Αρχική > Slider > Κοζάνη: Δάσκαλοι και καθηγητές διαμαρτύρονται για τα κριτήρια διορισμών στην εκπαίδευση

Κοζάνη: Δάσκαλοι και καθηγητές διαμαρτύρονται για τα κριτήρια διορισμών στην εκπαίδευση

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡ/ΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 

Μαζικές αντιδράσεις από την εκπαιδευτική κοινότητα συναντούν τα κριτήρια που θεσπίζει το Υπουργείο Παιδείας για τους διορισμούς στην εκπαίδευση, μάλιστα χθες το πρωί στην Κοζάνη δάσκαλοι και καθηγητές (μόνιμοι και αναπληρωτές) πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης με αίτημα την άμεση απόσυρση του συστήματος διορισμών που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας. Μάλιστα στο επόμενο χρονικό διάστημα ο αγώνας για μόνιμους διορισμούς θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί, αφού αποφασίστηκε για την μεν ΔΟΕ νέα 24ωρη απεργία τη Δευτέρα και για την μεν ΟΛΜΕ 3ωρη στάση εργασίας.

Αναλυτικότερα, τόσοι οι δάσκαλοι όσο και οι καθηγητές αντιδρούν στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για το σύστημα προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών, το οποίο, όπως καταγγέλλουν, απαξιώνει την προϋπηρεσία τους. «Το σύστημα διορισμών και προσλήψεων αναπληρωτών, απαιτεί την άμεση απόσυρση του συστήματος που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, με το οποίο ουσιαστικά απαξιώνει την προϋπηρεσία και το πτυχίο και οδηγεί σε ένα αέναο κυνήγι τίτλων και προσόντων με όρους ανισότητας. Το σύστημα που ανακοινώθηκε και τέθηκε σε «διαβούλευση» δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα εμπόριο ελπίδας προς τους χιλιάδες αδιόριστους εκπαιδευτικούς και  περιφρόνηση των αναπληρωτών που καλύπτουν πάγιες ανάγκες της εκπαίδευσης στις εσχατιές της χώρας», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο «e-ptolemeos.gr» ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κοζάνης Ζήσης Ντούντας, οι αντιδράσεις του συνόλου των εκπαιδευτικών είναι πολλές, σημειώνοντας αντιδρά πως πρόκειται για αντισυνταγματικό σύστημα. «Το σύνταγμα αναφέρει ότι πρέπει να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες δουλειάς. Με το νομοσχέδιο αυτό δεν υπάρχουν ίσες ευκαιρίες, αφού πάνω από 50% της μοριοδότησης αφορά τα μεταπτυχιακά, τα διδακτορικά, τα αγγλικά, τους υπολογιστές, τίποτα από αυτά δεν είναι δωρεάν. Ποιες είναι οι σχολές που δίνουν δωρεάν μεταπτυχιακά και διδακτορικά; Ενισχύονται κάποιοι ακαδημαϊκή κύκλοι που τροφοδοτούν μεταπτυχιακά με πληρωμή», τονίζει ο ίδιος.

Επίσης, επισημαίνει πως το νομοσχέδιο βάζει σε διαδικασία πολιτικής ομηρίας τους αναπληρωτές, ειδικά σε ό,τι αφορά την ειδική αγωγή, θέτοντας το ερώτημα με ποια πτυχία θα γίνονται οι προσλήψεις. Ακόμη, ζητούν οι αναγνώριση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών να μην σταματάει στους 120 μήνες.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσλήψεων, από τις 14.500 σε βάθος 3τίας όπου αναφέρεται, ο κ. Ντούντας σημειώνει πως ήδη εφέτος και κάθε χρόνο γίνονται 150 – 160.000 αιτήσεις για αναπληρωτές, ως συνέπεια ο αριθμός που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση είναι μικρός.
Στο δια ταύτα, με την αναβολή ψήφισης των άρθρων στη Βουλή, οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν τον αγώνα τους και τοπικά ανανεώνουν το ραντεβού τους με τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Βασίλη Κωνσταντόπουλο, για τη Δευτέρα στις 13.30, μιας και την Παρασκευή δεν κατόρθωσαν να τον συναντήσουν.

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: Βάσω Σάφη