Αρχική > Slider > Κοινή ανακοίνωση φορέων της ακριτικής πόλης: Ο ανθρωπιστικός πόλος του Πανεπιστημίου να παραμείνει στη Φλώρινα – Δηλώσεις του δημάρχου Φλώρινας Ι. Βοσκόπουλου

Κοινή ανακοίνωση φορέων της ακριτικής πόλης: Ο ανθρωπιστικός πόλος του Πανεπιστημίου να παραμείνει στη Φλώρινα – Δηλώσεις του δημάρχου Φλώρινας Ι. Βοσκόπουλου

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Ενωμένοι στην διασφάλιση και την περαιτέρω ανάπτυξη του βασικού κορμού του Πανεπιστημίου στη Φλώρινα, δηλαδή του ανθρωπιστικού πόλου του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, εμφανίζονται οι φορείς της ακριτικής πόλης, παραμερίζοντας τις κομματικές διαφορές. Παράλληλα εκφράζουν φόβους για «τοπικιστικές συμπεριφορές» που έχουν στόχο την  μεταφορά αυτών των τμημάτων ή ίδρυση νέων σε άλλη πόλη, πλην Φλώρινας, ενώ διατρανώνουν την αντίθεσή τους σε κάθε προσπάθεια μετατόπισης του ανθρωπιστικού πόλου.

Να σημειωθεί ότι κοινή ανακοίνωση με έμμεσες αλλά σαφείς αιχμές κατά του βουλευτή Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Θέμη Μουμουλίδη, χωρίς να τον κατονομάζουν, συνυπογράφουν: οι δύο βουλευτές Φλώρινας Κωνσταντίνος Σέλτσας του ΣΥΡΙΖΑ και Ιωάννης Αντωνιάδης της ΝΔ, καθώς και εκπρόσωποι φορέων που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, όπως οι: Στέφανος Μπίρος αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, Ιωάννης Βοσκόπουλος δήμαρχος Φλώρινας, Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης δήμαρχος Αμυνταίου, Παναγιώτης Πασχαλίδης δήμαρχος Πρεσπών, Σάββας Σαπαλίδης πρόεδρος ΕΒΕ Φλώρινας και Κωνσταντίνος Σιάκος πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Φλώρινας. Στην ανακοίνωση οι εκπρόσωποι των φορέων υπογραμμίζουν:

«Οι φορείς της Φλώρινας εκφράζουμε την αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας ανθρωπιστικού πόλου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε άλλη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας εκτός από τη Φλώρινα. Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Παιδαγωγικής Σχολής για την μετεξέλιξή της σε σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών θα πρέπει να γίνει από όλους μας σεβαστή, καθώς παραμένει πιστή στη σχεδόν 100 χρόνων παράδοση των παιδαγωγικών – ανθρωπιστικών σπουδών της Φλώρινας και στηρίζεται σε σοβαρά επιστημονικά δεδομένα.

Στη συζήτηση για το μέλλον του Πανεπιστημίου, όλα τα νέα τμήματα κοινωνικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα θα πρέπει να ενταχθούν στην Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, έδρα της οποίας θα είναι η πόλη της Φλώρινας. Ως θεσμικοί φορείς της Φλώρινας δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τοπικιστικές συμπεριφορές άλλων περιοχών που στόχο έχουν να θέσουν υπό αμφισβήτηση τον ανθρωπιστικό πόλο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα με το σκεπτικό είτε να μεταφερθούν υφιστάμενα τμήματα είτε να ιδρυθούν νέα τμήματα κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών σε άλλη πόλη εκτός Φλώρινας.

Οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας τον περιφερειακό χαρακτήρα του νέου ισχυρού Πανεπιστημίου που θέλουμε να φτιάξουμε. Σε αυτή την κατεύθυνση, από κοινού με την ακαδημαϊκή κοινότητα της πόλης μας, συμμετέχουμε δυναμικά στις εξελίξεις για το μέλλον του Πανεπιστημίου μας με γνώμονα την ενδυνάμωσή του».

Πέραν της κοινής ανακοίνωσης, δηλώσεις για το θέμα έκανε ο Ι. Βοσκόπουλος, ο οποίος τόνισε: «Η ανησυχία μας για το Πανεπιστήμιο είναι ότι εμείς ως Δυτική Μακεδονία επιθυμούμε να έχουμε ένα ισχυρό Πανεπιστήμιο. Η συνένωση που πρόκειται να γίνει με τα ΤΕΙ, να είναι μία συνένωση τέτοια και να είναι αντιπροσωπευτική. Να μην συμβούν διαφοροποιήσεις στις σχολές όπως υπάρχουν σήμερα και αδικηθούν κάποιες περιοχές. Θέλουμε να υπάρχει συνεργασία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης Πανεπιστημίου και ΤΕΙ, ένα μοντέλο όπως ακριβώς έχει γίνει και στα Ιωάννινα, αλλά και στη Λάρισα. Όπου και οι δύο αυτές μονάδες τα έχουν βρει μεταξύ τους, έχουν παρουσιάσει το σχέδιο συνένωσης. Και εμείς επιθυμούμε και εδώ Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ να παρουσιάσει ένα τέτοιο σχέδιο συνένωσης που να σημαίνει πρόοδο και όχι να σημαίνει ρήξη του Πανεπιστημίου στη Δυτική Μακεδονία».

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας