείων, καθώς οι σωλήνες ύδρευσης πάγωσαν και έσπασαν. Ειδικότερα, πλημμύρισε το νηπιαγωγείο Άνω Κώμης, το νηπιαγωγείο Πρωτοχωρίου, καθώς και το 8ο Νηπιαγωγείο Πτολεμαΐδας, τα οποία δεν λειτούργησαν. Αντίστοιχο πρόβλημα προέκυψε και στο Δημοτικό Σχολείο Βελβεντού, όπου η διαρροή επιδιορθώθηκε, αλλά βεβαίως εκεί τα σχολεία παρέμειναν κλειστά και την Δευτέρα, κατόπιν απόφασης του δημάρχου Σερβίων – Βελβεντού. Επιπροσθέτως, σε ορισμένα σχολεία δεν είχαν νερό, καθώς πάγωσαν οι σωλήνες, χωρίς όμως να σημειωθεί διαρροή, όπως στο δημοτικό σχολείο Ποντοκώμης και στα 6ο και 7ο Πτολεμαΐδας. Προβλήματα στην κίνηση των αστικών παρατηρήθηκαν στην Αναράχη και στο Εμπόριο Εορδαίας, καθώς και στη Μηλιά Κοζάνης, όπου σημειώθηκαν καθυστερήσεις και δυσκολίες πρόσβασης στα σχολεία. Ένα πρόβλημα θέρμανσης που δημιουργήθηκε την Κυριακή στο 9ο δημοτικό σχολείο Πτολεμαΐδας, λόγω βλάβης του κυκλοφορητή, λύθηκε με μία αξιόλογη πρωτοβουλία των ίδιων των δασκάλων. Οι δάσκαλοι παρήγγειλαν κυκλοφορητή από την Θεσσαλονίκη, τον οποίο έφερε ένας συνάδελφός τους που βρισκόταν στη συμπρωτεύουσα. Στη συνέχεια τεχνικοί του δήμου Εορδαίας επισκεύασαν τον καυστήρα και το σχολείο είχε κανονικά θέρμανση κατά την έναρξη των μαθημάτων.

Πιο σοβαρή είναι η κατάσταση με τις πλημμύρες στο 8ο νηπιαγωγείο Πτολεμαΐδας, για το οποίο ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έστειλε εγγράφως πρόταση στο δήμαρχο Εορδαίας να γίνει προσωρινή μεταφορά των νηπίων στο 7ο δημόσιο νηπιαγωγείο. Το θέμα θα συζητηθεί το πρωί της Τρίτης μεταξύ δημάρχου Σάββα Ζαμανίδη και διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Γιάννη Γκαμπούρα, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Πτολεμαΐδα. Αν ο πρώτος συμφωνήσει το 8ο σχολείο θα μετακομίσει προσωρινά στο 7ο δημόσιο νηπιαγωγείο εντός της εβδομάδας.

Να σημειωθεί ακόμη ότι προβλήματα παρατηρήθηκαν με δρόμους μπροστά σε σχολεία που οι δημοτικές Αρχές δεν καθάρισαν, καθώς και με τις αυλές των σχολείων οι οποίες επίσης δεν είχαν καθαριστεί, γι’ αυτό και υπήρξαν διαμαρτυρίες γονέων. Πάντως, η διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης, Βασιλική Βόντσα, υπογράμμισε ότι «τα προβλήματα θα ήταν πολύ περισσότερα αν δεν είχαμε λάβει μέτρα». Είπε ειδικότερα ότι «όλη την προηγούμενη εβδομάδα που ήταν κλειστά τα σχολεία, υπήρχε καθημερινή παρουσία του διευθυντή κάθε σχολείου, ορισμένων εκπαιδευτικών και προσωπικού, οι οποίοι επέβλεπαν τις εργασίες που έπρεπε να γίνουν ώστε τα σχολεία να είναι σε ετοιμότητα μόλις ανοίξουν». Ζήτησε επίσης, όπως είπε, την ενεργοποίηση όλων των συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, αλλά δήλωσε ότι «δεν είμαστε ευχαριστημένοι από την ανταπόκριση». Πάντως, σε γενικές γραμμές η θέρμανση στα σχολεία κατά την πρώτη ημέρα επανόδου των μαθητών, ήταν σε καλό επίπεδο, όπως διαβεβαίωσαν τόσο η κ. Βόντσα όσο και ο κ. Γκαμπούρας.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας