Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Κ. Χατζηδάκης: «Εσφαλμένη επιλογή η Πτολεμαΐδα 5»

Κ. Χατζηδάκης: «Εσφαλμένη επιλογή η Πτολεμαΐδα 5»

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


– «Πρέπει να δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε ώστε να περιοριστεί η ζημιά στη ΔΕΗ και να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια»

Ως μια «εσφαλμένη επιλογή» χαρακτήρισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης την υπό κατασκευή νέα λιγνιτική μονάδα, Πτολεμαΐδα 5. Αναλυτικότερα, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό RealFm και τους δημοσιογράφους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα, ο υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση πως η ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ είχαν σχεδιάσει τη μονάδα αναβάθμισης της Πτολεμαΐδας, η οποία κόστισε 1,5 δις. Και αν αυτό συνέβαλε στο να «σφίξει η θηλιά στο λαιμό της επιχείρησης», ο υπουργός απάντησε πως  «…αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι ήταν μια εσφαλμένη επιλογή και πρέπει να δούμε αυτή την ώρα πως θα το αντιμετωπίσουμε, έτσι ώστε η ζημία για τη ΔΕΗ να περιοριστεί και ταυτοχρόνως να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας ή ένα σχέδιο που θα οδηγεί τελικά σε απολιγνιτοποίηση…». Μάλιστα προσέθεσε λίγο αργότερα πως: «Σίγουρα η κατεύθυνση είναι απολιγνιτοποίηση και δέχομαι την παρατήρηση για τις ευθύνες όλων των κομμάτων για αυτό το θέμα. Τη δέχομαι!».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το μέλλον της ΔΕΗ και αν έγινε κάποιο «θαύμα» και μέσα σε ένα μήνα η ΔΕΗ από «εκεί που θα πήγαινε στα βράχια, σώθηκε», ο κ. Χατζηδάκης απάντησε πως κανένα θαύμα δεν έγινε, προσθέτοντας ότι: «Άμα ξέρατε τα στοιχεία δεν θα το λέγατε. Δεν τα ξέρετε και δεν είστε υποχρεωμένος να τα ξέρετε. Δεν έχω καμιά θαυματουργή ικανότητα ούτε ξαφνικά έχω γίνει λαϊκιστής. Απλώς πραγματικά δεν έχω καταλάβει τι έχουν πάθει στο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή οι άνθρωποι είναι θρασύτατοι. Βγήκαν οι ζημιές, οι οποίες το 2018 ήταν 900 εκατ. ευρώ, έναντι 90 εκατ. ευρώ κερδών το 2014. Τι να κουβεντιάζουμε λοιπόν! Το πρόβλημα ήταν πασιφανές. Βγήκε η Ernst & Young τώρα τον Απρίλιο και είπε ότι η εταιρεία έχει πρόβλημα βιωσιμότητας. Μίλησα εγώ και είπα ότι για να έρθει στα ίσια της η επιχείρηση, για να μην υπάρχει πρόβλημα βιωσιμότητας τώρα στην καινούργια έκθεση που βγήκε προχθές, θα έπρεπε να βρούμε πάνω από 900 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά βρέθηκαν με διαφορετικούς τρόπους, όχι μαγικά. Η εταιρεία μιλάει με προοπτική ενός έτους μπροστά. Δηλαδή πώς η ΔΕΗ θα προχωρήσει, όχι σήμερα το πρωί, αλλά πώς θα είναι βιώσιμη για να το ξέρει η Κεφαλαιαγορά, να το ξέρουν οι μικρομέτοχοι, να το ξέρουν όλοι, για έναν χρόνο περίπου».

Ο κ. Χατζηδάκης προσέθεσε πως δεν ήταν θέμα  business plan, αλλά χρημάτων τα οποία θα έπρεπε να μπουν στην εταιρεία, προσθέτοντας πως: «Από τα τιμολόγια η εταιρεία θα βρει ένα σημαντικό κομμάτι από αυτά, χωρίς να επιβαρύνονται ουσιωδώς οι καταναλωτές, γιατί μειώνεται ο ΦΠΑ της ενέργειας και το ΕΤΜΕΑΡ, αυτό που πληρώνουμε για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Από αυτά η ΔΕΗ θα βάλει στην τσέπη της περί τα 490 εκατ., σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις όλων των ειδικών. Από εκεί και πέρα έχουμε τα 200 εκατ. από τις ΥΚΩ, που παίρνει από το Υπουργείο Οικονομικών και άλλα χρήματα, τα οποία είναι τιτλοποιήσεις και άλλες ρυθμίσεις, οι οποίες έγιναν εντωμεταξύ ή δρομολογούνται και ήταν ικανές να πείσουν τον ορκωτό ελεγκτή να άρει τις αμφιβολίες γύρω από το μέλλον της επιχείρησης. Αυτό είναι όλο».

Ο υπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα στις αυξήσεις, λέγοντας πως «Κάθε άλλο παρά περιττές ήταν», αφού η εταιρεία δεν μπορούσε η εταιρεία να επιβιώσει. Επανέλαβε πως στόχος της κυβέρνησης είναι ο στρατηγικός επενδυτής, αλλά σήμερα δεν μπορεί να τον προσελκύσει. «Αποφύγαμε απλώς τα χειρότερα, να μην συζητάμε σήμερα για αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής στο Χρηματιστήριο, για κοκκίνισμα των δανείων της κτλ. Και επομένως δεν μιλάμε για στρατηγικό επενδυτή. Μιλάμε για το ΔΕΔΔΗΕ πράγματι, που είναι το δίκτυο διανομής της ΔΕΗ. Μιλάμε για μερική ιδιωτικοποίησή του. Το είχαμε πει από τις προγραμματικές μας δηλώσεις. Δεν το κρύβουμε. Έχει γίνει σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες και το έκανε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ με δυο άλλα δίκτυα: το ΔΕΣΦΑ, που είναι τα εθνικά δίκτυα του φυσικού αερίου, που πούλησε το 66%, και με τον ΑΔΜΗΕ, που είναι οι μεγάλοι πυλώνες μεταφοράς της ΔΕΗ, που πούλησε το 49%. Ενώ, λοιπόν, πουλάει ο ΣΥΡΙΖΑ το 66% του ΔΕΣΦΑ, το 49% του ΑΔΜΗΕ, με το ΔΕΔΔΗΕ είναι το «ιερό δισκοπότηρο». Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα! Όποιος θέλει ας τα πιστέψει όλα αυτά του ΣΥΡΙΖΑ, τι να σας πω», κατέληξε.

 

Επιμέλεια Β.Σ.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team