Αρχική > Αθλητικά > Ηλίας Χατζησάββας: Να ξανά τονώσουμε το κύρος του Σ.Δ.Ο. Εορδαίας

Ηλίας Χατζησάββας: Να ξανά τονώσουμε το κύρος του Σ.Δ.Ο. Εορδαίας

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Όποιος ασχολείται με τον αθλητισμό στη Πτολεμαΐδα δεν είναι δυνατόν να μη γνωρίζει τον Ηλία Χατζησάββα. Για πολλά χρόνια αθλητής του χαντ-μπολ αρχηγός της ομάδας διακρίθηκε για το κύρος, το χαρακτήρα και την αγωνιστικότητα του.

Από το 2011 άλλαξε μετερίζι αλλά δεν εγκατέλειψε τον αθλητισμό. Άρχισε να ασχολείται και να συμμετέχει στις εκδηλώσεις του Σ.Δ.Ο. Εορδαίας ενώ εδώ και 5 μήνες έχει αναλάβει τη προεδρεία του.

Το βρήκαμε στα γραφεία του συλλόγου που βρίσκονται κάτω από της κερκίδες στο ανοιχτό γήπεδο του ΔΑΚ εκεί όπου περνάει πολλές ώρες της μέρας του, αναζητώντας μαζί με το υπόλοιπο Δ.Σ. τρόπους να δώσει και πάλι στο Σ.Δ.Ο.Ε. λάμψη.

Συζητήσαμε μαζί του και μας ανέφερε τις σκέψεις, τους προβληματισμούς του, τον Εορδαϊκό αγώνα δρόμου που αντικαθιστά για φέτος τον Ημιμαραθώνιο, τι θα γίνει για αυτόν και πολλά άλλα.

Ας διαβάσουμε τι μας είπε:

 

Ερ.: Ηλία πως αποφάσισες να ασχοληθείς με το Σ.Δ.Ο.Ε.;;

Η.Χ.: Θεόφιλος όπως ξέρεις χρόνια με τον αθλητισμό με το χαντ-μπολ να αποτελεί το ενεργό κομμάτι του για μένα. Από εκεί και μετά την ώθηση μου την έδωσε ένας συνάδελφος- παλιός αθλητής που ασχολιόταν με το τρέξιμο.

Όλοι οι παλιοί αθλητές αυτό που μπορούν να κάνουν σε συσχετισμό με τα προηγούμενα χρόνια που ήταν στον αθλητισμό είναι το δρομικό. Οπότε άρπαξα ένα ζευγάρι παπούτσια, το γυμναστήριο κοντά και σιγά-σιγά άρχισα να ασχολούμαι με τον αθλητισμό και το τρέξιμο. Στην αρχή για να χάσουμε κάποια κιλά για την υγεία κάτι που είναι και αυτοσκοπός για τα μέλη και έτσι μπήκα στο δρομικό κίνημα. Μου άρεσε και θα το υπηρετώ. Γιατί σε αυτό  εκφράζεσαι σωματικά, ψυχικά, ηθικά και κοινωνικά. Είναι ότι καλύτερο μπορεί να μας τύχει για εμάς που ασχολούμαστε με το δρομικό κίνημα και κατ΄ επέκταση με τον αθλητισμό. Τον υπηρετούμε και έτσι λοιπόν μέσα από ένα σύλλογο που προσφέρει από πολλές μεριές στη κοινωνία.

 

Ερ.: Και φτάνουμε στο Φεβρουάριο όπου ξαφνικά βρίσκεσαι στη προεδρία του συλλόγου. Πως έγινε αυτό;

Η.Χ.: Κοιτάξτε στη διοίκηση ήμουν και το 2014 επί προεδρίας Πέτρου Μπαλτζή και από εκεί και μετά το σωματείο ήθελε ένα φρεσκάρισμα, θέλουμε να δώσουμε μια άλλη οντότητα στο σύλλογο και να το κάνουμε πιο αθλητικό. Έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ με τα διοικητικά και από το Φεβρουάριο είμαι στη προεδρία του.

 

Ερ.: Κατέβηκες με αυτοσκοπό τη προεδρία ή απλά πήρες μέρος;

Η.Χ.: Όχι μόνο δεν είχα σκοπό να βάλω για πρόεδρος αλλά ούτε να πάρω μέρος. Τελευταία στιγμή αποφάσισα, γιατί αν βγεις σε ένα σύλλογο  πρέπει να δουλέψεις. Γιατί ένας σύλλογος πρέπει να δουλεύει, πρέπει να είναι ζωντανός. Και από εκεί και πέρα έρχεται κάθε διοργάνωση και κάθε επιτυχία που έχει. Αυτό έχω δείξει εγώ σε όλη την αθλητική μου διαδρομή. Από εκεί και πέρα ήρθα σε συνεννόηση και με τα άλλα παιδιά που ήθελαν να κατέβουν και αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα τη τελευταία στιγμή.

Από εκεί και μετά έγινα πρόεδρος αλλά μόνο στα χαρτιά αφού λειτουργούμε ομαδικά και οι 5 του Δ.Σ. Υπάρχει πολύ καλή συνεργασία και στους 5 μήνες έχουμε δείξει πολύ καλά δείγματα γραφής.

Ερ.: Ηλία σε ακούμε να λες να πάρει αθλητική οντότητα ο σύλλογος. Τι εννοείς:

Η.Χ.: Ο Σύλλογος μας έχει το χαρακτήρα αθλητικό σωματείο αλλά πολλοί δεν πιστεύουν ότι είναι αθλητές και θεωρούν ότι κάνουν το χόμπι τους και κανονικά έτσι πρέπει να είναι. Εμείς θέλουμε να ζωντανέψουμε αυτό το σημείο ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ που υπάρχει και στο καταστατικό κρεμώντας τη τσάντα στον ώμο να αισθανόμαστε αθλητές. Γιατί ήμαστε αθλητές είτε το θέλουμε είτε όχι. Εκπροσωπούμαστε από ένα αθλητικό σωματείο και πρέπει να του δίνουμε την ανάλογη οντότητα. Από εκεί και μετά σίγουρα οι ηλικίες είναι τέτοιες (από 40 και πάνω) που μπορούν να προσφέρουν περισσότερα στο δρομικό κίνημα γιατί σε πιο μικρές πάνε στα πιο γνωστά σπορ  όπως το μπάσκετ, χαντ-μπολ ποδόσφαιρο.

Όχι ότι δεν μας ενδιαφέρουν και οι μικρές ηλικίες  αλλά οι πιο μεγάλοι γιατί να μην χαρακτηριστούν αθλητές. Είναι αθλητής. Όταν τρέχεις σε τόσους αγώνες και μάλιστα μεγάλων αποστάσεων γιατί να μην χαρακτηριστείς αθλητής.

 

Ερ.: Δηλαδή κάποιοι επειδή είναι μεγάλοι σε ηλικία ντρέπονται να πουν ότι είναι αθλητές;; Υπάρχει θέμα ντροπής;;

Η.Χ.: Δεν θα έλεγα ντροπή αλλά σκέφτονται πιο συγκρατημένα. Σου λέει ο «μεγάλος» αθλητής είναι ο μικρός σε ηλικία αλλά όπως και να το κάνουμε ο αθλητισμός γυμνάζει το ήθος. Αυτό κάνουμε. Θέλουμε δε θέλουμε ήμαστε αθλητές και πρέπει να το δείχνουμε προς τα έξω.

 

Ερ.: Ποιο είναι το δικός σου όνειρο για το σύλλογο;

Η.Χ.: Το δικό μου όνειρο είναι να συμμετέχει ο σύλλογος στις αποφάσεις του συλλόγου. Να γίνουμε αθλητές και στο σώμα και στο πνεύμα γιατί στο ήθος είναι ο αθλητής όχι στις επιδόσεις. Αυτές έπονται. Και έτσι να κάνουμε ένα όμορφο σύλλογο και να το ζωντανέψουμε πολύ περισσότερο από ότι ήταν.

 

Ερ.: Αυτή τη στιγμή πόσα μέλη έχει ο σύλλογος;

Η.Χ.: Με τις σημερινές εγγραφές  μέλη είναι πάνω από 200 αλλά ενεργά και οικονομικά εντάξει και ασχολούνται με τα δρομικά αγωνίσματα είναι γύρω στα 100 άτομα.

 

Ερ.: Τι έχεις να απαντήσεις σε αυτούς που λένε ότι ο σύλλογος είναι σε μια διαρκή πτώση;

Η.Χ.: Είναι αλήθεια πως το 2014 ο σύλλογος έφτασε στο απόγειο της δόξας του. Από εκεί και μετά έπρεπε να δημιουργηθεί μια ανάλογη συνέχεια αφού η δόξα για το σύλλογο ήταν τελικά μόνο για τον αγώνα που κάναμε τότε τον Εορδαϊκό Ημιμαραθώνιο.

Αμέσως μετά από εκεί υπήρχε ένα πάγωμα και διοικητικά και λειτουργικά του συλλόγου και ο οποίος δούλευε περιστασιακά.

Τα παιδιά τότε του Δ.Σ. κάνανε τη δουλειά τους και καλά κάνανε αλλά εμείς το νέο συμβούλιο κοιτάμε μόνο μπροστά. Παίρνουμε παραδείγματα και εμπειρίες από το χτες και κοιτάμε το σήμερα αλλά κυρίως το αύριο.

Θέλουμε να γίνει αθλητικό σωματείο σεβαστό από όλο τον κόσμο και από εκεί και μετά να δώσουμε μια οντότητα στους οδοιπόρους.

Θέλουμε να ενεργοποιήσουμε λοιπόν το 2ο συνθετικό του ονόματος μας γιατί δεν ήμαστε μόνο οι δρομείς με το χρονόμετρο στο χέρι. Ήμαστε και οδοιπόροι και θέλουμε να διοργανώσουμε φυσιολατρικές εκδρομές στο δάσος και τη φύση και θέλουμε να το κάνουμε.  Θέλουμε να βγούμε προς τους οδοιπόρους να τους δείξουμε ότι ήμαστε κοντά τους και ενδιαφερόμαστε για αυτούς και να έρθουν κοντά μας.

 

Ερ.: Ηλία θέλω να σε ρωτήσω και κάτι ακόμα. Ο σύλλογος κάποια στιγμή έβγαλε ένα «κακό» όνομα προς τα έξω αφού πολλοί υποστήριζαν ότι η συμπεριφορά αθλητών του στο ΔΑΚ δεν ήταν και η αρμόζουσα. Τι έχεις να πεις πάνω σε αυτό;

 

Η.Χ.: Δεν θέλω να συμφωνήσω με το κακό. Παρεξηγημένο θα έλεγα. Γιατί όπως ανέφερα τον αθλητή το κάνει το ήθος του. Ίσως κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν τις επιδόσεις και είχαν αυτοσκοπό τη προσωπική τους προβολή. Από εκεί και μετά ίσως υπήρξαν και κάποιες συμπεριφορές. Δεν αποποιούμαι τις ευθύνες και εδώ θέλω να πω ότι εμείς θέλουμε το στίβο σε ένα 15%. Εμείς πρέπει να τρέχουμε έξω από το στίβο και όταν αθλούμαστε μέσα σε αυτό πρέπει να γίνεται με συνεννόηση και καλή συμπεριφορά και να έρθουμε πιο κοντά στους περιπατητές και αν γίνεται να τους φέρουμε και στο σύλλογο.

 

Ερ.: Μια καινοτομία που θέλει να εισάγει η νέα διοίκηση είναι και η μεταφορά του Εορδαϊκού Ημιμαραθωνίου δρόμου και στη θέση του να μπει ο Εορδαϊκός Δρόμος 10χιλ.

Η.Χ.: Σκοπός και επιδίωξη του νέου Δ.Σ. είναι και οι συνεργασίες με άλλους συλλόγους και κοινωνικούς φορείς.. Στα πλαίσια αυτά διοργανώνουμε τον Εορδαϊκό Δρόμο. Θα γίνει σε συνεργασία με τον Αίολο Μακεδονίας τη 1 Οκτωβρίου, θα είναι 10 χιλ. με αφετηρία το Περδίκα για να τιμήσουμε τη μνήμη του Περικλή Χονδροματίδη που τόσα έχει προσφέρει στο στίβο στη περιοχή μας και τερματισμό το ανοιχτό γήπεδο του ΔΑΚ εκεί όπου ο Αίολος θα έχει προγραμματίσει κάποιες εκδηλώσεις.

Ο αγώνας θα έχει και φιλανθρωπικό χαρακτήρα αφού το σύνολο  των εσόδων θα διατεθεί στο ΚΑΛΟ ΣΑΜΑΡΕΙΤΗ μιας και ο σύλλογος μας έχει και τέτοιο χαρακτήρα.

 

Από εκεί και μετά ο Εορδαϊκός Ημιμαραθώνιος δεν καταργείται αλλά πάει στο 2018 σε ημερομηνία που θα αποφασιστεί κάπου στον Απριλίο.

Γιατί τον Οκτώβριο υπάρχουν οι μεγάλοι αγώνες της Αθήνας (Μαραθώνιος) και Θεσσαλονίκη (νυχτερινός ημιμαραθώνιος) με αποτέλεσμα να μην υπήρχαν συμμετοχές.

Οπότε αποφασίσαμε να τον μεταθέσουμε την Άνοιξη και αν είναι δυνατόν να γίνεται μετά εναλλάξ με τον Εορδαϊκό Αγώνα Δρόμου και στο κενό που ίσως να δημιουργείται να πραγματοποιούμε κάποιες άλλες εκδηλώσεις όπως ημερίδες, πεζοπορίες.

Φυσικά ο Εορδαϊκός Αγώνας δρόμου γίνεται μέσα από συνεργασία και εγώ είμαι υπέρ αυτών. Αν δούμε ότι πάει καλά θα τον ξανακάνουμε.

 

Το τονίζω πάντως πως ο Εορδαϊκός Ημιμαραθώνιος δεν καταργείται.

 

Πάντως κλείνοντας θέλω να πω πως εμείς θέλουμε τα μέλη μας να είναι ευχαριστημένα και θα προσπαθήσουμε με διάφορες εκδηλώσεις να φέρουμε κοντά και τους οδοιπόρους που περπατάνε μέσα στο γήπεδο.

Επίσης θα προσπαθήσουμε με τις εκδηλώσεις που προγραμματίζουμε να βγάλουμε πάλι το σύλλογο στο προσκήνιο και να το κάνουμε πάλι «ζωντανό».

Να δείξουμε πως ο σύλλογος δουλεύει και καλεί τον κόσμο να έρθει κοντά μας και να μας πλαισιώσει.

 

Επίσης θέλω να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες τις προηγούμενες διοικήσεις για ότι κάνανε και βάλανε ένα λιθαράκι για την εξέλιξη του.

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Θεόφιλος Ηλιάδης

Αθλητικογράφος του e-ptolemeos.gr. Ασχολείται με το αθλητικό ρεπορτάζ από το 1990. Είναι πτυχιούχος του ΤΕΙ Μηχανολογίας Κοζάνης.