Αρχική > Στήλες > Ιατρικά > Ιάσιμος ο καρκίνος σε μεγάλο ποσοστό – Τόνισε ο πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας από την Πτολεμαΐδα

Ιάσιμος ο καρκίνος σε μεγάλο ποσοστό – Τόνισε ο πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας από την Πτολεμαΐδα

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
emailΗ σημασία της πρόληψης για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, τονίστηκε στην εκδήλωση με θέμα «Ο καρκίνος δεν ξορκίζεται αλλά αντιμετωπίζεται», που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο αμφιθέατρο που Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας, με πρωτοβουλία του wincancer.gr σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Την αισιοδοξία του διότι «ο καρκίνος σιγά σιγά μετατρέπεται σε χρόνια νόσο», εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος. «Έχουμε καρκίνους που θεραπεύονται πλήρως. Έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα στα παιδιά, το 75% των παιδιών ιώνται, έχουμε σημαντικά  αποτελέσματα στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, έχουμε καλά αποτελέσματα σε λευχαιμίες και σιγά σιγά ο καρκίνος μετατρέπεται σε χρόνια νόσο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο της πρόληψης, εφιστώντας την προσοχή στη διατροφή, στο κάπνισμα, στην παχυσαρκία και συνέστησε άσκηση και κίνηση και αποφυγή της καθιστικής ζωής. «Δεν υπάρχει περίπτωση εάν καπνίζεις, εάν είσαι παχύσαρκος, εάν δεν γυμνάζεσαι να μην πας από αυτές τις κακές συνήθειες», ανέφερε χαρακτηριστικά.  Έστειλε μάλιστα στις μανάδες το μήνυμα: «σταματήστε να ταΐζετε τα παιδιά, κανένα παιδί δεν πέθανε από ασιτία, μην τα κυνηγάτε με γλυκά, κρουασάν κλπ..», ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο να στέλνουν οι γονείς τα παιδιά τους σε 2-3 ξένες γλώσσες και να μην τα στέλνουν να γυμνάζονται μια ώρα την ημέρα.

Αναφέρθηκε επίσης στο τεράστιο οικονομικό κόστος αντιμετώπισης του καρκίνου, διότι όπως είπε οι νέες ιατρικές τεχνολογίες και τα νέα φάρμακα είναι πανάκριβα και τόνισε ότι εκεί πρέπει να στηρίξουν οι κυβερνήσεις και τα κόμματα, μια κοινή εθνική και ευρωπαϊκή στρατηγική και πολιτική απέναντι στο φάρμακο.

Ο κ. Φιλόπουλος σχολιάζοντας ερώτηση του «e-ptolemeos.gr» εξέφρασε τη λύπη του που δεν προχωράει το μητρώο νεοπλασιών στη χώρα μας, όπως επίσης για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αρκετές επιδημιολογικές μελέτες για τον καρκίνο παρά μόνο σε κάποιες περιοχές της χώρας, όπως π.χ. στη Δράμα και στην Κρήτη, υπογραμμίζοντας πως τα όποια στοιχεία παρουσιάζονται δημόσια κατά καιρούς να είναι κατά προσέγγιση και να βγαίνουν με αναγωγές από γειτονικά κράτη.

Είναι αναγκαίο να αντιμετωπίσουμε τον φόβο μας απέναντι στον καρκίνο, φόβος που καταδεικνύεται από το γεγονός ότι ο κόσμος δεν θέλει καν να αναφέρει το όνομα αυτής της ασθένειας, γιατί αυτό καταλήγει να είναι αποτρεπτικός παράγοντας στο να κάνουμε προληπτικές εξετάσεις ή ακόμα και στην περίπτωση κάποιας αρνητικής διάγνωσης να μπορούμε να τον διαχειριστούμε με ένα πολύ προσαρμοστικό τρόπο,  τόνισε στην ομιλία της η κλινική Ψυχολόγος, Μαίρη Βαρβαρούση. Το πρώτο πράγμα, είπε, είναι να αντιμετωπίσουμε τις προκαταλήψεις που έχουμε στο μυαλό μας γύρω από τον καρκίνο, ότι ο καρκίνος απαραίτητα ισούται με τον θάνατο, που είναι μια από τις μεγαλύτερες προκαταλήψεις.  Το δεύτερο είναι να σκεφθούμε ότι με το κάνουμε προληπτικές εξετάσεις θα έχουμε εμείς τον έλεγχο της υγείας μας και τρίτον ότι πρέπει επιτέλους να ακούσουμε την ιατρική κοινότητα που λέει ότι η πρόληψη σώζει ζωές.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν επίσης ο Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης, η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, ο Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Βόρειο Πεδίο”, μέλος του οποίου παρουσίασε ένα συνταρακτικό μονόλογο με θέμα τον καρκίνο.

 

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Τεράστια μεταγραφική επιτυχία για την Κοζάνη -Απέκτησε τον τερματοφύλακα Δημήτρη Κυριακίδη

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Μια μεταγραφή που ταράζει τα νερά και δείχνει πόσο ψηλά στοχεύει φέτος η ποδοσφαιρική ομάδα της Κοζάνης παρουσίασε ...