Αρχική > Στήλες > Γαστρονομία και διατροφή > Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Κάστανο γλυκό του κουταλιού

Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Κάστανο γλυκό του κουταλιού

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Ένα από τα ωραιότερα γλυκά του κουταλιού, από την πρώτη δαγκωνιά λιώνει στο στόμα, με βελούδινη αίσθηση και φοβερή γεύση!

Το δοκίμασα πριν πολλά χρόνια στην πρώτη μου εκδρομή στο Πήλιοκαι έτσι υποσυνείδητα, συνδέθηκε ο όμορφος αυτός προορισμός με το εξαιρετικό γλυκό κουταλιού κάστανο! Φτιάξτε το και εντυπωσιάστε τους καλεσμένους σας!

Υλικά

  • 1,5 κιλό κάστανα καθαρισμένα
  • 1,5 κιλό ζάχαρη
  • 1 λίτρο νερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 βανίλια
  • Χυμό από 1 μεγάλο ζουμερό λεμόνι
  • 1 κουτάλα γλυκόζη (προαιρετικά)

Διαλέγουμε κάστανα μεγάλα με όμορφο τσόφλι. Εάν θέλουμε να κάνουμε 1-1,5 κιλό γλυκό θα πάρουμε 2 – 2,5 κιλά κάστανα γιατί το σίγουρο είναι ότι θα σπάσουν αρκετά από αυτά. Με ένα μυτερό μαχαίρι χαράζουμε στο φαρδύ ή στο κάτω  μέρος τους ένα σταυρό.

Βάζουμε νερό σε κατσαρόλα να βράσει, αλατίζουμε και ρίχνουμε τα κάστανα μέσα για 30 λεπτά. Δεν τα θέλουμε να βράσουν εντελώς. Παίρνουμε λίγα – λίγα μέσα από το νερό και τα καθαρίζουμε όπως είναι ζεστά. Αφαιρούμε προσεχτικά την εξωτερική φλούδα και από μέσα το ινώδες φλούδι με τη βοήθεια ενός μαχαιριού 

Αυτά που θα σπάσουν βάλτε στην άκρη και χρησιμοποιήστε τα σε άλλη συνταγή (στην κατάψυξη διατηρούνται πάνω από 2 μήνες).

Πλένουμε την κατσαρόλα που χρησιμοποιήσαμε, ρίχνουμε καθαρό νερό και βράζουμε τα καθαρισμένα κάστανα για άλλα 20 λεπτά περίπου. Ο χρόνος είναι σχετικός, θέλουμε να είναι μαλακά μεν αλλά να κρατάνε το σχήμα τους. 

Σε μία άλλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό, την ζάχαρη (όπως γράφει η συνταγή) και το ξυλάκι κανέλας και μόλις πάρουν βράση, βράζουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά. Προσθέτουμε με προσοχή τα βρασμένα κάστανα στο σιρόπι και τα αφήνουμε μέσα για ένα βράδυ.Την επόμενη ημέρα βράζουμε για άλλα 5-10 λεπτά, αποσύρουμε από την φωτιά την κατσαρόλα και το αφήνουμε μέχρι την μεθεπόμενη. 

Την 3η  πλέον ημέρα, βράζουμε μέχρι να δέσει το γλυκό. Όταν κοντεύει να δέσει το σιρόπι ρίχνουμε τις βανίλιες, την γλυκόζη  και τον χυμό λεμονιού, για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό, αλλά και συντηρητικό. Αφού κρυώσει το γλυκό, το μοιράζουμε σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα και τα γεμίζουμε με το σιρόπι του γλυκού. Βράζουμε τα καπάκια από τα βάζα, τα κλείνουμε καλά και τα αναποδογυρίζουμε. Τα αφήνουμε ανάποδα για αρκετές ώρες μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Στη συνέχεια τα αποθηκεύουμε σε ντουλάπι και μετά το άνοιγμα στο ψυγείο  

Καλή επιτυχία!

Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο e–mail:  aretismageiremata@gmail.com ή με μήνυμα στο facebook: www.facebook.com/arete.papadopoulou

 

Δείτε όλες τις συνταγές της Αρετής εδώ…

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: e-ptolemeos team