Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Καστοριά: Βόλτες στη λίμνη, σε γειτονιές με αρχοντικά και γουναράδικα (Φωτογραφίες)

Καστοριά: Βόλτες στη λίμνη, σε γειτονιές με αρχοντικά και γουναράδικα (Φωτογραφίες)

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Άμεσα συνδεδεμένη με τη λίμνη της, διάσημη για τις γούνες και τα αρχοντικά της, μία πόλη του Βορρά με ιστορία και γοητεία, η Καστοριά δεσπόζει αυτοκρατορικά πάνω στη χερσόνησο της λίμνης Ορεστιάδας, σε υψόμετρο 703 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, ανάμεσα στα βουνά Βίτσι και Γράμμο.

Η λίμνη της, Ορεστιάδα, μία από τις ομορφότερες των Βαλκανίων, είναι ταυτισμένη με τη φυσιογνωμία, την ιστορία και την εξέλιξη της πόλης. Έχει χαρακτηριστεί ως «Μνημείο Φυσικού Κάλλους» από το Υπουργείο Πολιτισμού και έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο «Φύση 2000». Η έκτασή της είναι περίπου 28 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το μέγιστο βάθος της περίπου 9,5 μέτρα, ενώ η λίμνη και η ευρύτερη περιοχή της είναι ένα πολύ σημαντικό φυσικό οικοσύστημα με ποικίλους και σπάνιους κατά θέσεις οικοτόπους που υποστηρίζουν μεγάλη βιοποικιλότητα στην οποία περιλαμβάνονται πολλά σπάνια και απειλούμενα είδη.

Με τα πόδια, με αυτοκίνητο ή με ποδήλατο, αξίζει να κάνετε το γύρο της λίμνης από τη νότια προς τη βόρεια παραλία. Στο δρόμο σας θα κάνετε μία στάση για να μπείτε στο Σπήλαιο του Δράκου, με τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες, και άλλη μια για να δείτε τις υπέροχες εσωτερικές και εξωτερικές τοιχογραφίες της μονής της Παναγίας Μαυριώτισσας, που θεωρείται το παλιότερο μοναστήρι της Δυτικής Μακεδονίας.

Η περιήγηση συνεχίζεται σε δύο αρχοντογειτονιές, στο Ντολτσό και το Απόζαρι, που εμπερικλείουν την πλούσια καλλιτεχνική παράδοση της πόλης της Καστοριάς. Tα επιβλητικά και μεγαλοπρεπή αρχοντικά,  τα διώροφα και τα τριώροφα οικοδομήματα του 18ου και του 19ου αιώνα, παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον από την άποψη της αρχιτεκτονικής, της τοιχοδομίας και της διακόσμησης τους.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ…..

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: e-ptolemeos team