Αρχική > Slider > Μ. Παναγιωτάκης από την Πτολεμαΐδα: Απειλείται η λιγνιτική παραγωγή και η βιωσιμότητα της ΔΕΗ – Από το κόστος των πιστοποιητικών διοξειδίου του άνθρακα

Μ. Παναγιωτάκης από την Πτολεμαΐδα: Απειλείται η λιγνιτική παραγωγή και η βιωσιμότητα της ΔΕΗ – Από το κόστος των πιστοποιητικών διοξειδίου του άνθρακα

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

 

Μείζον πρόβλημα για τη ΔΕΗ αποτελεί η προμήθεια των πιστοποιητικών διοξειδίου του άνθρακα καθώς ανεβάζουν το ενεργειακό κόστος κατά 280 εκατομμύρια ευρώ την τρέχουσα χρονιά, με αποτέλεσμα να απειλείται  το μέλλον της λιγνιτικής παραγωγής στη χώρα μας αλλά και η ίδια η βιωσιμότητα της ΔΕΗ.

2

Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης σε ενημερωτική συγκέντρωση συνδικαλιστικών στελεχών του Λιγντικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, σε ξενοδοχείο της Πτολεμαΐδας.

3

Ο κ. Παναγιωτάκης ανακοίνωσε ότι η ΔΕΗ προχωρά στη διεκδίκηση δωρεάν πιστοποιητικών διοξειδίου του άνθρακα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς το κόστος για την προμήθειά τους είναι δυσβάσταχτο για τη χώρα και την επιχείρηση αφού την επιβαρύνει με 280 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ενώ επιβαρύνει σημαντικά και τον καταναλωτή ηλεκτρικού ρεύματος στον οποίο μετακυλύεται το κόστος.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι αυτή τη στιγμή επιβαρύνεται το κόστος της λιγνιτικής μεγαβατώρας με 11 ευρώ- με τις τιμές που έχει προμηθευτεί τα πιστοποιητικά, τα οποία τα προμηθεύτηκε με 7 ευρώ τον τόνο και τώρα έχουν φθάσει στα 8 ευρώ/τόνο και θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, διότι η ΕΕ θέλει να ενισχύσει τις τιμές αυτές ώστε να μειωθεί η ηλεκτροπαραγωγή από στερεά καύσιμα.

Επισήμανε δε ότι η Ε.Ε. σκοπεύει να ενισχύσει τις τιμές για την προμήθεια των δικαιωμάτων ρύπων, με αποτέλεσμα η λιγνιτική παραγωγή να γίνει απαγορευτική, αφού μπορεί να φθάσει στα 12€, 15€ ακόμα και 20€ τον τόνο. Μια τέτοια εξέλιξη, είπε, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ίδια την βιωσιμότητα της ΔΕΗ, θα έχει τρομερές επιπτώσεις στη Δυτική Μακεδονία.

panagiotakis manol

Ο κ. Παναγιωτάκης υπεραμύνθηκε τη συνέχιση της λιγντικής παραγωγής στη χώρα μας, λέγοντας πως «πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει ηλεκτρική παραγωγή από λιγνίτες σε ποσοστό τουλάχιστον 30%-35%, διότι, δεν μπορεί να βασίζεται η χώρα σε εισαγόμενη ενέργεια, όπως φυσικό αέριο που συγκυριακά σήμερα είναι φθηνό.» Συσχέτισε ευθέως ωστόσο τη λειτουργία των ορυχείων και την κατασκευή της δεύτερης λιγνιτικής μονάδας στη Φλώρινα με την προμήθεια δωρεάν πιστοποιητικών ρύπων, λέγοντας πως προϋπόθεση για τη δεύτερη μονάδα στη Φλώρινα είναι η προμήθεια δωρεάν πιστοποιητικών.

Είναι ανάγκη, τόνισε, να απαλλαγεί η ΔΕΗ από το τέλος για τα πιστοποιητικά διοξειδίου του άνθρακα ώστε να εξοικονομεί 280 εκατομμύρια το χρόνο. Πρέπει να πετύχει η ΔΕΗ και η χώρα την απαλλαγή από την αγορά πιστοποιητικών και τη χορήγηση δωρεάν πιστοποιητικών διοξειδίου του άνθρακα, όπως έγινε με την Πολωνία. Ανέφερε ότι πέρσι τον Οκτώβριο μετά από προσπάθειες της Πολωνίας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε τη χορήγηση δωρεάν πιστοποιητικών ρύπων στις χώρες που έχουν εξάρτηση από στερεά καύσιμα και των οποίων το ΑΕΠ (ακαθάριστο εθνικό προϊόν) το 2013 θα ήταν κάτω από το 60% του μέσου κοινοτικού όρου. Το ΑΕΠ της χώρα μας τότε, πρόσθεσε, ήταν στο 62% και «δεν κάναμε τίποτα, δεν το ζητήσαμε και μείναμε απ’ έξω.» Θα διεκδικήσει, είπε, η ΔΕΗ το δωρεάν πιστοποιητικό λόγω της κατάστασης που είναι σήμερα η χώρα, μέσα από συμμαχίες που θα επιδιώξει, ενώ  έχει στείλει και εγγράφως το αίτημα στην Κομισιόν, γιατί άνοιξε πάλι ο διάλογος. Το αίτημα αυτό σημείωσε, τέθηκε και από την κυβέρνηση στους «θεσμούς» στη διαπραγμάτευση, επισημαίνοντας ότι η προμήθεια δωρεάν πιστοποιητικών ρύπων δεν θα απαλλάξει μόνο τη ΔΕΗ από το κόστος προμήθειάς τους αλλά θα ανακουφίσει και τους καταναλωτές καθώς θα μειωθεί το ηλεκτρικό ρεύμα κατά 7% -8%.

IMG_2156

Αναφορικά με την έναρξης κατασκευής της νέας μονάδας “Πτολεμαΐδα 5” ο κ. Παναγιωτάκης είπε ότι είχε συνάντηση με την πρόεδρο της ένωσης ελληνικών τραπεζών Λούκα Κατσέλη για να δει τι γίνεται με την εγγυητική επιστολή του αναδόχου και πως θα έχει νέα συνάντηση για το θέμα στις 18 Σεπτεμβρίου, καθώς η ΔΕΗ επείγεται να ξεκινήσει η κατασκευή της μονάδας πριν αρχίσει να χειμωνιάζει και χαλάσει ο καιρός.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ενημέρωσε επίσης ότι είναι σε εξέλιξη ακόμη η διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους “θεσμούς” για την τύχη του ΑΔΜΗΕ, ενώ έκανε αναφορά και στην υλοποίηση της ΕΣΕΕ που υπέγραψαν η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και τα συνδικάτα της ΔΕΗ.

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη