Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Η παγωνιά του Σαββατοκύριακου απειλεί τα ροδάκινα του Βελβεντού- Δεύτερο πλήγμα μέσα σε λίγες ημέρες- Άδικη κατανομή από τις αποζημιώσεις de minimis

Η παγωνιά του Σαββατοκύριακου απειλεί τα ροδάκινα του Βελβεντού- Δεύτερο πλήγμα μέσα σε λίγες ημέρες- Άδικη κατανομή από τις αποζημιώσεις de minimis

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Αντιμέτωποι με τις πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες θα έρθουν για άλλη μία φορά το Σαββατοκύριακο οι παραγωγοί στην περιοχή του Βελβεντού και των Σερβίων, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για θερμοκρασίες υπό του μηδέν, γεγονός που μπορεί να επιφέρει ολική καταστροφή στη φετινή παραγωγή.

Οι προβλέψεις του Σαββατοκύριακου κάνουν λόγο για -2 έως -3 βαθμούς, πράγμα που σημαίνει πως θα σημειωθεί εκ νέου ζημιά στις καλλιέργειες, οι οποίες δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα από την παγωνιά που επικράτησε στην περιοχή στις 26 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγωγών της περιοχής, η ζημιά ξεπερνά ήδη το 50% της παραγωγής ενώ όλοι κρατούν την ανάσα τους για το τι θα συμβεί το Σαββατοκύριακο, πάνω σε μια περίοδο η οποία χαρακτηρίζεται κρίσιμη για την ανάπτυξη των λουλουδιών στα δέντρα.

Παράλληλα είναι μεγάλος ο φόβος για ζημιές και στο φυτικό κεφάλαιο, με τις αποζημιώσεις φυσικά να μην μπορούν να καλύψουν το μέγεθος της καταστροφής των παραγωγών που ήδη καταθέτουν τις αιτήσεις τους στον ΕΛΓΑ.

Το θέμα συζητήθηκε χθες στην έκτακτη σύσκεψη των εκπροσώπων των συνεταιρισμών και του αγροτικού συλλόγου Βελβεντού, με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και στελέχη της περιφερειακής αρχής, σε μια συζήτηση η οποία προκλήθηκε με αφορμή την «άδικη», όπως χαρακτηρίζεται, κατανομή των αποζημιώσεων de minimis για τις βροχοπτώσεις του περασμένου καλοκαιριού.

Οι παραγωγοί του Βελβεντού έχουν αναφέρει πως η απόφαση είναι να αποζημιωθούν 6 συγκεκριμένες ποικιλίες ροδακίνων με 8,5εκ. ευρώ, με τις τρεις από αυτές να λαμβάνουν τα 6,5εκ. ευρώ.

Μάλιστα στο Βελβεντό φαίνεται να φτάνουν περίπου 150.000 ευρώ ως αποζημίωση, τη στιγμή που η αρχική εκτίμηση ήταν για 450.000 ευρώ.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Βελβεντού και οι Συνεταιρισμοί έχουν ζητήσει από τους αρμοδίους, ο ΕΛΓΑ να έχει ενεργό ρόλο και στις αποζημιώσεις των βροχοπτώσεων, κάτι που μέχρι στιγμής δεν συμβαίνει, ενώ ξεκάθαρα έχει εκφραστεί η δυσαρέσκεια για την απόφαση της κυβέρνησης για τις συγκεκριμένες αποζημιώσεις οι οποίες οδηγήθηκαν σε λίγες ποικιλίες ροδακίνων και σε «επιλεγμένες» περιοχές της χώρας.

Ζήσης Πιτσιάβας

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

ΕΟΔΥ: 3197 νέα κρούσματα (11/5) – Λίγα στις ΠΕ Γρεβενών και Καστοριάς – Αυξημένα στις ΠΕ Κοζάνης και Φλώρινας

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Στη Δυτική Μακεδονία εντοπίζονται: Στην ΠΕ Γρεβενών 3  νέα κρούσματα, στην ΠΕ Καστοριάς 6 νέα κρούσματα, στην ΠΕ ...