Αρχική > Slider > Κοζάνη: Προκηρύχτηκε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για Ανάπλαση του ΟΣΕ – Τον Σεπτέμβριο θα επιλεγεί η καλύτερη πρόταση

Κοζάνη: Προκηρύχτηκε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για Ανάπλαση του ΟΣΕ – Τον Σεπτέμβριο θα επιλεγεί η καλύτερη πρόταση

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

 

Προκηρύχτηκε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για την ανάπλαση περιοχής σταθμού ΟΣΕ Κοζάνης, όπως ανακοίνωσαν ο δήμαρχος της πόλης και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, οι οποίοι τόνισαν ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο η αρμόδια επιτροπή του δήμου θα καταλήξει στην καλύτερη πρόταση.

Αναφερόμενος στον σκοπό του διαγωνισμού, ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, έκανε λόγο για «αξιοποίηση προς την κατεύθυνση βιώσιμης ανάπτυξης της Κοζάνης, μιας σημαντικού μεγέθους έκτασης, που καταλαμβάνει η περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού και των λοιπών εγκαταστάσεων  του δικτύου του ΟΣΕ, μετά τη διακοπή λειτουργίας τους (από το 2010) και τον ανασχεδιασμό της μελλοντικής σιδηροδρομικής λειτουργίας. Η έκταση αυτή είναι  η τελευταία ενιαία και συνεκτική, μεγάλης επιφάνειας αστική έκταση δημόσιου χαρακτήρα που βρίσκεται σε άμεση επαφή με τον αστικό ιστό της πόλης και σε εξαιρετική γειτνίαση με το κέντρο της πόλης -τον κεντρικό πεζόδρομο, το ιστορικό Δημαρχείο και την κεντρική πλατεία Νίκης- και σκοπός  είναι να ανακτηθεί στο σύνολό του, να αναβαθμισθεί ουσιαστικά και να προσφερθεί στην Κοζάνη ως ένα μεγάλο πάρκο πόλης, ικανό να αποτελέσει ένα νέο αστικό και κοινωνικό πυκνωτή με ποικίλες νέες και ελκυστικές λειτουργίες».

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Κώστα Δεσποτίδη, «το αντικείμενο του διαγωνισμού υπό τον τίτλο «Ανάπλαση περιοχής σταθμού ΟΣΕ Κοζάνης» είναι η ανάπλαση, ανασχεδιασμός, αναβάθμιση κι αξιοποίηση του ελεύθερου-αδόμητου αυτού χώρου της πόλης από άποψη αρχιτεκτονική, πολεοδομική, αισθητική, λειτουργική, τεχνική και περιβαλλοντική, κατά τρόπο που να μπορεί να λειτουργεί ως ένα σύγχρονο πάρκο πόλης με σημαντικό  βιοκλιματικό ρόλο. Η υφιστάμενη έκταση δεν ανταποκρίνεται πλέον στην παλαιά πολεοδομική λειτουργία της, λόγω αναστολής  της σιδηροδρομικής λειτουργίας και επακόλουθης συμφωνίας μεταξύ Δήμου Κοζάνης, ΟΣΕ Α.Ε. και ΓΑΙΑΟΣΕ A.E. για παραχώρηση τη χρήσης του μεγαλύτερου τμήματος αυτής της έκτασης για τη δημιουργία ενός νέου πάρκου πόλης με λειτουργίες αναψυχής, αθλητισμού, πολιτισμού και δημοτικής αγοράς».

Η καταληκτική ημερομηνία του διαγωνισμού είναι 13 Ιουνίου 2018 και η επιτροπή του δήμου θα επιλέξει την καλύτερη πρόταση μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ σύμφωνα με τον Κ. Δεσποτίδη, μέχρι τα μέσα 2019 θα ολοκληρωθεί το έργο. Η ανάπλαση του χώρου του ΟΣΕ αποτελεί τμήμα του Σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δήμου Κοζάνης, το οποίο πρόσφατα αξιολογήθηκε με την  μεγαλύτερη βαθμολογία από την Επιτροπή Αξιολόγησης Τελικών Επιχειρησιακών Σχεδίων Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης. Οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε μία έκταση 450.000 τ.μ. και εκτείνεται από το εμπορικό και διοικητικό κέντρο της πόλης και την περιοχή του Σ.Σ. και περικλείεται από τις πλατείες Νίκης και 28ης Οκτωβρίου και τις οδούς Τσιμηνάκη, Ολύμπου, Θεσσαλονίκης, Τριών Δέντρων, Κασομούλη, Γερμανού Καραβαγγέλη, 3ης Σεπτεμβρίου, Μακρυγιάννη, Εμ. Μπενάκη, Κακριδή Ι., Πρωταγόρα, Καρέλη Ζ., Κρόκου, Α. Φακίνου, Κυκλάδων, Αριστοτέλους, 11ης Οκτωβρίου, Βενιζέλου, Αρχελάου, Ολύμπου, Ερμού, Βενιζέλου, Πλατεία 28ης Οκτωβρίου.

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας