Αρχική > Ενέργεια > Λύση σε επίπεδο principal βλέπει ο Σταθάκης για τις ενεργειακές εκκρεμότητες – Τελευταίες «πινελιές» στην εναλλακτική για ΔΕΠΑ

Λύση σε επίπεδο principal βλέπει ο Σταθάκης για τις ενεργειακές εκκρεμότητες – Τελευταίες «πινελιές» στην εναλλακτική για ΔΕΠΑ

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Με απόλυτη βεβαιότητα ότι η έλευση της τρόικας στην Αθήνα την επόμενη Δευτέρα 14 Μαΐου θα σηματοδοτήσει την επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων του ενεργειακού τομέα και θα ανοίξει το δρόμο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, κινείται η ηγεσία του ΥΠΕΝ.

Η βεβαιότητα αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι οι βαθμοί ελευθερίας κινήσεων, όταν τα θέματα έρχονται σε «επίπεδο Χίλτον», δηλαδή όταν ο υπουργός Γ. Σταθάκης συζητά με τους επικεφαλής της τρόικας, είναι μεγαλύτεροι και οι λύσεις είναι ευρύτερου ορίζοντα σε σχέση με εκείνες που μπορούν να συμφωνηθούν σε τεχνικό επίπεδο.

Από το ΥΠΕΝ εκτιμούν, για παράδειγμα, ότι σε ότι αφορά το νέο σχήμα δημοπρασιών NOME μπορεί να υπάρξει ορθολογική λύση με βάση τα πραγματικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί μετά την πρόοδο στην υπόθεση της αποεπένδυσης των λιγνιτών. Οι απόψεις που έχουν τεθεί σε τεχνικό επίπεδο για αναβάθμιση του ρόλου των νερών στο νέο σχήμα, δεν θεωρούνται αποδεκτές από το ΥΠΕΝ.

Σε ότι αφορά το νέο μηχανισμό υποκατάστασης του ΠΧΕΦΕΛ από την αρχή του 2019, στο ΥΠΕΝ εκτιμούν επίσης ότι μπορεί να βρεθεί η τεχνική φόρμουλα, όπως βρέθηκε και για τη μείωση της «χρέωσης προμηθευτή» για το 2018. Εκείνο που θέτουν με απόλυτο τρόπο ως «κόκκινη γραμμή» είναι ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ ούτε να επιβληθεί κάποια άλλου τύπου επιβάρυνση στο λογαριασμό ρεύματος του καταναλωτή.

Σε ότι αφορά την αγορά αερίου, τη θέση της ΔΕΠΑ σε αυτήν και την αποκρατικοποίηση, εν συνεχεία, της επιχείρησης, αυτή την εβδομάδα το επιτελείο του κ. Σταθάκη βρίσκεται στη φάση επακριβούς διατύπωσης της τελικής εναλλακτικής  πρότασης που θα υποβληθεί κατευθείαν στους principal των θεσμών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team