Αρχική > Slider > Μάρκος Βύρλιος, πρ. Αντιδήμαρχος Εορδαίας: «Αδρανήσαμε αδικαιολόγητα στο θέμα των παιδικών χαρών και τώρα παρενέβη η Εισαγγελία»

Μάρκος Βύρλιος, πρ. Αντιδήμαρχος Εορδαίας: «Αδρανήσαμε αδικαιολόγητα στο θέμα των παιδικών χαρών και τώρα παρενέβη η Εισαγγελία»

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Στην παραδοχή ότι η απερχόμενη δημοτική αρχή Εορδαίας ολιγώρησε δραματικά στο θέμα των παιδικών χαρών του δήμου, οι οποίες σύμφωνα με έκθεση του 2017 που δημοσιεύτηκε πρόσφατα (μόλις τον Ιούνιο του 2019) στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλες και ως εκ τούτου έπρεπε να έχει διακοπεί η λειτουργία τους έως ότου αποξηλωθούν και αντικατασταθούν επικίνδυνα όργανα ή κατασκευαστούν σε άλλα σημεία λόγω ακαταλληλότητας των χώρων, προβαίνει ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας και πρώην αντιδήμαρχος Εορδαίας Μάρκος Βύρλιος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «e-ptolmeos.gr».

Αποκαλύπτει μάλιστα ότι με έγγραφο που απέστειλε στους Δήμους του Ν. Κοζάνης τον Οκτώβριο του 2018 -με την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου και Αδειοδότησης Παιδικών Χαρών Νομού Κοζάνης, ζητούσε να προχωρήσουν άμεσα στη διακοπή της λειτουργίας όσων παιδικών χαρών δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, να λάβουν δηλαδή όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διακοπή λειτουργίας των παιδικών χαρών, «θέτοντας συγχρόνως κατάλληλη προειδοποιητική σήμανση», έως ότου υποβληθούν αιτήματα για να ελεγχθούν και συμμορφωθούν με τους  κανόνες ασφαλείας που ορίζει σχετικός νόμος του 2014.

Ο κ. Βύρλιος εξηγεί ότι το θέμα ακαταλληλότητας των παιδικών χαρών του Δήμου Εορδαίας πέρασε στη συνέχεια και από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Εορδαίας «αλλά η σχετική απόφαση άργησε να δημοσιευτεί, δημοσιεύτηκε πρόσφατα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ». Σχολιάζοντας μάλιστα συνέντευξη του αρμόδιου αντιδημάρχου Γιώργου Χαϊτίδη στην οποία μίλησε για ακαταλληλότητα των παιδικών χαρών, είπε ότι «έπρεπε να έχουν γίνει ενέργειες από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε ως δημοτική αρχή. Υπάρχουν έγγραφα και αποφάσεις της Επιτροπής Ελέγχου Παιδικών Χαρών Ν. Κοζάνης από το 2017 και από το 2018 τα οποία ενημέρωναν όλους τους δημάρχους του Ν. Κοζάνης ότι, πρέπει να αποξηλωθούν όλες οι παιδικές χαρές οι οποίες δεν έχουν άδεια, σύμφωνα με τη νομοθεσία του 2014, και σε όσες μπορούσαν να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις να γίνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται, ύστερα από έλεγχο που θα έκανε η TUV HELLAS, η αρμόδια υπηρεσία πιστοποίησης παιδικών χαρών, κάτι που έγινε πράγματι και αποδείχθηκε ότι όλες οι παιδικές χαρές δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές και κάποιες ήταν άκρως επικίνδυνες και έπρεπε να αποξηλωθούν εντελώς».

Μείναμε πολύ πίσω

«Θεωρώ ότι μείναμε πολύ πίσω στο θέμα αυτό και ότι ερχόμαστε να το πούμε σε λάθος χρονική στιγμή, γιατί είμαστε μια δημοτική αρχή που φεύγει και έρχεται μια καινούρια και ξαφνικά θα πρέπει να αποξηλώσουμε 70 παιδικές χαρές. Θα χρεώσουμε τη δικιά μας παράλειψη και αδράνεια στην επόμενη δημοτική αρχή αν και θα έπρεπε να έχει τελειώσει το θέμα αυτό», είπε ο κ. Βύρλιος, και πρόσθεσε: «Πρέπει να παραδεχθούμε ότι σε κάποια πράγματα δεν κάναμε αυτό που προβλεπόταν και προσπαθούμε τελευταία στιγμή να κάνουμε πράγματα που έπρεπε να έχουμε κάνει εδώ και καιρό. Γιατί υπάρχουν παροτρύνσεις να πάρει σχετική απόφαση η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής από το 2017, αλλά η απόφαση της επιτροπής αυτής είναι του 2018, γιατί υπήρχε μια ολιγωρία καθώς εξεταζόταν που θα ενταχθεί για χρηματοδότηση η αντικατάσταση οργάνων στις παιδικές χαρές, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία.»

Ανέφερε επίσης πως «έγινε μάλιστα προσπάθεια να αδειοδοτηθούν δύο παιδικές χαρές, αυτή που είναι στο ΔΑΚ και μια στις παλιές Εργατικές Κατοικίες πηγαίνοντας για Περδίκκα «και παιδευόμασταν 4 χρόνια για να πάρουμε την άδεια. Πήραμε τελικά την άδεια και τα σήματα αλλά το σήμα ισχύει για ένα χρόνο. Επειδή όμως έληξε το σήμα δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξηλώσουμε την παιδική χαρά, αλλά πως πρέπει να αλλαχθούν κάποια υλικά, π.χ. να αντικατασταθούν κάποια πλακάκια και κάποιες βίδες, κάτι όμως που δεν γίνεται ακόμα».

Παρέμβαση Εισαγγελέα

Ο κ. Βύρλιος αποκάλυψε επίσης ότι «έχει επέμβει τον Απρίλιο η Εισαγγελία Κοζάνης στο θέμα των παιδικών χαρών, η οποία ζήτησε σχετικά στοιχεία από την Επιτροπή για την αδειοδότηση των παιδικών χαρών Ν. Κοζάνης και έχουν κληθεί όλοι οι εμπλεκόμενοι σ’ αυτή τη διαδικασία, και όχι μόνο για τις παιδικές χαρές του δήμου Εορδαίας αλλά και για τους άλλους τρεις δήμους του Ν. Κοζάνης.» Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι «γι’ αυτό το λόγο, επειδή παρενέβη η Εισαγγελία, “έσκασε” τώρα το θέμα με την κατάσταση των παιδικών χαρών και όλοι προσπαθούν να διαφυλάξουν τους εαυτούς τους και να εμφανίσουν ενέργειες οι οποίες έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και 3 χρόνια, αν και είναι από τα πιο σοβαρά θέματα γιατί αφορά την ασφάλεια των παιδιών.»

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη