Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Με επιτυχία στέφθηκε το ετήσιο ραντεβού των αυγομάχων στα Κομνηνά Εορδαίας

Με επιτυχία στέφθηκε το ετήσιο ραντεβού των αυγομάχων στα Κομνηνά Εορδαίας

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email


Δάλλας


Το πατροπαράδοτο έθιμο του τσουγκρίσματος των πασχαλινών αυγών, αναβίωσε και εφέτος σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία στα Κομνηνά Εορδαίας, τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, από τον Φυσιολατρικό Όμιλος Κομνηνών «Φίλοι του βουνού».

Παρ’ όλο που οι ρίζες του εθίμου χάνοντας στο βάθος του χρόνου, πολλοί είναι εκείνοι και κυρίως οι νέοι που συμμετέχουν ενεργά στη διατήρησή του ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των διοργανωτών.

«Οι αυγομαχίες αποτελούν ένα σημαντικό στοιχείο του πολιτισμού και της τοπικής παράδοσής μας, που προσπαθούμε να μεταλαμπαδεύσουμε στις νεώτερες γενιές», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Τεληγιαννίδης ευχαριστώντας όλους τους αυγομάχους, τους φορείς και τους κατοίκους για την συμμετοχή τους.

DSC00804

Κηρύσσοντας την έναρξη του διαγωνισμού ο Δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης συνεχάρη τους διοργανωτές για την αναβίωση και διατήρηση των πατροπαράδοτων εθίμων επισημαίνοντας ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις κρατούν ενωμένους τους Έλληνες και δίνουν ζωντάνια στα χωριά μας.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό έθιμο των προγόνων μας, που ο Φυσιολατρικός Όμιλος κατάφερε να το διατηρήσει και να το μεταδώσει αναλλοίωτο στις νεώτερες γενιές», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κομνηνών Παντελής Τσιλφίδης.

Οι διαδικασίες κύλισαν ομαλά και πρώτος νικητής αναδείχθηκε ο Ιορδάνης Σανξαρίδης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα, καθώς οι κόποι του για την προετοιμασία των αυγών, δικαιώθηκαν.

DSC00819

Ευχαριστημένοι από την όλη διαδικασία δήλωσαν ο 2ος  νικητής Δημήτρης Σιαπανίδης και ο 3ος αυγομάχος Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης, καθώς και όλοι οι συμμετέχοντες.

Να σημειωθεί ότι ενδιαφέρον παρουσίασαν και οι παιδικές αυγομαχίες, που προηγήθηκαν και στις οποίες συμμετείχε ένας μεγάλος αριθμός μικρών παιδιών του χωριού.

DSC00847

Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, το σκηνικό άλλαξε όταν πήρε τη σκυτάλη ο Ποντιακός Σύλλογος Κομνηνών με τα χορευτικά του τμήματα, τους πρωτοεμφανιζόμενους λιλιπούτειους μωμόγερους αλλά και τους μεγάλους- θρυλικούς Μωμόγερους, που υπό τους ήχους της τοπικής ορχήστρας έκλεψαν την παράσταση, αποσπώντας το ζεστό χειροκρότημα των παρισταμένων.

DSC00830

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Με λαμπαδηδρομία ξεκίνησαν απόψε οι εκδηλώσεις του Δήμου Εορδαίας για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας – VIDEO

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Με λαμπαδηδρομία Εθελοντικής Αιμοδοσίας ξεκίνησαν το απόγευμα της Πέμπτης από το δημαρχείο Εορδαίας, οι εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή ...