Αρχική > Ελλάδα > Λ. Αυγενάκης: Έναρξη του ακαδημαϊκού έτους χωρίς πανεπιστημιακά συγγράμματα;

Λ. Αυγενάκης: Έναρξη του ακαδημαϊκού έτους χωρίς πανεπιστημιακά συγγράμματα;

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

 

Στον κίνδυνο να μείνουν χωρίς πανεπιστημιακά συγγράμματα οι φοιτητές και σπουδαστές το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τoν Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Γαβρόγλου.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Η έναρξη του ακαδημαϊκού έτους φαίνεται ότι χαρακτηρίζεται από προβλήματα και σημαντικές ελλείψεις. Ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (Σ.Ε.Ε.Β.Ι.) με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι αποφάσισε να προβεί σε “… αναστολή διανομής πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές και τους σπουδαστές της χώρας για το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018”.

Οι φοιτητές και σπουδαστές κινδυνεύουν, κατά το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο, να μείνουν χωρίς πανεπιστημιακά συγγράμματα, αφού οι εκδότες εκφράζουν αδυναμία να στηρίξουν με ίδιους πόρους την εκτύπωση και διανομή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων.

Μάλιστα, οι εκδότες πανεπιστημιακών συγγραμμάτων αναφέρουν ότι το Υπουργείο Παιδείας καθυστερεί πρωτοφανώς την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του απέναντι στον κλάδο και ότι ακόμη δεν έχει εξετάσει την αποπληρωμή των τιμολογίων που αφορούν στο εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2015-2016. Βεβαίως, η πληρωμή των τιμολογίων όλων των επόμενων εξαμήνων βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα, δίχως να υπάρχει κάποια ενημέρωση ή κάποιο χρονοδιάγραμμα για την εξόφλησή τους.           

Αποτέλεσμα αυτής της καταστροφικής πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας είναι αφενός ο κλάδος των εκδοτών πανεπιστημιακών συγγραμμάτων να έχει περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση και αφετέρου να απειλούνται οι φοιτητές και σπουδαστές ότι θα μείνουν κατά το τρέχον εξάμηνο χωρίς πανεπιστημιακά συγγράμματα. Μάλιστα, η καθυστέρηση πληρωμών σε συνδυασμό με τις περικοπές κατά 55% που έχει υποστεί ο κλάδος των εκδοτών δημιουργεί συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και υπερβαίνει κάθε όριο αντοχής.

Τα οξυμένα προβλήματα της εκπαίδευσης, αποκαλύπτουν ότι οι εξαγγελίες του Υπουργού Παιδείας για «… εύρυθμη έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς» και για την «κανονικότητα» στην παιδεία για την οποία πανηγυρίζει η Κυβέρνηση, είναι μια επικοινωνιακή επίφαση, για να καλυφθεί η πολιτική της που οδηγεί στην πλήρη υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της δημόσιας παιδείας.

Μετά την προσπάθεια απαξίωσης της αριστείας, μετά την προσπάθεια υποβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τις αναχρονιστικές διατάξεις του ν. Γαβρόγλου, μετά την προσπάθεια αποδυνάμωσης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έρχεται και η προσπάθεια πλήρους υποβάθμισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο σύνολό της.   

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση στην προσπάθεια της να εμφανίσει πλεονάσματα στον προϋπολογισμό έχει προβεί σε παύση πληρωμών προς τους ιδιώτες θυσιάζοντας ακόμη και νευραλγικούς τομείς του δημόσιου τομέα, όπως η υγεία και η παιδεία.

Η παροχή παιδείας αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας και όλα αυτά τα προβλήματα κάθε άλλο παρά διασφαλίζουν την ισότητα στην εκπαίδευση και την ισότιμη συμμετοχή όλων στη μάθηση και τη διεκδίκηση της αριστείας. Η προβληματική αυτή κατάσταση χρήζει άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διανομή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθεται το ακόλουθο ερώτημα: «Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε άμεσα προκειμένου να ξεκινήσει η διανομή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές;».

 

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: e-ptolemeos team