Αρχική > Στήλες > Ιατρικά > Καλοκαίρι και ουρολοίμωξη στις γυναίκες- Γράφει ο Μαρτίνος Αθανάσιος

Καλοκαίρι και ουρολοίμωξη στις γυναίκες- Γράφει ο Μαρτίνος Αθανάσιος

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Ένα συχνό και ενοχλητικό πρόβλημα υγείας που εμφανίζουν οι γυναίκες το καλοκαίρι είναι οι συχνές ουρολοιμώξεις.

Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στις ουρολοιμώξεις λόγω της ανατομίας τους,όπως το μικρό μήκος της ουρήθρας τους και της εγγύτητάς της με τον κόλπο και τον πρώκτο.

Οι λοιμώξεις αυτές γίνονται ακόμα πιο συχνές την περίοδο του καλοκαιριού αφού ευνοούνται από  τις υψηλότερες θερμοκρασίες,την υγρασία,την αφυδάτωση του οργανισμού,την ελαττωμένη αποβολή ούρων λόγω της εφίδρωσης, με αποτέλεσμα την ευκολότερη ανάπτυξη διαφόρων μικροβίων στο ουροποιητικό σύστημα και κύριως στην ουροδόχο κύστη.

Ουρολοίμωξη ονομάζουμε την παρουσία παθογόνου μικροοργανισμού σε κάποιο σημείο του ουροποιητικού συστήματος.

Ανάλογα με την εντόπιση της λοίμωξης ,χωρίζονται σε λοιμώξεις ανώτερου ουροποιητικού όπως η πυελονεφρίτιδα και λοιμώξεις κατώτερου ουροποιητικού όπως η ουρηθρίτιδα και η κυστίτιδα.Στις γυναίκες, η πιο συχνή ουρολοίμωξη είναι η κυστίτιδα, μια απλή σχετικά λοίμωξη της ουροδόχου κύστεως.                                   .
Προκαλούνται από διάφορους μικροοργανισμούς όπως βακτηρίδια,μύκητες,ιούς ενώ το 85% των ουρολοιμώξεων οφείλονται στο βακτηρίδιο E.Coli                                             .
Καταστάσεις και συνήθειες που μπορούν να ευνοήσουν την ανάπτυξη λοίμωξης είναι η κακή υγιεινή της πρωκτογεννητικής περιοχής,η σεξουαλική επαφή,η  χρήση ενδοτραχηλικών σπιράλ και σπερματοκτόνων ουσιών,η στάση των ούρων λόγω αναβολής της ούρησης ή άλλης αιτίας που εμποδίζει την ελεύθερη ροή των ούρων,ο σακχαρώδης διαβήτης,η παρουσία ουροκαθετήρα,η καταστολή του οργανισμού κα.

Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες παθαίνουν ακόμα πιο συχνά ουολοιμώξεις λόγω των αλλαγών που συμβαίνουν στο ΡΗ του κόλπου και στην ισορροπία των βακτηρίων και των ζυμομυκήτων, κάνοντας πιο εύκολη την πρόσβαση των βακτηρίων στην ουρήθρα.

Οι νεαρότερες κυρίως  γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα ουρολοίμωξης 24-48 ώρες μετά από σεξουαλική επαφή λόγω μικροτραυματισμών και εισχώρηση μικροβίων από την περιοχή του κόλπου και του πρωκτού στην ουρήθρα.

Η ενφάνιση της ουρολοίμωξης συνήθως συνοδεύεται με πόνο,αίσθημα καψίματος και δυσκολία στην ούρηση,συχνουρία, αίσθηση ότι δεν έχει αδειάσει η κύστη, πόνος χαμηλά στην κοιλιά,αιματουρία,δυσοσμία των ούρων και επιτακτική ανάγκη για ούρηση.Στην πυελονεφρίτιδα τα δυσουρικά συμπτώματα συνοδεύονται από υψηλό πυρετό με ρίγος και πόνο στην περιοχή των νεφρών.

Για την διάγνωση  τις περισσότερες φορές αρκούν η λήψη του ιστορικού (συμπτωματολογία),η κλινική εξέταση καθώς και η γενική και η καλλιέργεια των ούρων.Κάποιες φορές,κυρίως στις λοιμώξεις του ανώτερου ουροποιητικού συνίσταται και εργαστηριακός-απεικονιστικός έλεγχος για την παρακολούθηση της νεφρικής λειτουργίας και την ανάδειξη τυχόν παθολογικών ευρημάτων.

Οι περισσότερες ουρολοιμώξεις αντιμετωπίζονται με αντιβιοτική αγωγή,την οποία χορηγεί ο ιατρός σύμφωνα με το αποτέλεσμα της καλλιέργειας ούρων και του αντιβιογράμματος ενώ σε ένα ποσοστό περίπου 25%  των ασθενών θα υποτροπιάσουν μια ή και περισσότερες φορες.

Ιδιαίτερη σημασία στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης πρέπει να δίνουν οι έγκυες γυναίκες καθώς μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό και επιπλοκή της κύησης.

Βασικές συμβουλές προφύλαξης από τις ουρολοιμώξεις το καλοκαίρι

  • Διατηρήστε την περιγεννητική περιοχή καθαρή
  • Λαμβάνετε άφθονα υγρά
  • Ουρείτε τακτικά
  • Ουρείτε αμέσως μετά την σεξουαλική επαφή
  • Καταναλώνετε χυμούς μούρων,βατόμουρων ,βιταμίνη C
  • Φοράτε βαμβακερά εσώρουχα και αποφύγετε τα αρωματισμένα προϊόντα
  • Προσέχετε την άμμο και την πισίνα
  • Αλλάζετε το βρεγμένο μαγιό με στεγνό
  • Αποφύγετε την υγρασία στη ευαίσθητη περιοχή

Μαρτίνος Αθανάσιος
Χειρουργός Ουρολόγος –Ανδρολόγος
Βας. Κωνσταντίνου 27,Πτολεμαΐδα
Τηλ.2463053711 κιν.6948782275
http://www.martinos-urology.gr/

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team