Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Uncategorized > MΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΛΕΟΥΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 24Η ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
None

MΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΛΕΟΥΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 24Η ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Θέλω να συγχαρώ το Επιμελητήριο Κοζάνης και το Εκθεσιακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας για την άρτια διοργάνωση της 24ης Εμποροβιοτεχνικής και Γεωργικής Έκθεσης Δυτικής Μακεδονίας.
Μια έκθεση, που χρόνο με το χρόνο επεκτείνεται και αποτελεί πλέον θεσμό για την επιχειρηματικότητα στην Περιφέρειά μας.
Μια έκθεση, που αναδεικνύει την επιχειρηματική φυσιογνωμία της Δυτικής Μακεδονίας και συμβάλλει καθοριστικά στην εξωστρέφεια του χαρακτήρα της.
Ζούμε σε μια εποχή, όπου η επιχειρηματικότητα, η απασχόληση, αλλά και συνολικά η έννοια της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, εκ των πραγμάτων, πρέπει να επαναπροσδιοριστούν για να απαντήσουν στις νέες συνθήκες και προκλήσεις.
Με αυτό το δεδομένο, όπου το ερώτημα δεν είναι αν τα πράγματα θα αλλάξουν, αλλά το προς τα πού θα κινηθεί η αναπόφευκτη αυτή αλλαγή, εμείς, οφείλουμε να ανταποκριθούμε με τόλμη και αποφασιστικότητα στην πρόκληση που έχουμε μπροστά μας.
Να συμφωνήσουμε, με βάση όλα όσα μας ενώνουν σε κάποιους θεμελιώδεις άξονες, σε αξίες και στόχους που θα αποτελέσουν τους γνώμονες της συλλογικής μας δράσης από εδώ και μπρος.
Την τετραετία 2004 – 2008 υλοποιείται και ολοκληρώνεται στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, ένα τεράστιο αναπτυξιακό πρόγραμμα, προϋπολογισμού πάνω από 1,5 δις Ευρώ, με ρυθμούς πρωτόγνωρους για την Περιφέρειά μας.
Αναπτύξαμε παράλληλες και ταυτόχρονες δράσεις σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς με έμφαση στο περιβάλλον, στην επιχειρηματικότητα, στις νέες τεχνολογίες, στην στήριξη της υπαίθρου με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη της Περιφέρειας.
Η απορρόφηση κοινοτικών πόρων από το Περιφερειακό Πρόγραμμα τριπλασιάστηκε.
– Εντάχθηκαν 600 νέα έργα με προϋπολογισμό που ξεπέρασε τα 435 εκ. ευρώ, και το πρόγραμμα στο τέλος του 2008 ολοκληρώνεται χωρίς να χαθεί ούτε ένα ευρώ.
– Με το νέο Αναπτυξιακό Νόμο, εγκρίθηκαν, μέχρι σήμερα, 120 επενδυτικά σχέδια, που ξεπερνούν τα 220 εκ. ευρώ.
– Από το Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» χρηματοδοτήθηκαν έως σήμερα, περισσότερα από 650 έργα, με προϋπολογισμό που φτάνει τα 230 εκ. ευρώ.
– Στο πλαίσιο του Προγράμματος Interreg βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, στα σύνορά μας με την Αλβανία και τα Σκόπια, τριάντα έργα που ξεπερνούν τα 50 εκ. ευρώ.
– Στο ίδιο διάστημα, καταρτίσαμε και βάλαμε σε εφαρμογή το Πρόγραμμα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Πίνδου, με συνολικό προϋπολογισμό 100 εκ. ευρώ.
Όλοι οι νομοί, στους οποίους απλώνεται η Πίνδος, επωφελούνται από αυτή τη σημαντική, πρωτοποριακή παρέμβαση.
– Παράλληλα, δημιουργούνται αναβαθμίζονται ανασυγκροτούνται και εκσυγχρονίζονται, Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές σε όλη την Περιφέρεια με μοναδικό για τη Χώρα συγκριτικό πλεονέκτημα την παροχή χαμηλού κόστους σε σχέση με το πετρέλαιο και φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας αυτής δηλαδή της γνωστής σε μας τους Δυτικομακεδόνες της Τηλεθέρμανσης.
-Δημιουργήσαμε τον Περιφερειακό Πόλο Καινοτομίας.
– Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας και σε συνεργασία με τα 4 Επιμελητήρια και με το Εκθεσιακό μας Κέντρο γίνονται, με μεγάλη επιτυχία, επιχειρηματικές αποστολές, με στόχο την εξωστρέφεια της τοπικής οικονομίας, την κατάκτηση ξένων αγορών από επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας με την επόμενη να πραγματοποιείται, στα μέσα του Οκτωβρίου με τη συμμετοχή 100 επιλεγμένων Εισαγωγέων – Επιχειρηματιών του εξωτερικού.
– Ολοκληρώθηκε, παρουσιάστηκε και σταδιακά υλοποιείται η μελέτη Ανάπτυξης του Αγροτικού χώρου της Δυτικής Μακεδονίας με στόχο την ανάπτυξη παραγωγής πιστοποιημένων προϊόντων φυτικής και ζωικής προέλευσης για τη βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος.
– Χρηματοδοτήθηκαν ενέργειες υποδομών (συσκευαστήρια Πρέσπες, Αμύνταιο, Άργος, Κρόκος), πιστοποίησης και προώθησης των αγροτικών προϊόντων της Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίες εξασφαλίζουν την διάθεσή τους.
– Υλοποιούνται δράσεις προώθησης και προβολής των τοπικών αγροτικών προϊόντων, όπως του κρόκου Κοζάνης, με θεαματικά αποτελέσματα.
Όλα τα παραπάνω, συμβάλλουν καθοριστικά στο να αποκτήσει η Δυτική Μακεδονία μια νέα δυναμική ανάπτυξης και μια νέα προοπτική εξέλιξης, δημιουργώντας συνεχώς προστιθέμενη αξία στην τοπική παραγωγική διαδικασία.
Ασφαλώς πετύχαμε πολλά. Όμως μπορούμε και πρέπει να πετύχουμε περισσότερα.
Με την 4η Προγραμματική Περίοδο η Δυτική Μακεδονία αλλάζει ταχύτητα.
Στο ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αντιστοιχούν 561 εκ. Ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από το 3ο ΠΕΠ και οι Πόροι θα ξεπεράσουν το 1 δις Ευρώ εάν προστεθούν το Γεωργικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής.
Προχωράμε μπροστά με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης, κινούμενοι σε τρεις βασικούς άξονες:
– Πρώτον, να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα των ήδη γνωστών και εφαρμοσμένων δράσεων για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και την αναβάθμιση του διαθέσιμου εργατικού δυναμικού.
– Δεύτερον, να ενθαρρύνουμε τη μετάβαση σε μια οικονομία της γνώσης, της ποιότητας και της καινοτομίας, μέσα από την επένδυση στην παιδεία (εφαρμοσμένη έρευνα) και τον τουρισμό που συνδέεται άμεσα με τον πολιτισμό και τα τοπικά μας προϊόντα.
– Τρίτον, να θέσουμε ως στόχο τη διαμόρφωση μιας νέας νοοτροπίας για την προώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας με έμφαση στις υπηρεσίες, τις νέες τεχνολογίες αιχμής, τη μικρομεσαία επιχείρηση, που είναι και η ραχοκοκαλιά της οικονομικής δραστηριότητας, στον τόπο μας.
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, μέσα από την ευρεία διαβούλευση με τους φορείς της περιοχής έθεσε τις βάσεις για μια αναπτυξιακή πορεία, η οποία συνδυάζει το τρίπτυχο Επιχειρηματικότητα – Περιβάλλον – Ανθρώπινο Δυναμικό και αποτυπώνεται σε ένα Ολοκληρωμένο Περιφερειακό Σύμφωνο Ανάπτυξης, με έμφαση σε κρίσιμους τομείς, όπως αυτός της ενέργειας.
Προετοιμάζουμε όλοι μαζί δράσεις που θα έχουν ως στόχο:
* Την ενίσχυση της περιφερειακής ανταγωνιστικότητας.
* Την επένδυση στην έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία.
* Την ολοκλήρωση υποδομών μεταφορών και περιβάλλοντος.
* Τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της επιχειρηματικότητας των νέων και των γυναικών.
* Την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού πλούτου μας.
* Την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών.
* Την αναβάθμιση των υποδομών Υγείας και Παιδείας.
* Την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση του επιπέδου ζωής.
Η ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας έχει την εγγύηση ενός σχεδιασμού και μιας πολιτικής με όραμα και προοπτική αφού στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης αποτελεί η Περιφερειακή ανάπτυξη.
Έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία στα χέρια μας, ίσως την τελευταία.
Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη. Πρέπει να την αξιοποιήσουμε στο έπακρο και για το λόγο αυτό σας ανακοινώνω την δημιουργία Γραφείου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στις Βρυξέλλες ως σημείο αναφοράς όλων των φορέων της Περιφέρειας (Αυτοδιοίκηση, Επιμελητήρια, Επιχειρήσεις) με στόχο την αμεσότερη γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη εκμαίευση προγραμμάτων και πόρων πέραν των ήδη συμπεφωνημένων.
Όλοι μαζί οδηγούμε τις εξελίξεις.
Όλοι μαζί αλλάζουμε την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Σκοπός μας είναι η δημιουργία περισσότερων ευκαιριών για όλους τους πολίτες και, κυρίως, για όλους τους νέους.
Σκοπός μας είναι η κοινωνία που παράγει. Η κοινωνία που προοδεύει.
Είμαι σίγουρος ότι με την βοήθεια όλων θα τα καταφέρουμε με τον καλύτερο τρόπο.
Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι κάθε επιτυχία στην 24η Εμποροβιοτεχνική και Γεωργική Έκθεση της Δυτικής Μακεδονίας που για πρώτη φορά γίνεται με Στρατηγικό Εταίρο την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και είμαι σίγουρος ότι η Έκθεση αυτή που σήμερα ξεκινά εδώ στην Κοζάνη στην Πρωτεύουσα της Δυτικής Μακεδονίας με έκθεση που έχει γίνει πλέον θεσμός, θα συμβάλλει ενεργά στην κοινή προσπάθεια για μια δυναμική εξωστρεφή τοπική οικονομία.

Σας ευχαριστώ

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team