Αρχική > Στήλες > Γαστρονομία και διατροφή > Ιστορίες Μαγειρικής: Η Πρωτοχρονιά, το γαλακτομπούρεκο και η κυρία Βάσω

Ιστορίες Μαγειρικής: Η Πρωτοχρονιά, το γαλακτομπούρεκο και η κυρία Βάσω

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

 

Καθώς ξημέρωνε Κυριακή , Πρωτοχρονιά , η κυρία Βάσω σηκώθηκε από το χαρτοκιβώτιο της , δίπλα στον κάδο της εκκλησίας …  Σηκώθηκε χτενίστηκε κοιτάζοντας το μισοσπασμένο καθρεφτάκι της , έριξε λίγο νερό στο πρόσωπο της με το μισογεμάτο της μπουκαλάκι  νερό , έβαλε στο γκαζάκι να ψήσει  τον σκέτο της ελληνικό , τυλίχτηκε με το σάλι της το ροζ , της μάνας της κειμήλιο που κάποτε το κορόιδευε , τελικά ήταν το μόνο που της απόμεινε … Κοίταξε τον ουρανό , τι ομορφιά , οι σκεπές σκεπασμένες από την πάχνη , τα φωτάκια παντού να αναβοσβήνουν , και ο ήλιος να ανατέλλει  … Σιγά σιγά ξεκίνησε να έρχεται ο κόσμος για την εκκλησία , ντυμένοι όλοι με τα καλά τους , τις οικογένειες τους , οι κυρίες χτενισμένες με μαλλί κομμωτηρίου , τα αμάξια γυαλισμένα όπως τα παπούτσια των κύριων … Θυμήθηκε τον Κωστή της ,τι μεγαλεία και τι  πάρτι έκαναν κάθε πρωτοχρονιά , όλος ο κόσμος ήταν καλεσμένος , και την Κυριακή , την πρώτη Κυριακή του χρόνου μετά την εκκλησία καλούσε όλους τους φίλους και τους συγγενής για τον πρώτο καφέ της χρονιά και η κυρία Βάσω έκανε τον περίφημο της γαλακτομπούρεκο , το αγαπημένο του Κωστή  , της γιαγιάς της συνταγή … Την πούλησε και αυτήν στα ζόρια στο ζαχαροπλαστείο πιο κάτω από την εκκλησία μήπως και σώσει τίποτα … Μα τίποτα δεν σώθηκε , μονάχα το σάλι … Ούτε και ο Κωστής … << Γεύσεις , μυρωδιές και οι φίλοι μας είναι οι γιορτές για μένα >> έλεγε ο Κωστής , γεύσεις , μυρωδιές και οι φίλοι μας … Καθώς αναπολούσε το παρελθόν η κυρία Βάσω την πλησίασε η Κατερινιώ , ένα κορίτσι γύρω στα δεκαέξι , συχνά περνούσε να δει τι κάνει η κυρία Βάσω , ήταν φίλη της η γιαγιάς της  …

-ΚΑΤΕΡΙΝΙΩ Καλημέρα και χρόνια πολλά , καλή χρονιά να έχουμε κηρία Βάσω …

-ΚΥΡΙΑ ΒΑΣΩ Καλημέρα και χρόνια πολλά κορίτσι μου …

-ΚΑΤΕΡΙΝΙΩ Τι θα θέλατε κηρία Βάσω για την νέα χρονιά  … ;

-ΚΥΡΙΑ ΒΑΣΩ Τίποτα κορίτσι μου , τα είδα και τα έζησα όλα , το μόνο που θα ήθελα αν σου είναι εύκολο ένα κομμάτι γαλακτομπούρεκο από του κυρ Στέλιου το ζαχαροπλαστείο  εδώ πιο κάτω …

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ

  • 1 Πακέτο φύλλο κρούστας
  • 250 γραμμάρια Βούτυρο αγελάδας
  • 1000 γραμμάρια Ζάχαρη
  • 250 γραμμάρια Νερό
  • 1 Πορτοκάλι (φλούδες)
  • 1 κιλό Γάλα φρέσκο
  • 120 γραμμάρια Σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 Βανίλιες

Θα χρειαστούμε ένα ταψί διαστάσεων περίπου 25 x 38 εκατοστά .  Ετοιμάζουμε την κρέμα , αλλά στο μεταξύ σκεπάζουμε τα  φύλλα με μια πετσέτα , για να μην ξεραθούν.  Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με τα 250 γραμμάρια ζάχαρη , τις 2 βανίλιες   και το σιμιγδάλι  σε μέτρια φωτιά  να βράσουν και ανακατεύουμε  μέχρι να δέσει η κρέμα και ν’ αρχίσει να κοχλάζει . Κάθε φύλλο που βάζουμε το βουτυρώνουμε καλά με ένα πινέλο και βάζουμε την κρέμα , την απλώνουμε καλά με μια σπάτουλα και διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων πάνω από την κρέμα και τα τυλίγουμε σε ρολό. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C .  Χαράζουμε ελαφρώς το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια .  Ψήνουμε για 30 λεπτά τουλάχιστον , έως ότου ροδίσουν τα φύλλα . Βράζουμε τα 750 γραμμάρια ζάχαρης , το νερό και τις φλούδες από το πορτοκάλι , μετρώντας το χρόνο από όταν αρχίσει ο βρασμός για περίπου 5 λεπτά . Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το σιροπιάζουμε αμέσως με το ζεστό σιρόπι, ρίχνοντάς το λίγο-λίγο με μια κουτάλα.  Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και  να απορροφήσει όλο το σιρόπι  .

 

Καλή σας όρεξη ,

και χρόνια πολλά ..

Σαμουήλ Σταύρος Σταματίδης ….

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: e-ptolemeos team