Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Στήλες > Γαστρονομία και διατροφή > Μαγειρεύοντας με την Αρετή:Μελομακάρονα

Μαγειρεύοντας με την Αρετή:Μελομακάρονα

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email




subscribe!





Μελομακάρονα,  το απόλυτο γλυκό των Χριστουγέννων!

Συνταγή για πανεύκολα, πεντανόστιμα μελομακάρονα, από έξω τραγάνα και από μέσα μελωμένα όσο πρέπει, σιροπιασμένα μέσα στο ταψί. Σηκώστε τα μανίκια σας , προετοιμαστείτε ψυχολογικά ότι η κουζίνα σας θα γίνει χάλια και φτιάξτε τα πιο εύκολα και νόστιμα μελομακάρονα μαζί με τα παιδιά σας !!

Το μοναδικό μυστικό για το άριστο αποτέλεσμά τους είναι τα καλά υλικά , γνήσιο μέλι, φρέσκο καρύδι και πολύ αγάπη!

Υλικά

  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 2 ποτήρια σπορέλαιο
  • ½ ποτήρι χυμό πορτοκάλι
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα
  • 2 κουτ. γλυκού μπεικιν
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ (50ml)
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι
  • 5,5 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Τριμμένο καρύδι (όχι σκόνη)
  • Μέλι για το σερβίρισμα

Σιρόπι :

  • 2,5 ποτήρια νερό
  • 2,5 ποτήρια ζάχαρη
  • 5 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 ξυλάκι κανέλας

 

Η αρχική συνταγή είναι της κυρίας Ουρανίας Λαζαρίδου.

 

Εκτέλεση :

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 οC στις αντιστάσεις. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν σε ένα μεγάλο μπολ. Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, με το λάδι

τα κανελογαρύφαλλα, το κονιάκ και το ξύσμα.

Διαλύουμε την σόδα μέσα στο ποτήρι με το χυμό και τον ρίχνουμε και αυτόν μέσα στο μείγμα.

Ανακατεύουμε πολύ καλά με αυγόδαρτη μέχρι να ομοιογενοποιηθούν.

Παίρνουμε το άλλο μπολ με το αλεύρι

και το μπέικιν και τα προσθέτουμε σιγά σιγά, τα ζυμώνουμε πολύ απαλά μέχρι το μείγμα μας να πάρει μορφή μίας λαδερής και εύπλαστης ζύμης.

Τα μελομακάρονα δεν θέλουν πολύ ζύμωμα για να μην σκληραίνουν.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα όλα το ίδιο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα.

Το ιδανικό μέγεθος είναι 25-30 εκ. ζύμη το καθένα και φουσκωτά όχι πατημένα. Τα βάζουμε σε ταψί με μία μικρή απόσταση το ένα από το άλλο,

γιατί φουσκώνουν και τα κάνουμε σχέδιο από την επάνω πλευρά με τη βοήθεια ενός πιρούνιου.

Ψήνουμε για 25-30 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο)

μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.

Σιρόπι :

Λίγη ώρα πριν να βγει από τον φούρνο το πρώτο ταψί μελομακάρονα, βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μία κατσαρόλα

και τα βράζουμε σε μεσαία φωτιά από την ώρα που θα αρχίσουν να βράζουν για περίπου 8-10 λεπτά. Το ξαφρίζουμε και το κρατάμε ζεστό.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τα αφήνουμε να σταθούν 1-2 λεπτά μελομακάρονα και σιρόπι και σιροπιάζουμε με τη βοήθεια μίας κουτάλας, μέσα στο ταψί τα μελομακάρονα με το μισό σιρόπι της ετοιμάσαμε.

Βάζουμε και το δεύτερο ταψί μελομακάρονα στον φούρνο και μόλις είναι έτοιμα, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο σιρόπι και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία του σιροπιάσματος.

Πασπαλίζουμε με άφθονο τριμμένο καρύδι.

Πριν τα τοποθετήσουμε στις πιατέλες τα μελώνουμε.

Βγαίνουν περίπου 80 μελομακάρονα.

Καλή επιτυχία !

Χρόνια πολλά, καλά Χριστούγεννα από καρδιάς!

 

Η συνταγή για την εβδομάδα της Πρωτοχρονιάς θα δημοσιευθεί την Τετάρτη 30-12-2020

 

Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο                          email:  aretismageiremata@gmail.com ή με μήνυμα στο facebook: www.facebook.com/arete.papadopoulou

 

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Μουσικές επιλογές του e-ptolemeos.gr – he Higsons – Music To Watch Girls By (1984)

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Δείτε επίσης στο E-PTOLEMEOS.GR: Ραγδαίες εξελίξεις: Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε η Εισαγγελία Κοζάνης για τα ετεροχρονισμένα κρούσματα- Στην ...