Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Προτάσεις > Η κάνναβη ως υπερτροφή
sporoi-kannavis / σπόροι κάνναβης

Η κάνναβη ως υπερτροφή

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Η ιστορία της κάνναβης στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

Μπορούμε με σιγουριά να πούμε, πως την τελευταία δεκαετία, έχει επικρατήσει στην αγορά τροφίμων και συμπληρωμάτων διατροφής, μια σχετική φρενίτιδα γύρω από προϊόντα που σχετίζονται με τις υπερτροφές. Με εξαίρεση λίγων περιπτώσεων όπως το ρόδι και ίσως η αρώνια, οι περισσότερες από τις υπόλοιπες υπερτροφές δεν βρήκαν την ανταπόκριση που περίμεναν από το καταναλωτικό κοινό. Παρόλα αυτά, τα τελευταία λίγα χρόνια, σε παγκόσμιο επίπεδο, επικρατεί μια συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα με βάση την κάνναβη, για τους λόγους που θα εξηγήσουμε παρακάτω.

Στα αυτιά των περισσοτέρων από εμάς η λέξη κάνναβη ηχεί κάπως παράξενα και πολλές φορές τη συνδυάζουμε με εμπόριο ναρκωτικών, περιθωριακούς τύπους και άλλα παρόμοια. Η όλη εκστρατεία δαιμονοποίησης της κάνναβης ξεκίνησε κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 30 με σωρεία δημοσιευμάτων και διαδίδοντας συνθήματα εναντίον της. Αφού λοιπόν προηγήθηκαν πάνω από 15 χώρες της Ευρώπης, έφτασε η ώρα να αποκατασταθεί νομικά η φήμη του «καταραμένου» φυτού της ινδικής κάνναβης και στη  χώρα μας.

Μεταξύ μας μόνο καταραμένο δεν είναι, εντάξει λόγω εμφάνισης θα μπορούσε κάποιος να το πει ταπεινό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ο «αποδιοπομπαίος τράγος» των φυτών.  Εξάλλου τα φυτά σε καμία περίπτωση δεν είναι υπεύθυνα για τις ουσίες που περιέχουν ούτε για τις ιδιότητες που τα χαρακτηρίζουν.

Γνωρίζοντας την κάνναβη και τα οφέλη της

Ας κάνουμε μια απόπειρα να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Η κάνναβη με τη μορφή που τη γνωρίζουμε σήμερα, είναι γνωστή στους ανθρώπους εδώ και χιλιάδες χρόνια. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα από τη Ελληνική έκδοση του VICE, κατά τη διάρκεια ανασκαφών στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ έφερε στο φως ένα βωμό και πάνω του σπόρους κάνναβης, η χρονολόγηση έδειξε πως πρόκειται για εύρημα του 8ου π.Χ. αιώνα.

Φτάνοντας στο σήμερα θα παρατηρήσουμε πως η κάνναβη, μπήκε κάτω από το μικροσκόπιο των επιστημόνων στη δεκαετία του ’60, με τις μελέτες να συστηματοποιούνται και να παίρνουν τη μορφή κλινικών ερευνών μόλις στις απαρχές της νέας χιλιετηρίδας. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα οδηγούν στο συμπέρασμα, πως έχουμε να κάνουμε με ένα όντως «μαγικό» φυτό, υπό την έννοια των ωφελημάτων και των ευεργετικών δράσεων που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό. Με πάνω από 100 καταγεγραμμένες ουσίες, τα ονομαζόμενα και φυτοκανναβινοειδή, τα προϊόντα με βάση την κάνναβη, έχουν πιθανότατα, έρθει για να μείνουν.

Σύμφωνα με δημοσιευμένες έρευνες του Αμερικανικού Ινστιτούτου για τον καρκίνο (NCI), κανναβινοειδείς ουσίες όπως η κανναβιδιόλη (CBD), η τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και ο πρόδρομος όλων των κανναβινοειδών, κανναβιγερόλη (CBG), προσφέρουν ανακούφιση και μειώνουν τα συμπτώματα ναυτίας και εμετών σε ασθενείς με καρκίνο που λαμβάνουν χημειοθεραπεία. Αξίζει ακόμα να αναφέρουμε πως η χορήγηση κανναβινοειδών σε όσους πάσχουν από χρόνιες σκληρύνσεις και υποφέρουν από έντονους πόνους, έχει βοηθήσει στην βελτίωση των συμπτωμάτων και έχει χαρίσει στους πάσχοντες μια καλύτερη ποιότητα ζωής. 

Πως μπορείτε να εντάξετε την κάνναβη στη φροντίδα του οργανισμού σας

Δεν θα παραλείψουμε να πούμε πως εκτός των ιατρικών εφαρμογών που έχουν τα κανναβινοειδή, μπορούμε πλέον να αναζητήσουμε και να βρούμε στα ράφια των φαρμακείων, προϊόντα κάνναβης με CBD, κατάλληλα για μια ολοκληρωμένη προσωπική φροντίδα. Αντιγηραντικές (λόγω της αντιοξειδωτικής δράσης του CBD) κρέμες για το πρόσωπο, ορούς και gel για τα μάτια, κρέμες για τα χείλια και ένα πλήθος από σκευάσματα, που μόνο θετικά έχουν να προσδώσουν στον οργανισμό μας.

Να μην ξεχάσουμε να αναφερθούμε στο γεγονός, πως μπορούμε να εντάξουμε την κάνναβη με τη μορφή των σπόρων και των διαφόρων ελαίων που κυκλοφορούν, στο καθημερινό μας τραπέζι. Συνοπτικά να πούμε πως αρκετά μέλη της vegan κοινότητας, έχουν υιοθετήσει την κατανάλωση σπόρων κάνναβης, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε Ω3 & Ω6 λιπαρών οξέων και ως μιας πλούσιας πηγής πρωτεϊνών. Επιπλέον οι σπόροι κάνναβης θεωρούνται μια πλήρης τροφή, καθώς περιέχουν τα τρία απαραίτητα μακροσυστατικά, δηλαδή τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα ακόρεστα λιπαρά, καθώς και αρκετά ιχνοστοιχεία. Στην διαδικτυακή αγορά υπάρχουν διάφορα eshop, όπως το γνωστό Royalqueenseeds, που κάνουν την προμήθειά τους μια εύκολη υπόθεση.

Συνοψίζοντας καταλήγουμε στο συμπέρασμα, πως θα πρέπει μάλλον να δούμε κάτω από ένα διαφορετικό πρίσμα, το κατατρεγμένο από δεισιδαιμονίες και υπερβολές, φυτό της κάνναβης, , μιας και μόνο οφέλη έχει να προσφέρει στον οργανισμό μας.

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

DEMO ABEE: Στηρίζει την μάχη εναντίον του Covid–19

Κοινοποίησε το.... Facebook Twitter Print email Η DEMO ABEE στηρίζει την μάχη εναντίον του Covid – 19 με σκεύασμα ενέσιμης δεξαμεθαζόνης ...