Αρχική > Slider > Αποστάσεις από την επαναλειτουργία της 3ης μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας πήρε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ – Στη συνάντηση με το δήμαρχο Εορδαίας

Αποστάσεις από την επαναλειτουργία της 3ης μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας πήρε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ – Στη συνάντηση με το δήμαρχο Εορδαίας

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

 

– Κρούοντας νέα καμπάνα κινδύνου για άρση της λιγνιτικής παραγωγής

 

– Και απηύθυνε έκκληση για άμεση δραστηριοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης

zamanidΑποστάσεις από το αίτημα του δήμου Εορδαίας και φορέων της περιοχής για αποκατάσταση και επαναλειτουργία της 3ης μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας πήρε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, κατά την προχθεσινή του συνάντηση με το δήμαρχο Εορδαίας, Σάββα Ζαμανίδη, κρούοντας μάλιστα νέο κώδωνα κινδύνου για τη λιγνιτική παραγωγή, λόγω του τεράστιου κόστους προμήθειας των πιστοποιητικών ρύπων.

Ανέφερε ότι αφ’ ενός «δεν πήραμε απάντηση ακόμα (για το θέμα παράτασης ζωής της μονάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και φοβόμαστε πως δεν θα πάρουμε.»  Ο σημαντικότερος λόγος ωστόσο, είναι αυτός που ανέφερε και στη συνάντησή του με τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΔΕΗ- όπως αποκάλυψε με αποκλειστικό του δημοσίευμα ο «Π». Ότι δηλαδή έχει προκύψει σοβαρό θέμα με τη λιγνιτική παραγωγή με το κόστος προμήθειας πιστοποιητικών διοξειδίου του άνθρακα. Το θέμα, είπε ο κ. Παναγιωτάκης, το εξετάζει συνολικά πια η ΔΕΗ, διότι «η λιγνιτική παραγωγή κινδυνεύει συνολικά, όχι η 3η  μονάδα. Συνεπώς, εάν δεν δραστηριοποιηθεί η ελληνική κυβέρνηση το επόμενο τρίμηνο, που έχει ξανανοίξει το θέμα από πλευράς Ε.Ε., φοβόμαστε ότι η μόνη μονάδα που μπορεί να δουλέψει και να ανταποκρίνεται, θα είναι η “Πτολεμαΐδα 5”. Τίθεται θέμα για άρση της λιγνιτικής μας παραγωγής κι αυτό θα είναι καταστροφή και για την περιοχή και για τη ΔΕΗ, και για τη χώρα. Γιατί χωρίς λιγνιτική παραγωγή δεν μπορεί να ανακάμψει η οικονομία της Ελλάδας, να επανεκκινήσει, να αναπτυχθεί κι ούτε να έχει την απαιτούμενη ασφάλεια εφοδιασμού», δήλωσε χαρακτηριστικά.

IMG_2206

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ μίλησε μάλιστα για την ανάγκη ενός νέου στρατηγικού ενεργειακού σχεδιασμού, λέγοντας ότι περιμένει τις εισηγήσεις των υπηρεσιών της επιχείρησης για να πάρει η ΔΕΗ τις τελικές της αποφάσεις.

Απαντώντας εξάλλου στις αιτιάσεις του κ. Ζαμανίδη για τα προβλήματα τροφοδοσίας της τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας είπε ότι «είναι άλλο θέμα η τηλεθέρμανση και άλλο η λειτουργία της 3ης μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας. Γιατί χωρίς την άδεια της Κομισιόν η ΔΕΗ δεν μπορούσε να ξεκινήσει διαδικασίες αποκατάστασης της μονάδας.» Διαβεβαίωσε πάντως ότι η ΔΕΗ είναι διατεθειμένη να στηρίξει την περιοχή και με οικονομικά μέσα, δηλαδή να αγοράσει και πετρέλαιο αν χρειαστεί- όπως πέρσι, για τη λειτουργία της εφεδρικής μονάδας της τηλεθέρμανσης, και με τεχνική υποστήριξη, αν χρειαστούν πρόσθετες υποδομές. Ξεκαθάρισε όμως πως «δεν είναι η ΔΕΗ υπεύθυνη για την τηλεθέρμανση αλλά ο φορέας που παρέχει τις υπηρεσίες τηλεθέρμανσης στους κατοίκους».

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ενημέρωσε το δήμαρχο Εορδαίας ότι ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες για την κατασκευή της νέας μονάδας στην Πτολεμαΐδα, λέγοντας: «Ενεργούμε για την κατασκευή της “Πτολεμαΐδα 5”. Είμαστε έτοιμοι μόλις μάς  δώσει την εγγυητική επιστολή η ανάδοχος κοινοπραξία να ξεκινήσει η κατασκευή της. Περιμένουμε την έκδοση της εγγυητικής επιστολής από τον ανάδοχο, φανταζόμαστε ότι θα εκδοθεί από όλες τις συστημικές τράπεζες. Στόχος μας είναι το έργο να ξεκινήσει το συντομότερο, πριν πιάσουν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, δεδομένου ότι είναι δύσκολη η περιοχή από πλευράς καιρού»

panagiotakis manol

Ο κ. Παναγιωτάκης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως «θα είναι η πιο σύγχρονη μονάδα της ΔΕΗ και των Βαλκανίων» και ότι η ΔΕΗ θα κάνει «το παν ώστε τα χρήματα που θα διατεθούν για την κατασκευή του μεγάλου αυτού έργου να πιάσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τόπο στην τοπική κοινωνία, τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους» και ότι στην κατασκευή της μονάδας θα απασχοληθούν εκατοντάδες εργαζόμενοι κι επισήμανε ότι «θα είναι ένα προσοδοφόρο διάστημα για την περιοχή. Η δραστηριότητα αυτή θα αποφέρει χρήσιμη τεχνογνωσία στην περιοχή. Να συνεργαστούμε όλοι μαζί ώστε αυτό το αποτύπωμα να μείνει στην περιοχή.»

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΕΗ ο δήμαρχος Εορδαίας έθεσε επίσης τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ, επισημαίνοντας πως δεν έχει αποκατασταθεί το περιβάλλον όπως θα έπρεπε, δεν γίνεται αποκατάσταση εδαφών, ενώ συζητήθηκαν επίσης ζητήματα που αφορούν τις μετεγκαταστάσεις οικισμών.

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη