Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Κοινωνία > ΚΙΝΑΛ Ν.Ε. Κοζάνης: Η αναμονή για την εκτίμηση των καταστροφών των καλλιεργειών από τον ΕΛΓΑ συνεχίζεται, η υπομονή των αγροτών εξαντλείται

ΚΙΝΑΛ Ν.Ε. Κοζάνης: Η αναμονή για την εκτίμηση των καταστροφών των καλλιεργειών από τον ΕΛΓΑ συνεχίζεται, η υπομονή των αγροτών εξαντλείται

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email


Δάλλας


Με ανακοίνωση της η Ν.Ε. ΚΙΝΑΛ Κοζάνης/τομέας αγροτών αναφέρεται στην εξάντληση της υπομονής των Καλλιεργητών της Π.Ε. οι οποίοι περιμένουν πάρα πολύ καιρό την εκτίμηση των ζημιών από το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ/Κοζάνης όσο αναφορά τις δενδροκαλλιέργειες, τα σιτηρά, την ελαιοκράμβη.

Επίσης κάνει λόγο για μείωση της παραγωγής γενικότερα και τονίζει ότι θα είναι στο πλευρό των αγροτών.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Σε μακρά αναμονή εκτίμησης των ζημιών από τις καιρικές συνθήκες, από την πλευρά του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ/Κοζάνης, βρίσκονται οι αγρότες της Περιφερειακής μας Ενότητας για τις δενδροκαλλιέργειες, τα σιτηρά, την ελαιοκράμβη κ.α.. Δυστυχώς, οι φόβοι που εξέφρασαν οι παραγωγοί από την πρώτη κιόλας στιγμή φαίνεται πως επιβεβαιώνονται στην πράξη:

  • Η παραγωγή των δενδρωδών καλλιεργειών είναι μειωμένη κατά 90%!!!
  • Ο θερισμός των σιτηρών στην παραλίμνια ζώνη του Πολυφύτου έδειξε μείωση της συγκομιδής κατά τουλάχιστον 50% (ακόμη και σε ποτιστικά χωράφια)!

Έγκυρες πληροφορίες φέρουν την μέση απόδοση στα 200 κιλά/ στρέμμα. Ίδιες είναι οι εκτιμήσεις και για τον κάμπο Μπουτζακίων – Εορδαίας. Σε ό,τι αφορά τις ελαιοκράμβες, οι πρώτες κοπές στην περιοχή του Τετραλόφου και του Αγ. Δημητρίου αναφέρουν επίσης μειωμένη συγκομιδή.

Οι αγρότες στο σύνολο  του νομού αναμένουν με επώδυνη αγωνία μια δίκαιη  εκτίμηση της καταστροφής που υπέστησαν, την ίδια στιγμή που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα στη χρηματοδότηση της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου.

Ο Τομέας Αγροτών της Ν.Ε. Κοζάνης βρίσκεται δίπλα στα προβλήματα των αγροτών μας. Ζητά και επιδιώκει δίκαιες και πραγματικές εκτιμήσεις καθώς και άμεσες καταβολές χρημάτων.

Χάρη στη συνεργασία μας με καθηγητές γεωπονικών σχολών είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι:

α) η ανάπτυξη αδελφώματος στα σιτηρά είναι μηδαμινή·

β) τα στάχυα δεν «γέμισαν» κατά 30-40%· και

γ) η ταχεία ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών δημιούργησε αδύναμους  καρπούς με σημαντικά μικρότερο βάρος.

Κλείνουμε με την ελπίδα να είναι η τελευταία φορά που χρειάζεται να αναφερθούμε στο ζήτημα και αναμένουμε και τον υπολογισμό των παραπάνω πραγματικών δεδομένων στην πρώτη εκτίμηση από την πλευρά του ΕΛΓΑ.

 

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Με λαμπαδηδρομία ξεκίνησαν απόψε οι εκδηλώσεις του Δήμου Εορδαίας για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας – VIDEO

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Με λαμπαδηδρομία Εθελοντικής Αιμοδοσίας ξεκίνησαν το απόγευμα της Πέμπτης από το δημαρχείο Εορδαίας, οι εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή ...