Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Kαμαρώνω και θαυμάζω! Γράφει ο Στάθης Πελαγίδης

Kαμαρώνω και θαυμάζω! Γράφει ο Στάθης Πελαγίδης

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Καθώς κρατώ στα χέρια μου και μελετώ την «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ», της 25 Ιουλίου 2019, της 22 Αυγούστου 2019 και 29 Αυγούστου 2019, αισθάνομαι ότι εισπράττω, με ξεχωριστή περηφάνεια, ένα μέρος από την αύρα και την μαγεία του φετεινού καλοκαιρινού ΜΕΓΑΛΕΙΟΥ της γενέτειρας ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ.

α) Στο φύλλο της 25 Ιουλίου 2019

Πράγματι, πανηγυρικός και μεγαλειώδης εμφανίζεται στη δισέλιδη (10-11) έγχρωμη φωτογραφική αναπαράσταση, ο παραδοσιακός εορτασμός του προστάτη των ΓΟΥΝΟΠΟΙΩΝ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ. Αυτό, ακριβώς, δηλώνει, στο σύντομο και κατατοπιστικό του πρόλογο ο Δ/ντής της ιστορικής αυτής Εφημερίδας (από τη 10/ετία του 1940) ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΙΑΤΡΟΥ:

«…τελέστηκε στον Ιερώνυμο Ι. Ναό στο Τσαρδάκι, μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ, παρουσία του προέδρου της Διοίκησης του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς “Ο Προφήτης Ηλίας”, άλλων επισήμων και πλήθους πιστών».

Το μεγαλειώδες στην περίπτωση αυτή έγκειται στο γεγονός ότι η θρησκευτική γιορτή των ΓΟΥΝΟΠΟΙΩΝ ανεβαίνει σε πανηγυρική γιορτή σύμπαντος του λαού, όλης της κοινωνίας της Καστοριάς. Δεν έχει τον στενό συντεχνιακό χαρακτήρα των άλλων επαγγελματικών κατηγοριών. Θέλω να πιστεύω ότι το φαινόμενο αυτό είναι ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ. Άρα και η Καστοριά δικαιούται να είναι ΠΕΡΗΦΑΝΗ για τη μοναδικότητά της. το ίδιο και οι Γουνοποιοί της πόλης. Πληθωρική συμμετοχή είχε και η ΓΙΟΡΤΗ ΨΑΡΙΟΥ (12, 13, 14 Ιουλίου 2019) του «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ “ΤΟ ΑΠΟΖΑΡΙ”». Διαβάστε το σχετικό κείμενο (σελ. 19) να χαρείτε πώς μια συνοικιακή εκδήλωση παίρνει διαστάσεις πληθωρικής συμμετοχής Καστοριανών και από άλλες συνοικίες της πόλης!

Όμως, το φετεινό καλοκαιρινό μεγαλείο της Καστοριάς δεν εξαντλείται σ΄αυτό το σημείο.

Συγκεκριμένα τα καλλιτεχνικά (μουσικά και θεατρικά) προγράμματα που ευτύχησαν να απολαύσουν, αυτό το καλοκαίρι, οι Καστοριανοί, αλλά και ευρύτερα οι κάτοικοι της ακριτικής αυτής περιοχής, θα έλεγα ότι δεν τα γεύτηκαν ούτε οι Θεσσαλονικείς. Και, μάλιστα, προγράμματα διεθνούς καταξίωσης!

Θαυμάζω, καταρχήν, τον προκλητικά εντυπωσιακό τρόπο, με τον οποίο προβάλλονται από την εφημερίδα: με επαγωγικό Λόγο, αλλά και με προκλητική έγχρωμη εικονική παρουσίαση.

Αλήθεια, τι να πρωτοθαυμάσει κανείς από τις μοναδικές και σπάνιες καλλιτεχνικές δραστηριότητες:

 • Με τη Λαϊκορεμπέτικη βραδιά στο τοιχιό, τα «Χριστοπούλεια 2019»; Με ολοσέλιδη (5) περιγραφική και φωτογραφική παρουσίαση. Πρωτοτυπία αυτής της εκδήλωσης: «Για πρώτη φορά εκτελείται μελοποιημένο ποίημα» από τις Ωδές του Καστοριανού ποιητή του 18ου αι. Αθανάσιου Χριστόπουλου!
 • Το «4ο Φεστιβάλ της Αυλής. Βόρεια διαδρομή Γιάννενα-Κωνσταντινούπολη»: ένα μουσικό ταξίδι από τα Γιάννενα έως την Κωνσταντινούπολη (Πρόγραμμα Δήμου, Αντιπεριφέρειας και άλλων φορέων Καστοριάς (4ο Φεστιβάλ). Πολύ σωστά σημειώνει η Δημοσιογράφος Έλλη Ψωμαδάκη: «Η βόρεια διαδρομή… είχε ως στόχο να αναδειχθούν, μέσα από τη μουσική, τα ίχνη μιας πλούσιας πολιτιστικής διαδρομής».
 • Την «Θεατρική Παράσταση: Η τραγωδία μέσα μας» στο θέατρο του βουνού. «Η παράσταση εστιάζει στα πάθη των ηρώων στις αρχαίες τραγωδίες…»!!
 • Ο «Προοδευτικός ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΡΙΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ Η ΜΕΛΙΝΑ ΜΠΟΤΕΛΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ» (και μόνο η παρουσία και σκηνοθεσία της μεγάλης ηθοποιού ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΠΟΤΕΛΗ εγγυάται την υψηλή ποιότητα αυτής της παράστασης). Πολύ φωτεινό και το κείμενο (ολοσέλιδο) της Φιλολόγου Καθηγήτριας ΑΘΗΝΑΣ ΓΚΟΥΤΖΙΝΟΠΟΥΛΟΥ: «Το έργο αποτελεί ύμνο στη μητρότητα, την τέχνη, την οικογένεια!».
 • Το Πρόγραμμα του παγκοσμίως καταξιωμένου RIVER PARTY 29-7/4-8-2019 στο ΝΕΣΤΟΡΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Ομολογώ ότι τα σπάνια αυτά θεάματα και ακούσματα ανεβάζουν πολύ ψηλά, σε σφαίρες υψηλού μεγαλείου τους ευτυχείς θεατές και ακροατές τους!

Όμως, τις σελίδες της «ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ» της 25 Ιουλίου 2019, κοσμούν και κείμενα ποιοτικού πνευματικού προβληματισμού. Θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι τα παρακάτω κείμενα, ως καρποί ανώτερου πνευματικού επιπέδου, ανοίγουν ορίζοντες για νέους προβληματισμούς και για ανώτερες και υψηλότερες αναζητήσεις:

 • Το ολοσέλιδο (3) του Καθηγητή ΜΙΧΑΛΗ ΔΟΣΗ, με τίτλο «Γιατί κάποιος να διαλέξει το Τμήμα Πληροφορικής στην Καστοριά», αισθάνομαι ότι λειτουργεί, για τους απόφοιτους των Λυκείων, ως ο πιο αξιόπιστος επιστημονικός και φωτεινός ΟΔΗΓΟΣ επιλογής αυτού του Τμήματος. Από όλο το φωτεινό κείμενο, απομονώνω μόνο τούτο «Οι υποδομές του Τμήματος είναι σύγχρονες με νεόδμητες κτιριακές εγκαταστάσεις… με όλα τα σύγχρονα εκπαιδευτικά μέσα».
 • Εξάλλου, η δισέλιδη (8-9) «Συνέντευξη του PAVLO στον Ζήση Πετκανά, πριν τη μεγάλη συναυλία στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας» (βλ. Φύλλο της 22 Αυγούστου 2019), πριν δηλ. από το ΜΕΓΑ καλλιτεχνικό γεγονός (μερίμνη του Δήμου Καστοριάς), μας αφήνει, πραγματικά, άναυδους, καθώς ανοίγει μπροστά μας τον μυστικό κόσμο της Υψηλής Μουσικής Τέχνης και της ανάλογης λειτουργίας της στη ζωή μας. Θα απομονώσω μόνο τούτο από αυτή την συνέντευξη: «Με λίγα λόγια θα ήθελα να έρθουν όλοι στη συναυλία, με τις οικογένειές τους, γιατί η μουσική μου είναι για όλους. Ελάτε, για να γλεντήσομε όλοι μας! σαν μια μεγάλη οικογένεια…».
 • Θα περάσω στο ολοσέλιδο (13) κριτικό κείμενο του ΝΙΚΟΥ ΔΟΪΚΟΥ, με τίτλο: «Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ. Η ΔΙΠΛΗ ΚΡΙΣΗ ΚΙ ΕΜΕΙΣ». Ένα κείμενο με σκέψεις, προβλήματα και προτάσεις για την Καστοριά, του καταξιωμένου Λογοτέχνη και Δοκιμιογράφου και ευρύτερου Μελετητή σύγχρονων ΘΕΜΑΤΩΝ και ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ, ΝΙΚΟΥ ΔΟΪΚΟΥ. Θεωρώ ότι τόσο οι προβληματισμοί του όσο και οι προτάσεις του πρέπει, οπωσδήποτε, να απασχολήσουν τη νέα εκλεγείσα Δημοτική Αρχή. Είναι σίγουρο ότι στοχεύουν πολύ ψηλότερα.
 • Μεγάλη είναι και η πνευματική και κοινωνική σημασία του ολοσέλιδου κειμένου «ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΣΤΟ ΧΑΡΑΝΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ… Καστοριά, καλοκαίρι 1964» (φύλλο 25/7/2019), της μοναδικής καταξιωμένης ΗΘΟΓΡΑΦΟΥ της Καστοριάς ΜΑΡΟΥΛΑΣ ΒΕΡΓΟΥ, η οποία συνεχίζει υπεράξια την παρακαταθήκη της Μεγάλης ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ. Θα έλεγα ότι τα τακτικά ηθογραφικά της κείμενα στη «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ», θα λειτουργούν, για τις επόμενες γενιές, ως η μοναδική γνήσια πηγή που θα ζωντανεύει εσαεί τον κοινωνικοπολιτιστικό βίο της ιστορικής μας Καστοριάς. Μεγάλη και διαχρονική λοιπόν η πνευματική σημασία και αυτού του κειμένου.

Το μωσαΪκό των δημοσιευμάτων πνευματικής απόχρωσης στο συγκεκριμένο φύλλο της «ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ» (25/7/2019) ολοκληρώνεται με ένα ενδιαφέρον κείμενο της ΒΙΒΗΣ ΦΑΡΣΑΛΙΩΤΟΥ-ΙΑΤΡΟΥ για το πρόσφατο βιβλίο του Καστοριανού Καθηγητή Παν/μίου ΛΑΖΑΡΟΥ ΜΠΟΥΤΗ. Αν ληφθεί υπόψη ότι το εν λόγω βιβλίο, με τίτλο «Ο ΚΡΙΚΟΣ ΠΟΥ ΕΛΕΙΠΕ» φέρνει στο φως σημαντικά άγνωστα στοιχεία από την Καστοριά στην περίοδο της Κατοχής (1941-1944), αντιλαμβανόμαστε την πνευματική /ιστορική βαρύτητα αυτού του κειμένου.

 

β) ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019

Καταρχήν τη σημασία των προτάσεων του Νίκου Δόικου (φύλλο 25-7-2019) επισημαίνει και ο Καθηγητής ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΟΥΛΙΟΠΟΥΛΟΣ στο Φύλλο της 22 Αυγούστου 2019, με τον τίτλο: «ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ “ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Η ΔΙΠΛΗ ΚΡΙΣΗ ΚΙ ΕΜΕΙΣ”».

Με την ευκαιρία αυτή, θεωρώ πολύ σημαντική την ευρύτερη παρουσία του Καθηγητή ΠΟΥΛΙΟΠΟΥΛΟΥ στην κοινωνική και πνευματική ζωή της περιοχής, με τα τακτικά του αξιόπιστα δημοσιεύματα στη «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ» και όχι μόνο.

Απ΄όλα τα υπόλοιπα δρώμενα και κείμενα του φύλλου 22-8-2019, θα σταθώ, πρωτίστως, στην «ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ PAVLO ΠΟΥ ΖΩΝΤΑΝΕΨΕ ΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ». Πραγματικά, το δισέλιδο 10-11 της εφημερίδας με το μεστό και κατατοπιστικότατο κείμενο των Δημοσιογράφων Στέργ. Ιατρού-Έλλης Ψωμαδάκη και με την πληθώρα των έγχρωμων φωτογραφικών εικόνων από την συναυλία του διεθνούς καταξιωμένου συνθέτη και «βιρτουόζου της κιθάρας» PAVLO, εκ Πενταβρύσου Καστοριάς, αισθάνομαι ότι δεν προβάλλει μόνο την περιοχή Καστοριάς, αλλά και όλη τη χώρα στο εξωτερικό. Το σημαντικότερο είναι ότι προβάλλει και τον εξωελλαδικό Ελληνισμό, ο οποίος εκπέμπει την πολιτιστική του ακτινοβολία προς πάσα κατεύθυνση!

Αυτήν ακριβώς, την σπάνια ακτινοβολία εισέπραξαν, όσοι ευτύχησαν να παρευρεθούν στο ΠΑΡΚΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ Καστοριάς, το βράδυ της 27 Ιουλίου 2019!

Θα περάσω τώρα στο ολοσέλιδο μετά φωτογραφιών (σελ. 7), με τίτλο: «Εκδήλωση Απονομής Υποτροφιών και Δωρεών σε Οργανισμούς της Καστοριάς από τον Σύλλογο Καστοριέων Ν.Υ. “OMONOIA”». Θεωρώ τεράστια την κοινωνικοπνευματική σημασία αυτής της δραστηριότητας του ιστορικού Συλλόγου των Καστοριέων Νέας Υόρκης, οι οποίοι συνεχίζουν αδιάλειπτα τον ευεργετικό τους ρόλο προς την γενέτειρα Καστοριά, πολύ πριν από το 1910, οπότε ιδρύθηκε η «ΟΜΟΝΟΙΑ».

Η φετεινή, μάλιστα, ευεργεσία περνάει στην υπέρβαση, καθώς η ακτινοβολία της απλώθηκε, πέρα από τα αριστεία των μαθητών, και σε αρμόδιους φορείς με μεγάλη εθνική και κοινωνική προσφορά: «Φίλοι Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα», «Γηροκομείο Καστοριάς», «Ε.Ε.Σ. Καστοριάς»!

 

Γ) ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019

Θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς αυτό το φύλλο της «ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ» ως την πιο αυθεντική πηγή (λόγου και εικόνων) για την μεγάλη ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: ΤΙΣ ΟΡΚΩΜΟΣΙΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ, ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ, για την περίοδο 2019-2023.

Δεν υπάρχει αυθεντικότερος και παραστατικότερος τρόπος μαρτυρίας των κορυφαίων αυτών πολιτικών γεγονότων για τη συλλογική μνήμη και για τους ιστορικούς του μέλλοντος!

Όμως, η άλλη μεγάλη πρόκληση αυτού του φύλλου (29-8-2019) είναι ΤΑ ΔΡΑΓΟΥΜΕΙΑ ΤΟΥ ΒΟΓΑΤΣΙΚΟΥ (σελ. 13 ολοσέλιδο κείμενο μετά φωτογραφιών).

Πολλά είναι να θαυμάσει κανείς από τα ΔΡΑΓΟΥΜΕΙΑ, που πρωτοΐδρυσε ο αείμνηστος συμμαθητής μου και διαπρεπής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΤΖΗΜΑΚΑΣ: Πρώτον την περηφάνεια και την προσήλωση των Βογατσιωτών στο λαμπρό ιστορικό τους παρελθόν. Έπειτα, την επιστημονική ομάδα από τέσσερις νέες Βογατσιώτισσες, υπό την Καθηγήτρια κα Σιώτα, οι οποίες ερεύνησαν και έφεραν στο φως άγνωστα στοιχεία για την ζωή και την προσφορά στο Βογατσικό και στο Γένος, άνω των 30 ευεργετών και δωρητών από την ιστορική τους γενέτειρα. Και όχι μόνο αυτό. Έχει μεγάλη σημασία το ότι, χάρη σ΄αυτές τις έρευνες, οι σύνεδροι και το Βογατσικό ευρύτερα πρέπει να σεμνύονται για την εθνικοινωνική δράση και προσφορά δύο Συλλόγων:

 • Του Συλλόγου των εν Μόντρεαλ Καναδά Βογατσιωτών «H Πρόοδος»
 • Του Συλλόγου Αποδήμων Βογατσιωτών Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Κωνσταντίνος».

Αυτή την περηφάνεια και καταξίωση των Βογατσιωτών μαρτυρεί και ο επιβλητικός τίτλος του κειμένου για τα ΔΡΑΓΟΥΜΕΙΑ 2019: «ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ “ΔΡΑΓΟΥΜΕΙΑ – ΕΝΝΙΑΜΕΡΑ 2019”»!

 

ΕΠΙΛΟΓΙΚΑ

 

ΚΑΜΑΡΩΝΩ, λοιπόν, και ΘΑΥΜΑΖΩ, καθώς εισπράττω όλα τα παραπάνω πολιτιστικά και πνευματικά δρώμενα στην γενέτειρα ΚΑΣΤΟΡΙΑ και στην ευρύτερη περιοχή, μέσω της ιστορικής και αξιόλογης «ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ».

Στάθης Πελαγίδης

Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team