Αρχική > Ενέργεια > Κ. Μητσοτάκης για Δ. Μακεδονία-Μεγαλόπολη: «Η Ελλάδα απαιτεί και ζητάει την ανάλογη Ευρωπαϊκή στήριξη για να υποστηρίξει τη Δίκαιη μετάβαση» (video)

Κ. Μητσοτάκης για Δ. Μακεδονία-Μεγαλόπολη: «Η Ελλάδα απαιτεί και ζητάει την ανάλογη Ευρωπαϊκή στήριξη για να υποστηρίξει τη Δίκαιη μετάβαση» (video)

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Α. Γεωργιάδης: «Οραματιζόμαστε μια Δυτική Μακεδονία – Πρότυπο»

Στη Δυτική Μακεδονία και τη μεταλιγνιτική εποχή αναφέρθηκαν, τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Ο Πρωθυπουργός, μάλιστα, ζήτησε ευρωπαϊκή στήριξη ώστε να αλλάξει το αναπτυξιακό όραμα στη Δυτική Μακεδονία αλλά και τη Μεγαλόπολη.

Ειδικότερα, ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην λιγνιτική μετάβαση για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, λέγοντας πως η κυβερνητική επιτροπή για τη δίκαιη μετάβαση έκανε την πρώτη της συνεδρίαση, τονίζοντας ότι ο ίδιος περιμένει πολλά τόσο από την επιτροπή, όσο και από την έμπρακτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτές τις πολιτικές. «Όταν η Ελλάδα έρχεται και λέει ότι θα κλείσουμε όλες τις λιγνιτοπαραγωγικές μονάδες το ’23, με μια εξαίρεση που θα κλείσει το ’28, αυτό σημαίνει ότι μια περιφέρεια της χώρας που ήταν σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτημένη  από τη λιγνιτοπαραγωγή, πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση και προσανατολισμό».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για νέες βιομηχανικές παραγωγές που πρέπει να εγκατασταθούν στη Δυτική Μακεδονία και ταυτόχρονα τόνισε πως πρέπει να μετατραπούν αυτές τις περιφέρειες σε νέα αναπτυξιακά οχήματα, «δίνοντας άλλες διεξόδους στους ανθρώπους, που σήμερα ατενίζουν τη μετάβαση με σκεπτικισμό». «Αν η Ευρώπη δε στηρίξει αυτές τις περιφέρειες, πολύ φοβάμαι ότι θα χάσουμε την εμπιστοσύνη αυτών των περιφερειών», είπε απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο και την επίτροπο της Κομισιόν, λέγοντας πως η Ελλάδα απαιτεί και ζητάει την ανάλογη Ευρωπαϊκή  στήριξη για να υποστηρίξει τη μετάβαση.

Ο κ. Γεωργιάδης, από την πλευρά του, έκανε λόγο για μια μεγάλη περιφέρεια, που επί δεκαετίες εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τον λιγνίτη, μιλώντας για ένα ¨στοίχημα» που πρέπει να πετύχει, ώστε να γίνει περιφέρεια – πρότυπο στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Για αυτό, όπως είπε, απαιτείται όραμα, συντονισμός και καλές ιδέες.

Αναλυτικότερα η δήλωση Γεωργιάδη έχει ως εξής: «Η περίπτωση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, που είναι μια μεγάλη Περιφέρεια, και της Μεγαλόπολης φυσικά, είναι μια περίπτωση που αν καταφέρουμε να το κάνουμε να πετύχει , θα αποτελέσει ένα πανευρωπαϊκό καλό παράδειγμα, που θα μπορεί να το δείχνει η Ευρώπη ως τις μεγάλες της επιτυχίες. Πως πήραμε μια περιφέρεια που επί δεκαετίες εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τον Λιγνίτη, μετατρέψαμε την οικονομία της , δίνοντας στους πολίτες της περιοχής ένα πολύ καλύτερο μέλλον. Θα χρειαστούμε φυσικά, χρήματα, αλλά δεν φτάνουν, χρειαζόμαστε καλές ιδέες, συντονισμό, όραμα. Εμείς οραματιζόμαστε μια Δ. Μακεδονία που θα κάνει το πέρασμα από τη λιγνιτική εποχή και θα κάνει ένα βήμα εμπρός και θα γίνει πρότυπο -περιφέρεια και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη και μπορούμε να το κάνουμε, να μεταστρέψουμε το πλεονέκτημα σε μειονέκτημα «, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Δ. Εορδαίας: Αποκαθίσταται ο φωτισμός του δρόμου προς το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο – Πλέον θα λειτουργεί με λαμπτήρες τεχνολογίας LED-VIDEO

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Είναι ίσως ο πιο πολυσύχναστος δρόμος του Δήμου Εορδαίας τον οποίο «περπατάνε» χιλιάδες Δυτικομακεδόνες, κι όμως υπήρχαν τεράστια προβλήματα ...