Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Κίνδυνος με την 5η Μονάδα: Απέρχονται οι μπαταχτσήδες – Καμπανάκι για τους καινούριους – Γράφει ο Αντώνης Κ. Πουγαρίδης

Κίνδυνος με την 5η Μονάδα: Απέρχονται οι μπαταχτσήδες – Καμπανάκι για τους καινούριους – Γράφει ο Αντώνης Κ. Πουγαρίδης

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Σαν κεραυνός εν αιθρία, έπεσε η δήλωση του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας, Τάσου Τσιλφίδη, σχετικά με το ενδεχόμενο διακοπής των εργασιών κατασκευής της 5ης Μονάδας. Του πολυδιαφημισμένου έργου της ΔΕΗ, το οποίο ξεκίνησε ως η μεγαλύτερη επένδυση στη ΝΑ Ευρώπη, εξελίσσεται όμως σε ένα ιδιαίτερα προβληματική κατάσταση. Αποκλειστικός υπαίτιος, η ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ και οι κυβερνητικοί χειρισμοί της θητείας Τσίπρα φρόντισαν να εκτραπεί τελείως το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου. Καθυστερήσεις στις πιστοποιήσεις του έργου, και κυρίως οι τεράστιες καθυστερήσεις στην κατασκευή των συνοδών έργων με υπαιτιότητα της ΔΕΗ, όπως είχε αναδείξει ο «Πτολεμαίος» τον Ιούνιο του 2018.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η ΔΕΗ που εδώ και μήνες φλερτάρει με τη χρεοκοπία, εμφανίζει τρομακτική ασυνέπεια στις συμβατικές της υποχρεώσεις με συνεργάτες, προμηθευτές και εργολάβους. Οι μπαταχτσήδες της ΔΕΗ έφτασαν να χρωστούν πάνω πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ μόνο στην ΤΕΡΝΑ, τη στιγμή που ρουφούν καθημερινά το αίμα του καταναλωτή και στέλνουν σωρηδόν εξώδικα στους μικροοφειλέτες.

Η ΤΕΡΝΑ είναι μια από τις εκατοντάδες ελληνικές εταιρίες που εμμέσως δανείζουν το ελληνικό Δημόσιο. Μια από τις εταιρίες που επειδή έκαναν το λάθος να δουλέψουν με το Δημόσιο και της Εταιρίες του, έχουν να λαμβάνουν και περιμένουν. Συνεπής στο χρονοδιάγραμμα του έργου αλλά και στις πληρωμές της στις χιλιάδες εργαζομένων, προμηθευτών και υπεργολάβων, παρακολουθεί τα πολιτικά παιχνίδια που γίνονται επί τόσα χρόνια στο κουφάρι της ΔΕΗ, διαθέτοντας τη ρευστότητα της, ενώ τα golden boys του ΥΠΕΚΑ εκμεταλλεύονται την ανοχή της.

Το να μη μπορεί μια εταιρία να χρηματοδοτεί ένα έργο εσαεί, είναι σενάριο λογικό, το οποίο δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να εξελιχθεί σε εφιάλτη, και να επιβεβαιώσει όσα ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας δήλωσε.

Πάσης φύσεως και κομματικής τοποθέτησης πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες πρέπει να καταλάβουν πως η 5η Μονάδα πρέπει να τελειώσει άμεσα και χωρίς προβλήματα. Πρώτον για εθνικούς λόγους επάρκειας ισχύος, δεύτερον για να μην πάνε στράφι όλα αυτά τα εκατομμύρια που έως τώρα επενδύθηκαν στο μεγαλειώδες έργο, και τρίτον και να μην τιναχθούν στον αέρα οι τεχνικές εταιρίες και η τοπική οικονομία, παίρνοντας μαζί τους τις χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Εν τω μεταξύ, η ΔΕΗ υποκαθιστώντας την ανάδοχο εταιρία, με δελτίο τύπου της, διέψευσε (!) τα λεγόμενα του Τάσου Τσιλφίδη. Τα οποία λεγόμενα, αν ήταν κάποιος να τα διαψεύσει, αυτός έπρεπε να είναι το θύμα, και όχι ο θύτης! Η ανακοίνωση μεταξύ άλλων λέει: «Ουδεμία βασιμότητα έχουν πρόσφατα δημοσιεύματα και σχόλια των τοπικών ΜΜΕ για δήθεν ενδεχόμενο διακοπής των εργασιών ανέγερσης της «Πτολεμαΐδας V»». Για τα χρωστούμενα όμως, καμία διάψευση.

Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στήριξαν στα λόγια την κατασκευή της Μονάδας. Πρέπει το κάθε κόμμα εξ αυτών, αλλά κυρίως η νέα Κυβέρνηση να διασφαλίσει και στην πράξη την χωρίς προβλήματα εξέλιξη του έργου, αλλά και την ομαλή έκβαση της συνεργασίας της ΔΕΗ με τους κατασκευαστές της.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους για όλες τις συνέπειες που θα προκύψουν από τον παραπάνω περιγραφόμενο εφιάλτη. Ήδη τρίβουν τα χέρια τους οι διάφοροι εισαγωγείς και καταναλωτές φυσικού αερίου. Γι’ αυτούς άλλωστε γίνεται η «δουλειά», όπως λένε κατά καιρούς οι γνώστες των ενεργειακών θεμάτων. Τουτέστιν, πρέπει οι καταναλωτές να καταλάβουν, ποιον συμφέρει το ενδεχόμενο να μην τελειώσει η 5η Μονάδα, ποιον συμφέρει να μην λειτουργήσει η 5η Μονάδα.

Και επειδή είναι άκρως επίκαιρο το θέμα της πορείας της ΔΕΗ το επόμενο διάστημα, λόγω της κατάρτισης και του σχεδίου διάσωσης της Εταιρίας, η μάχη λιγνιτών και φυσικού αερίου θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα κληθεί να δώσει εξετάσεις, στο κατά πόσο οι λύσεις που προτείνει προτάσσουν το εθνικό συμφέρον. Ένα επίσης μεγάλο στοίχημα για την Κυβέρνηση, είναι το κατά πόσο θα αντιμετωπίσει το ζήτημα μόνο στην ολότητα του για να διασωθεί η επιχείρηση, ή εάν θα το αντιμετωπίσει με ευαισθησία στα ζητήματα που θα προκύψουν από την βίαιη αποβιομηχάνιση στη Δυτική Μακεδονία, αλλά και την ενδεχόμενη αλλαγή στο ιδιοκτησιακό στάτους μονάδων.

 

 

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Αντώνης Πουγαρίδης

Είναι ο Εκδότης της εφημερίδας "Πτολεμαίος" από μικρή ηλικία φορτώθηκε την ταμπέλα του εκδοτικού κατεστημένου. Είναι Διπλωματούχος Ηλεκτρονικός Μηχανικός.