Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Μαθητές σχημάτισαν τον «Ήλιο της Βεργίνας» στα Γρεβενά

Μαθητές σχημάτισαν τον «Ήλιο της Βεργίνας» στα Γρεβενά

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Στο πλαίσιο του εορτασμού για την Ημέρα Μακεδονικού Αγώνα την περασμένη Παρασκευή
Μ’ έναν εντυπωσιακό τρόπο, ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή ο εορτασμός της ημέρας του «Μακεδονικού Αγώνα» στο 1ο Γυμνάσιο Γρεβενών. Μαθητές και μαθήτριες του συγκροτήματος, σχημάτισαν με τα σώματά τους τον 16κτινο Ήλιο της Βεργίνας, τραγουδώντας παράλληλα το «Μακεδονία Ξακουστή».

Δείτε το βίντεο με λήψεις από drone:

1ο Γυμνάσιο Γρεβενών – εορτασμός Μακεδονικού Αγώνα

Η περιοχή των Γρεβενών, υπήρξε την περίοδο 1904-1908, σημαντικό κέντρο του Μακεδονικού Αγώνα. Ο Ελληνισμός δεν είχε ν” αντιμετωπίσει μόνο τους Βούλγαρους κομιτατζήδες, αλλά και τη ρουμανική προπαγάνδα που εποφθαλμιούσε τους βλαχόφωνους πληθυσμούς.

Θύμα της άγριας διαμάχης, που συνεχίστηκε και μετά την επικράτηση των Νεότουρκων (1908) και την επαναφορά του Συντάγματος, υπήρξε ο μητροπολίτης Γρεβενών Αιμιλιανός Λαζαρίδης, ο οποίος ύψωσε τ’ ανάστημά του, καταγγέλλοντας τα μαρτύρια των Ελλήνων της περιοχής.

Η πατριωτική του στάση, στοχοποιήθηκε γρήγορα από Νεότουρκους και ρουμανίζοντες βλαχόφωνους που την 1/10/1911 τον συνέλαβαν μαζί με τον διάκονο που τον συνόδευε, στο σημερινό χωριό Αιμιλιανό, και αφού τους βασάνισαν τους κατακρεούργησαν σε μια βαθιά χαράδρα.

Ο Αιμιλιανός ήταν το τελευταίο θύμα ουσιαστικά του Μακεδονικού Αγώνα, αφού ακολούθησαν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι του 1912-1913 η απελευθέρωση και η ενσωμάτωση της Μακεδονίας στον εθνικό κορμό.

πηγή: protothema.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team