Αρχική > Στήλες > Γαστρονομία και διατροφή > Ιστορίες Μαγειρικής > Ιστορίες Μαγειρικής: Η κυρία Ρεβύθο και οι ρεβυθοκεφτέδες της

Ιστορίες Μαγειρικής: Η κυρία Ρεβύθο και οι ρεβυθοκεφτέδες της

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

1

 

  • ΠΑΡΕΣΣΑ: ΟΥΟΥ … ΟΥΟΥ …

Φώναξε η θεία Παρέσσα μέσα από την αυλή της , το ουου… ουου… ήταν το συνθηματικό τους, σήμαινε ότι ήταν ώρα για το καφεδάκι τους …

  • ΑΝΗΚΑ: ΟΥΟΥ … ΟΥΟΥ..
  • ΠΑΡΕΣΣΑ: ΟΥΟΥ … ΟΥΟΥ..
  • ΑΝΗΚΑ: ΟΥΟΥ … ΟΥΟΥ..
  • ΠΑΡΕΣΣΑ: ΟΥΟΥ … ΟΥΟΥ..
  • ΑΝΗΚΑ: Καλά μαρί, την κολοκυθιά θα παίξουμε, τι δεν καταλαβαίνεις, έχω τον μικρό σήμερα, έλα εσύ …
  • ΠΑΡΕΣΣΑ: Δεν μπορώ, περιμένω τηλέφωνο από την Κούλα του Τάκη… παντρεύεται η Ρεβύθο …
  • ΑΝΗΚΑ: Παντρεύεται η Ρεβύθο;

Για πότε με άρπαξε , από το χέρι ενώ έπαιζα μπάλα στην αυλή, και βρεθήκαμε στην θεία Παρέσσα ούτε που το κατάλαβα … η θεία Παρέσσα είχε είδη έτοιμα τα καφεδάκια…

  • ΑΝΗΚΑ: Αμερικάνικο επήκες ;
  • ΠΑΡΕΣΣΑ: Ναι μαρί , μια κανάτα έκανα , με τέτοια χαμπέρια σήμερα …
  • ΑΝΗΚΑ: Ποιος σου το είπε εσένα ; ποιος παλαλός την παίρνει ;
  • ΠΑΡΕΣΣΑ: Στα, μαρί… να με πάρει η Κούλα , εγώ δεν ξέρω και πολλά… η Μαρία του Κουρέα μου το είπε το πρωί, στο ψωμί… αλλά και αυτή δεν ήξερε πολλά …με το που ήρθα πήρα την Κούλα, ξαδέλφη της είναι, κάτι θα ξέρει παραπάνω, άλλα είχε προλάβει να πάει για καφέ η Μαρία του κουρέα και δεν μπορούσε να μιλήσει, καταλαβαίνεις … Είπε θα με πάρει μετά…
  • ΑΝΗΚΑ: Δεν το πιστεύω , παντρεύεται η Ρεβύθο…. Χριστός και Παναγία…

Ξεκαρδίστηκαν στα γέλια η γιαγιά και η θεία Παρέσσα …τους είχε συνεπάρει το σημερινό χαμπέρι , ούτε σημασία που με έδιναν, καθόμουν στο μπαλοτίβανο, παίζοντας με το game boy μου ακούγοντας τες … η κυρία Ρεβύθο, Ρεβύθο ήταν το παρατσούκλι της, ήταν μια πλούσια χοντρή κυρία, ίσως και η πιο πλούσια του χωριού… ερχόταν καμιά φορά στην γιαγιά για καφέ και πάντα έφερνε ρεβυθοκεφτέδες, οι οποίοι ήταν πάρα πολύ νόστιμοι, η γιαγιά πάντα όμως το σχολίαζε «μην ξεχάσει τους ρεβυθοκεφτέδες, φοβήθηκε να φέρει κάνα γλυκό, ένα ραβανί..» δεν το κατάλαβα ποτέ γιατί, αφού ήταν πολύ νόστιμοι, μέχρι σήμερα…

  • ΠΑΡΕΣΣΑ: Ακόμα την θυμάμαι, την μέρα του γάμου μου, αφρατούλα, με μαζεμένα τα πυρόξανθα της μαλλιά, τι ωραίο μαλλί που είχε… πιο όμορφη αποεμέν ήταν, δεν είχε γίνει σαν γελάδα ακόμη…
  • ΑΝΗΚΑ: Α.. σε παρακαλώ Παρέσσα, όλα κι όλα …τα κιλά σημαίνουν ότι έχεις πολλά λεφτά και τρως καλά… (γελώντας)
  • ΠΑΡΕΣΣΑ: Αμ πως, το ξέχασα, και μου λέει… «καλός ο Κωνσταντής, αλλά αγρότης … τι να τον κάνεις τον αγρότη, καπνά και ζωντανά όλη σου την ζωή…» φαντασμένη… ε πώς να το κάνουμε αυτή τον ήθελε μορφωμένο, δάσκαλο, «να πεις και καμιά κουβέντα βρε αδελφέ, όχι όλη την ημέρα, τι κάνουν τα γελάδια και οι προβατίνες» Εκείνη την χρονιά την έκαναν προξενιό με τον Λευτέρη τον Θρακιώτα, καλό παιδί, εργατικό και όμορφο, αλλά της κυρίας δεν τις έκανε … «ε, δεν λέω καλό, ωραίο παιδί αλλά αγροίκος», φαντασμένη…
  • ΑΝΗΚΑ: Μαρί , η τρέλα με τα ρεβύθια πότε την έπιασε…
  • ΠΑΡΕΣΣΑ: Όταν περνούσαν τα χρόνια και δεν παντρευόταν… η συνταγή για τους ρεβυθοκεφτέδες ήταν της θείας της, της Μαρίκας , ωραία συνταγή, α όλα κι όλα …αλλά αυτή το παράκανε… όσο δεν παντρευόταν, για να μην σπαταλάει χρήματα και μειώσει την προίκα της και τι θα γινόταν τότε… σκέφτηκε όπου πηγαίνει, αντί για δώρο να πηγαίνει τους ρεβυθοκεφτέδες, φθηνά υλικά, ωραία συνταγή …και έδειχνε και την νοικοκυροσύνη της … σε κηδεία ρεβυθοκεφτέδες, σε γάμους ρεβυθοκεφτέδες, και σε νηστεία ρεβυθοκεφτέδες … οι ρεβυθοκεφτέδες, ρεβυθοκεφτέδες και η κοκεταρία κοκεταρία , πάντα φόρεμα κλαρωτό και πέρλα στο λαιμό…
  • ΑΝΗΚΑ: Ακόμη και για γλυκό ρεβυθοκεφτέδες …την παλαλή… δεν θα ξεχάσω όταν η συννυφάδα μου, για το μνημόσυνο της μάνας της, της είπε να κάνει κάτι σε γλυκό, έτσι για να δούμε τι άλλο ξέρει να φτιάχνει και εκείνη έκανε γλυκούς ρεβυθοκεφτέδες …. Την παλαλή …αν και ήταν ωραίοι…α ,όλα κι όλα…
  • ΠΑΡΕΣΣΑ: Άσε καλέ, την φαντασμένη …αφού της προάλλες δεν μου είπε «μου ζητάνε όλοι τη συνταγή αλλά δεν την δίνω πουθενά, στα παιδιά μου τι θα αφήσω κληρονομία» μου “ρθε να της πω, παιδιά στα 80 δεν ξέρω πως θα κάνεις … φαντασμένη ….
  • ΑΝΗΚΑ: Καλέ θυμάσαι τον ψάλτη…
  • ΠΑΡΕΣΣΑ: Πώς να τον ξεχάσω, αυτόν και τα γαρύφαλλα, που επειδή δεν μπορούσε να φορέσει κλαρωτό φόρεμα στην κηδεία της μάνας της, έβαλε παντού γαρύφαλλα, στο πέτο, στη τσέπη, στα μαλλιά.. α όλα κιόλα να το φωτίσει και λίγο …να την δει κανείς και τι να πεί …
  • ΑΝΗΚΑ: έπιασε όμως… τον έριξε τον ψάλτη , και με λεφτά και μορφωμένο …
  • ΠΑΡΕΣΣΑ: ναι μόνο που τον πρόλαβε ο χάρος και τον πήρε πρώτος …. 89 χρονών βλέπεις….
  • ΑΝΗΚΑ: Μα τέτοια τσιγκουνιά… κάνε κανένα ραβανί σιγά τα υλικά που θέλει και να πω ότι δεν έχει λεφτά, τι θα τα κάνει;
  • ΠΑΡΕΣΣΑ: Θα τα αφήσει στα παιδιά της …

Ενώ γελούσαν ασταμάτητα και ενώ είχαν σχεδόν τελειώσει την κανάτα του καφέ χτύπησε το τηλέφωνο … ήταν η Κούλα του Τάκη …. Η θεία Παρέσσα άκουγε αποσβολωμένη , όταν έκλεισε το τηλέφωνο κάθισε αμίλητη και άρχισε να πίνει τον καφέ της …

  • ΑΝΗΚΑ: Τι έγινε μαρί; … γιατί είσαι αραέτς …
  • ΠΑΡΕΣΣΑ: Ο γαμπρός ….
  • ΑΝΗΚΑ: Τι μαρί, πέθανε κι αυτός ….
  • ΠΑΡΕΣΣΑ: Είναι συνταξιούχος δάσκαλος …με λεφτά … χήρος με δύο παιδιά …τα οποία την αγαπούν σαν μάνα….μέχρι και που την φωνάζουν μάνα …
  • ΑΝΗΚΑ: Βρε, βρε …μπράβο, τι Ρεβύθο με τους ρεβυθοκεφτέδες της …

 

LOGO IOSTORIES MAGEIRIKHS_TINA

ΡΕΒΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

  • 1 κιλό ρεβίθια
  • 100 γρ. κεφαλοτύρι
  • 100 γρ. φέτα
  • 1 κουτάλι της σούπας δυόσμο
  • 1 κουτάλι της σούπας ρίγανη
  • 2 κουτάλια της σούπας πάπρικα
  • 1 ντομάτα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι
  • Μαϊντανό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Αλεύρι όσο πάρει

34

 

Βάζουμε από το βράδυ τα ρεβίθια να μουλιάσουν, τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε να πάρουν μία βράση και τα αλέθουμε. Αλέθουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την ντομάτα και τα προσθέτουμε με τα ρεβιθιά. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον προσθέτουμε κι αυτόν μαζί με τα μυρωδικά στο μείγμα μας. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι στο μείγμα ώστε να γίνει μια ζύμη, όχι όμως πολύ σφιχτή. Ζεσταίνουμε καλά το λάδι και με ένα κουτάλι της σούπας κόβουμε τη ζύμη και τη ρίχτουμε στο λάδι (όπως τους λουκουμάδες). Όταν ροδοκοκκινίσουν τους βγάζουμε από το λάδι και τους βάζουμε πάνω σε χαρτοπετσέτα για να μην γίνουν λαδεροί.

Καλή σας, όρεξη!!!

 

 

 Σαμουήλ Σταύρος Σταματίδης

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team