Αρχική > Ποντιακά > Καθήλωσε το θεατρόφιλο κοινό η ποντιακή παράσταση «Ταπιάτ κι αλλάζομεν» του Παύλου Παραστατίδη

Καθήλωσε το θεατρόφιλο κοινό η ποντιακή παράσταση «Ταπιάτ κι αλλάζομεν» του Παύλου Παραστατίδη

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

 

Καρφίτσα δεν έπεφτε την Τετάρτη 21-2-2018 το βράδυ  στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας  στην πρεμιέρα του αξιόλογου θεατρικού έργου γραμμένου στην ποντιακή διάλεκτο, με τίτλο «Ταπιάτ κι αλλάζομεν».

Πρόκειται για  τo τρίτο  κατά σειρά θεατρικό έργο, που έχει σχέση με την παράδοση και τον πολιτισμό του Μεσοβούνου, το οποίο έγραψε και σκηνοθέτησε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσοβούνου Παύλος Παραστατίδης .

Η υπόθεση του έργου τοποθετείται την μεταπολεμική περίοδο στην Τοπική Κοινότητα Μεσοβούνου «ΚΡΕΜΙΤΣΑ», όταν η τοπική κοινωνία αγωνίζεται να επιβιώσει σε ένα περιβάλλον καθόλου εύφορο.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Συγγραφέα του έργου, σκοπός του είναι να προβάλλει δύο θέματα. Το ένα είναι η εγκατάσταση στην Ελληνική γη και το άλλο η κήρυξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, που οδήγησε στην εκτέλεση των 157 ανδρών στις 23 Οκτωβρίου 1941 κατοίκων του χωριού και  των 112 γυναικόπαιδων στις 24 Απριλίου 1944 .

Φρικτά γεγονότα που επέφεραν την απελπισία, την φτώχια, τον αφανισμό ενός ολόκληρου  χωριού, οδηγώντας οικογένειες και νέους στο να ξενιτευτούν τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην ενδοχώρα.

Όμως κάποια στιγμή επιστρέφουν και προσπαθούν να παντρέψουν πολύ δύσκολα παραδόσεις και έθιμα με τον σύγχρονο πολιτισμό, ενώ από την άλλη διυλίζουν το θέμα του κωμικού με φράσεις και φραστικές ακρότητες.

Μέσα από ποντιακές παροιμίες και ποντιακές λέξεις της πρώτης γενιάς, παρουσιάζουν περιστατικά και γεγονότα από την καθημερινότητα των Μεσοβουνιωτών, με μία δραστική και μοναδική προφορά ομιλίας και έναν εσωτερικό κόσμο αυθορμητισμού, σε αληθινά και φανταστικά συμβάντα.

Ο κ. Παραστατίδης αναφέρεται σε πρόσωπα αληθινά και άλλοτε φανταστικά, προσφέροντας στον θεατή συναισθήματα που μιλούν στην καρδιά του, λακτίζοντας μέσα του τη νοσταλγία, τη ζωή, τους ανθρώπους και την κίνηση ενός χωριού, που φεύγει από τα μάτια τους με γρηγοράδα.

Οι συντελεστές της παράστασης οι 12 ηθοποιοί, οι υποβολείς, οι μουσικοί και οι υπεύθυνοι σκηνικών και ήχου, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα του πολυπληθούς θεατρόφιλου κοινού.

Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν σήμερα Πέμπτη, την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου και την Τετάρτη 7 Μαρτίου στις 7,30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας.

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Κούλα Πουλασιχίδου