Αρχική > Στήλες > Γαστρονομία και διατροφή > Ιστορίες Μαγειρικής: Η Παρέσσα, η γιαγιά και τα κουλούρια

Ιστορίες Μαγειρικής: Η Παρέσσα, η γιαγιά και τα κουλούρια

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someonePrint this page

Η γιαγιά η Ανήκα και η παιδική της φίλη και κουμπάρα Παρέσσα, κάθε Τετάρτη κατέβαιναν στην λαϊκή στην πόλη , πήγαιναν για το πρωινό τους καφεδάκι, έτρωγαν την τυρόπιτα τους έκαναν τα ψώνια τους και λίγο πριν φύγουν έπιναν και έναν τσιπουράκι έτσι για το καλό, εκείνη την Τετάρτη το ένα έγιναν πέντε, είχαν δει το πρωί μια φίλη τους και τους είπε κακά μαντάτα …

  • ΠΑΡΕΣΣΑ : Κουράστηκα, μαρή κουμπάρα… Όλο αρρώστια και θανατικά …
  • ΑΝΗΚΑ : Αχ την καημένη την Δέσποινα, καλέ και τι είναι, έκλεισε δεν έκλεισε τα 76 ….
  • ΠΑΡΕΣΣΑ : Μικρή , όντως κουμπάρα , αλλά ο καρκίνος ηλικίες δεν κοιτά … Άσε μαρή που μπορεί να την πηδήξει , λίγοι γλύτωσαν ;
  • ΑΝΗΚΑ : Λίγοι . Αλλά αυτό που λες ας προσευχηθούμε να πάνε όλα καλά , άντε ας ξεκινούμε γιατί βλέπω να χάνουμε το λεωφορείο και μετά βλέπω να με ετοιμάσει εμένα ο Γιωρίκας για τον Άγιο Πέτρο…

Αλλά μ αυτά και μ” αυτά “χασαν το λεωφορείο η Παρέσσα που πείνασε πετάχτηκε στον φούρνο να δει αν έμεινε τίποτα …

  • ΠΑΡΕΣΣΑ : Τίποτα μαρή δεν έμεινε μόνο δυο κουλούρια , έλα ορίστε …
  • ΑΝΗΚΑ : Μ” αρέσει που λέμε μόνο κουλούρι, μαρή θυμάσαι παλιά τι αξία είχε το κουλούρι ; Πως και πως περιμέναμε τις μάνες μας να έρθουν από το παζάρι γι” αυτό το κουλούρι …
  • ΠΑΡΕΣΣΑ : Καλέ εστί δεν γνωριστήκαμε , πριν το σχολείο , στην στάση , στο χωριό που τις περιμέναμε…
  • ΑΝΗΚΑ : Ναι μαρή στο ίδιο χωρίο και ούτε που σε ήξερα, εεε η μάνα σου από τότε δεν με χώνευε …
  • ΠΑΡΕΣΣΑ : Ναι όντως, καλά να είναι εκεί που είναι η συγχωρεμένη, άλλα δεν σε χώνευε καθόλου, ε και ποιον χώνευε , με κανέναν δεν με άφηνε να κάνω παρέα, όλοι κάτι είχαν …
  • ΑΝΗΚΑ : Και έκανες την επανάσταση σου μαζί μου ; Γι” αυτό μ” έκανες παρέα ;
  • ΠΑΡΕΣΣΑ : Να σου πω την αλήθειά μαρή κουμπάρα στην αρχή ναι , ε μετά ταιριάξαμε όσο ταιριάξαμε, σ” αγάπησα , γίναμε και κουμπάροι …
  • ΑΝΗΚΑ : Το όσο τι ήταν μαρή ;
  • ΠΕΡΕΣΣΑ : Δεν μας λες και ίδιες ,άλλα μυαλά εσύ και άλλα εγώ , εσύ είχες και άλλες παρέες πιο υψηλού επιπέδου… Εγώ ήμουν η χωριάτισσά …
  • ΑΝΗΚΑ : Μμμ για την Ελένη του Σάββα λες ;Την έκανα παρέα μόνο και μόνο για να σου μπω στο μάτι που με είχες πει ότι μεγαλοπιάνωμαι, τότε που κάναμε το σπίτι και ήθελα να βάλω πέτρα και δεν έφταναν τα λεφτά …Μμμμ ξέχασες και συ μου φαίνεται τα δικά σου τότε που πέρασες από δίπλα μου και έφτυνες τον κόρφο σου…
  • ΠΑΡΕΣΣΑ : Εγώ η εσύ; Που με μούντζωσες μέσα στην εκκλησία;
  • ΑΝΗΚΑ : Εγώ ;Μέσα στην εκκλησία ; Ψεύτρα, αλλά μια ζωή τέτοια ήσουν, όλα να τα παρουσιάζεις δραματικά όπως την τηλεόραση, στην αυλή της εκκλησίας σε μούντζωσα , Θέατρο ε Θέατρο , εσύ μαρή δεν ζήτησες  τον άντρα σου ούτε καλημέρα να μου λέει το ξέχασες…
  • ΠΑΡΕΣΣΑ : Και καλά έκανα, στόμα είναι αυτό που έχεις ή βόθρος ;

Κάθισαν στην στάση σιωπηλές και μετά από λίγο γέλασαν …

  • ΑΝΗΚΑ : Δεν μας λες και ίδιες …
  • ΠΑΡΕΣΣΑ : Αχ να “ταν πάλι μαρή Τετάρτη , να ήμασταν μικρές , να περιμέναμε τις μάνες μας στην στάση … Πάλι τα ίδια θα έκανα, δεν θα σε άλλαζα με καμία…
  • ΑΝΗΚΑ : Και “γω μαρή κουμπάρα … Μόνο που κουμπάρα που είναι Τέταρτη …
  • ΠΑΡΕΣΣΑ :Το ξέρω μαρή κουμπάρα , είδες τι όμορφα που ακούστηκε … Σαν τα σίριαλ…

 

ΚΟΥΛΟΎΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • 150 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 300 ml νερό βρύσης
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά
  • σουσάμι
  • 2 κουταλάκι της σούπας ζάχαρη
  • 500 ml νερό

     Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 °C. Βάζουμε το νερό με τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Αφήνουμε για 5-6 λεπτά να φουσκώσει η μαγιά. Προσθέτουμε  όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη (το αλεύρι σκληρό, το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι) και τα χτυπάμε.  Λαδώνουμε ένα  μπολ και μεταφέρουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί εκεί μέσα σκεπάζοντάς  για  μία ώρα μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της. Γεμίζουμε ένα μπολ με το νερό  και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, και ένα άλλο μπολ με το σουσάμι. Ανοίγουμε μια λαδόκολλα και βάζουμε τη ζύμη και κόβουμε σε κομμάτια βάρους 100γρ.  Σχηματίζουμε με τα κομμάτια ζύμης μπαλάκια. Το κάθε μπαλάκι το πλάθουμε με τα χέρια μας σαν λουκάνικο και ενώνουμε τις 2 άκρες για να σχηματίσουμε το κουλούρι μας. Προσέχουμε όλα τα κουλούρια να είναι ίδια. Βουτάμε το κάθε κουλούρι μέσα στο νερό και αμέσως μετά στο  μπολ με το σουσάμι. Τα τοποθετούμε σε δεδομένο ταψί και τα βάζουμε στον φούρνο για περίπου 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν

 

Καλή σας όρεξη ,

Σαμουήλ Σταύρος Σταματίδης

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someonePrint this page
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: e-ptolemeos team