Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Κατάληψη εκτάσεων για ΑΠΕ σε όλη τη Δυτική Μακεδονία- Μετά τα βοσκοτόπια, οι λίμνες- Αντίδραση της Περιφέρειας που βλέπει παράκαμψη

Κατάληψη εκτάσεων για ΑΠΕ σε όλη τη Δυτική Μακεδονία- Μετά τα βοσκοτόπια, οι λίμνες- Αντίδραση της Περιφέρειας που βλέπει παράκαμψη

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστημα στην περιφερειακή αρχή η συνεχόμενη «κατάληψη» εκτάσεων για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών σε διάφορα σημεία της Δυτικής Μακεδονίας, με τις υπηρεσίες και την ίδια την Περιφέρεια να ενημερώνονται κατόπιν εορτής και πολλές φορές μέσω του ειδικού χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας(ΡΑΕ) που είναι διαθέσιμος στο διαδίκτυο.

Τελευταίο φαινόμενο, η πληροφορία που έφτασε στα γραφεία της ΖΕΠ, για αίτημα χορήγησης άδειας μεγάλης έκτασης εντός της λίμνης Πολυφύτου, θέμα που χτύπησε καμπανάκι στον Περιφερειάρχη και τους συνεργάτες του, αρμόδιους για τέτοια ζητήματα, οι οποίοι ζήτησαν άμεση ενημέρωση για το τι ακριβώς συμβαίνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο μέχρι στιγμής περιπτώσεις έχουν να κάνουν με αιτήσεις για κάλυψη περίπου 11.500στρ. εντός της λίμνης Πολυφύτου, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως αν αυτές τελικώς πάρουν έγκριση θα μιλάμε για κατάληψη περίπου του 1/3 της συνολικής της έκτασης.

Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η μία αίτηση προέρχεται από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ενώ η δεύτερη από ιδιωτική εταιρεία της Αθήνας, με τις συγκεκριμένες εξελίξεις να θορυβούν ιδιαίτερα την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Με κόκκινο χρώμα οι εκτάσεις εντός της λίμνης Πολυφύτου. Η δεδομένη κατάσταση αποτυπώνεται στο χάρτη της ΡΑΕ

Το θέμα αναμένεται να έρθει τις επόμενες ημέρες σε κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και της Επιτροπής Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ενώ δεν παύουν να καταφθάνουν συνεχώς αιτήματα για άδειες σε μεγάλες εκτάσεις όπου τα φωτοβολταϊκά απειλούν την ύπαρξη βοσκοτόπων.

Η Περιφέρεια βλέπει να δημιουργείται μια τετελεσμένη κατάσταση γύρω της, χωρίς να ερωτάται η γνώμη της, καθώς η γνωμοδότηση για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό σε ότι έχει να κάνει με την τελική αδειοδότηση των έργων που ξεκάθαρα ανήκει στη ΡΑΕ.

Παράλληλα στην περιφερειακή αρχή βλέπουν πως δεν έχει καθοριστεί κοινή γραμμή της περιοχής αναφορικά με τη στάση των ΟΤΑ απέναντι στο φαινόμενο ΑΠΕ, καθώς διαπιστώνεται πως κάθε Δήμος ακολουθεί εντελώς διαφορετική τακτική, είτε με συνεχόμενα «ΝΑΙ» είτε με συνεχόμενα «ΟΧΙ» για παραχώρηση εκτάσεων.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας θα έχει αύριο συνάντηση με τον νέο Υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, ενώ σήμερα το απόγευμα θα βρεθεί με το Συντονιστή του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, Κώστα Μουσουρούλη, όπου ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης θα τεθεί το θέμα του χωροταξικού των ΑΠΕ στην περιοχή, με τη διεκδίκηση ανάλογων ανταποδοτικών.

Μάλιστα η περιφερειακή αρχή θα ζητήσει να υπάρξουν ισχυρά ανταποδοτικά από τις μεγάλες εταιρείες οι οποίες θα επενδύουν στην περιοχή, με την απαίτηση του 25% επί των κερδών, ειδάλλως μέρος των κερδών να επενδύεται εμπράκτως στη Δυτική Μακεδονία δημιουργώντας εισόδημα και θέσεις εργασίας για τους πολίτες.

Ζήσης Πιτσιάβας

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Σαρωτικός ο Μακεδονικός Φούφα και πρώτη νίκη στο πρωτάθλημα

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Μπορεί οι ελπίδες του για παραμονή να είναι ελάχιστες ως μηδαμινές αλλά ο Μακεδονικός Φούφα έχει δείξει ότι ...