Αρχική > Στήλες > Ιατρικά > Κνίδωση: Μια ασθένεια του δέρματος, γράφει ο Γεώργιος Καζαντζής

Κνίδωση: Μια ασθένεια του δέρματος, γράφει ο Γεώργιος Καζαντζής

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Η κνίδωση είναι μία ασθένεια που χαρακτηρίζεται από την αιφνίδια εμφάνιση ερυθήματος ή ερυθρού επηρμένου εξανθήματος συνοδευόμενου από σχετικό κνησμό, ποικίλης διάρκειας και έκτασης. Ουσιαστικά, πρόκειται για παροδικό οίδιμα της επιδερμίδας. Η νόσος εκδηλώνεται περισσότερο στην παιδική και εφηβική ηλικία. Η κνίδωση βάσει της διάρκειας και της συχνότητας της διαχωρίζεται στην οξεία κνίδωση ( διάρκεια εξανθημάτων λιγότερο από 6 εβδομάδες ) και χρόνια κνίδωση (διάρκεια εξανθημάτων περισσότερο από 6 εβδομάδες ).

Κνίδωση

Η αιτιολογία της κνίδωσης μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες . Τρόφιμα ( οστρακοειδή , ψάρια , όσπρια , φράουλες , ντομάτα , κρασί , ξηροί καρποί, σοκολάτα , αλκοόλ ), φάρμακα ( αντιβιοτικά, ασπιρίνη, σκιαγραφικά ), ενδορκινικές διαταραχές ( υπερθυρεοειδισμός , υποθυρεοειδισμός , σακχαρώδης διαβήτης), κακοήθειες ( καρκινώματα , λευχαιμίες ), έντομα και άλλα αρθρόποδα ( κάμπιες , αράχνες ) , περιβαλλοντικά εισπνεόμενα αλλεργιογόνα ( γύρεις , ακάρεα ,μύκητες ), φυσικοί παράγοντες ( θερμότητα, ψύχος , ηλιακό φως, δόνηση), εγκυμοσύνη, ψυχογενείς παράγοντες και άλλα.

Οι εκδηλώσεις της κνίδωσης στο δέρμα χαρακτηρίζονται από την παρουσία ερυθρού χρώματος διογκώσεων που εμφανίζουν έντονο κνησμό , διαρκούν λίγες ώρες και κατόπιν εξαφανίζονται χωρίς να αφήνουν κάποιο ίχνος στο δέρμα.

Σπάνια εμφανίζονται και συνοδά συμπτώματα όπως οίδημα χειλέων, γλώσσας , φάρυγγα και κοντή και γρήγορη αναπνοή. Ένα από τα πιο ανησυχητικά συμπτώματα είναι το βράγχος φωνής.

Η εξάλειψη του υπόπτου αιτίου είναι ο αποτελεσματικότερος τύπος θεραπείας αλλά η αναγνώριση του στην πράξη μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολο. Καλά θεραπευτικά αποτελέσματα έχουμε με τα αντιισταμινικά και ακόμη καλύτερα με τον συνδιασμό αυτών. Η χορήγηση κορτικοστεροειδών έχει αντιφλεγμονώδη και ανοσοκατασταλτική δράση.

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Μοσχάρι Κοκκινιστό με Κρόκο Κοζάνης

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Μοσχάρι Κοκκινιστό με Κρόκο Υλικά 1200g μοσχάρι σπάλα σε κύβους 4 σκ. σκόρδο πολτοποιημένες Αλάτι Πιπέρι 5 κ.σ. ...