Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Κοινωνία > Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη βρέθηκε σήμερα στο Δήμο Βοΐου – Έργο αναστήλωσης στο Αρχοντικό Μανούση – Ποια θέματα βρέθηκαν επί τάπητος

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη βρέθηκε σήμερα στο Δήμο Βοΐου – Έργο αναστήλωσης στο Αρχοντικό Μανούση – Ποια θέματα βρέθηκαν επί τάπητος

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Το Δήμο Βοΐου επισκέφθηκε σήμερα Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) κυρία Λίνα Μενδώνη. Την κυρία Μενδώνη υποδέχθηκε το μεσημέρι στο Δημαρχείο Βοΐου ο Δήμαρχος Σιάτιστας κύριος Χρήστος Ζευκλής. Η συνάντηση προέκυψε ως συνέχεια της προηγούμενης που είχαν η Υπουργός και ο Δήμαρχος στην Αθήνα, πριν από λίγους μήνες. Στην σημερινή συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν:

 • Την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ, του Δήμου Βοΐου, το ΥΠΠΟΑ και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου να υποβληθεί στην συνέχεια πρόταση στο ΕΣΠΑ Δυτικής Μακεδονίας για την χρηματοδότηση του έργου για την αναστήλωση και την αποκατάσταση του διακόσμου του Αρχοντικού Μανούση της Σιάτιστας, το οποίο ανήκει στο Δήμο Βοΐου.

• Την σύσταση γραφείου σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ με στόχο την συντήρηση των μνημείων του Δήμου Βοΐου. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Βοΐου, η ύπαρξη αυτού του γραφείου είναι απαραίτητη για την περιοχή στην οποία βρίσκεται το μεγαλύτερο ποσοστό των μνημείων της Μεταβυζαντινής Περιόδου της Π.Ε. Κοζάνης.

• Την εξέλιξη των έργων για την αποκατάσταση των Αρχοντικών Τζώνου και Νεραντζόπουλου που ανήκουν στο ΥΠΠΟΑ. Στην συνέχεια μεγάλο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στην εξεύρεση λύσεων προκειμένου να πραγματοποιηθούν σωστικές επεμβάσεις στα ιδιόκτητα διατηρητέα κτίρια του Βοΐου.

• Την αναζήτηση διεξόδων στα προβλήματα που υπάρχουν στην υπαγωγή στον Ν4495/2017, αυθαιρεσιών σε κτίσματα που βρίσκονται εντός των παραδοσιακών οικισμών της Σιάτιστας και του Πενταλόφου.

• Την υλοποίηση ενός προγράμματος που αφορά την δημιουργία δικτύου πόλεων που στο παρελθόν (τον 18ο αιώνα) συνιστούσαν τις διαδρομές των καραβανιών των πραματευτάδων. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα δώσει την εξωστρέφεια που θέλει ο Δήμος καθώς έτσι θα μπορέσει να αναπτύξει δεσμούς με πόλεις του εσωτερικού, των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης

. Η Υπουργός στην συνέχεια επισκέφθηκε το Αρχοντικό Μανούση προκειμένου να διαπιστώσει και  από κοντά τους λόγους που επιβάλλουν την υλοποίηση έργων για την αποκατάσταση του μνημείου.

 Στο τέλος η   Υπουργός επισκέφθηκε τον Σεβασμιότατο  Μητροπολίτη Σισανίου & Σιατίστης κ.κ. Αθανάσιο και ξεναγήθηκε στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Σιάτιστας. Πριν την αναχώρηση  της  Υπουργού, ο Δήμος παρέθεσε γεύμα στην Υπουργό Πολιτισμού και στο επιτελείο των συνεργατών της.

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Ευχαριστήριο του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου στον Ροταριανό Όμιλο «Ο Λασσάνης» για προσφορά υγειονομικού υλικού

Κοινοποίησε το.... Facebook Twitter Print email Η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας «ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ», επιθυμεί να εκφράσει δημόσια τις θερμές της ...