Αρχική > Slider > Καταδίκη του ιδιοκτήτη των σούπερ μάρκετ «Καρυπίδη» από το Μονομελές Πρωτοδικείο Κοζάνης – Για οφειλές δεδουλευμένων σε εργαζόμενους της αλυσίδας στην Κοζάνη

Καταδίκη του ιδιοκτήτη των σούπερ μάρκετ «Καρυπίδη» από το Μονομελές Πρωτοδικείο Κοζάνης – Για οφειλές δεδουλευμένων σε εργαζόμενους της αλυσίδας στην Κοζάνη

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Μια μάχη στον δικαστικό μαραθώνιο που έχουν ξεκινήσει με τον εργοδότη τους κέρδισαν οι απλήρωτοι και απολυμένοι εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ «Καρυπίδη» στην Κοζάνη, τα οποία έκλεισαν εδώ και έναν χρόνο.

Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης καταδίκασε την περασμένη εβδομάδα τον ιδιοκτήτη της αλυσίδας με πρόστιμο 2.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης δύο ετών, εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ ημερησίως. Το κόστος της εξαγοράς είναι μόλις 3.300 ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστεί και η προσαύξηση 92% επί του ποσού, ανέρχεται σε περίπου 6.300 ευρώ. Η υπόθεση οδηγήθηκε στα δικαστήρια μετά από μήνυση που υπέβαλε η Επιθεώρηση Εργασίας Κοζάνης, η οποία έγινε δέκτης καταγγελιών από τους απλήρωτους εργαζόμενους για δεδουλευμένα των μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου του 2016. «Η ποινή είναι πολύ μικρή και ο εργοδότης έπεσε στα μαλακά», δήλωσε στον «e- ptolemeos.gr» η πρόεδρος του σωματείου των σούπερ μάρκετ «Καρυπίδη» στην Κοζάνη, Σούλα Καρανάτσιου, ωστόσο υπογράμμισε ότι «ανοίγει ο δρόμος της δικαίωσης των εργαζομένων, καθώς έχουμε μπροστά μας μεγάλο δικαστικό αγώνα για τη διεκδίκηση του δίκιου μας». Να σημειωθεί ότι οι καταγγελίες για τριών μηνών απλήρωτα δεδουλευμένα και η μήνυση της Επιθεώρησης Εργασίας έγιναν για να διατηρήσουν το δικαίωμα οι απολυμένοι εργαζόμενοι να βγουν στο Ταμείο Ανεργίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με την πρόεδρο του σωματείου, τα οφειλόμενα από δεδουλευμένα είναι πολύ περισσότερα και ανέρχονται σε μισθούς δύο ετών συν τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδομάτων αδείας, καθώς, όπως είπε «είμαστε απλήρωτοι από τον Μάρτιο του 2016». Το πρόβλημα αφορά 1.400 εργαζόμενους της αλυσίδας πανελλαδικά και 42 εργαζόμενους στο νομό Κοζάνης. Στην πόλη της Κοζάνης έκλεισαν τέσσερα καταστήματα, αυτά της Ξ. Τριανταφυλλίδη, Επισκόπου Βενιαμίν, Φιλίππου και Παλαιολόγου. Κατά μέσο όρο οι οφειλές σε κάθε εργαζόμενο ανέρχονται σε πάνω από 20.000 ευρώ, γεγονός που έχει προκαλέσει οικονομική ασφυξία στους απολυμένους της επιχείρησης, οι οποίοι είναι απλήρωτοι και απολυμένοι, αλλά δεν μπορούν να βγουν και Ταμείο Ανεργίας, αφού δεν τους έχουν επιδοθεί οι απολύσεις.

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι έχουν κερδίσει με προσωρινή απόφαση τα ασφαλιστικά μέτρα, καθώς το Πρωτοδικείο αποφάσισε την συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας του ιδιοκτήτη των σούπερ μάρκετ και το σφράγισμα των τεσσάρων καταστημάτων στην Κοζάνη. «Τώρα η προσοχή μας είναι στραμμένη στην αγωγή που έχουμε μπροστά μας τον Οκτώβριο του 2018, με την οποία διεκδικούμε την καταβολή του συνόλου των απλήρωτων δεδουλευμένων, που ανέρχονται σε δύο χρόνια», υπογράμμισε μιλώντας στον «e-ptolemeos.gr» η Σ. Καρανάτσιου, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων των σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης» στην Κοζάνη.

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας