Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης παίρνει και φέτος στον εορτασμό των «Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2019»

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης παίρνει και φέτος στον εορτασμό των «Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2019»

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης συμμετέχει και σας προσκαλεί και φέτος στον εορτασμό των «Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2019».

Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έχει ως σκοπό την ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης και του διαπολιτισμικού διαλόγου, και στόχο την βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και την ευαισθητοποίησή τους στα θέματα αυτά. Το γενικό συντονισμό του προγράμματος έχει το Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ στην Ελλάδα ο εθνικός συντονιστής είναι η Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο εορταστικός χαρακτήρας του προγράμματος προσκαλεί τους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με την πολιτιστική τους κληρονομιά με τρόπους λιγότερο ακαδημαϊκούς και περισσότερο βιωματικούς, ενώ σκοπός του είναι η ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης και του διαπολιτισμικού διαλόγου.

Κοινό γενικό θέμα για το 2019 αποτελεί το Arts and Entertainment. Στην Ελλάδα, ο τίτλος κάτω από τον οποίο οργανώνονται οι διάφορες εκδηλώσεις είναι «Τέχνες και Ψυχαγωγία – Αναζητώντας τον ελεύθερο χρόνο», ενώ ο υπότιτλος είναι η παράμετρος της πρόσβασης στην ψυχαγωγία. Μας αφορά όλους; Είναι αξία ή κατάκτηση; Ποιες οι μορφές της ανά εποχή; Τι ρόλο έπαιξαν η φύση, οι γιορτές και τα πανηγύρια στην ικανοποίηση αυτής της ανάγκης; Αυτά και πολλά άλλα εξίσου ενδιαφέροντα ερωτήματα τίθενται φέτος στο πλαίσιο του εορτασμού.

 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, ο Δήμος Σερβίων, η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμων Σερβίων και Βελβεντού, ο Μορφωτικός Όμιλος Σερβίων «Τα Κάστρα», και η Θεατρική Ομάδα Σερβίων «Κόκκινη Κουίντα», σας ενημερώνουν ότι η παράσταση «Ο Μίδας έχει αυτιά γαϊδάρου», του Μανώλη Κορρέ, θα δοθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Σερβίων, αύριο Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, και ώρα 19:00, με ελεύθερη είσοδο.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού των «Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2019», με γενικό τίτλο «Τέχνες και Ψυχαγωγία – Αναζητώντας τον ελεύθερο χρόνο», και για την ΕΦΑ Κοζάνης «Διαδρομές στη φύση, την τέχνη και την ιστορία των Σερβίων».

Για την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, το πρόγραμμα παραμένει ως έχει:

Στις 11:00: Περίπατο στη βυζαντινή Καστροπολιτεία Σερβίων, με έναρξη από το πετρογέφυρο του Κάστρου. Η διαδρομή διέρχεται από το φαράγγι του Κάστρου, όπου θα γίνει ξενάγηση στα ανθρωπόμορφα και ζωόμορφα βράχια από τον Δρ Γεωλογίας – Αρχαιολογίας Λάζαρο Χατζηλαζαρίδη, και καταλήγει στην κορυφή του Κάστρου, όπου θα γίνει ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο, με αναφορές και στις λοιπές αρχαιότητες των Σερβίων, από την Προϊσταμένη της Εφορείας, Δρ αρχαιολόγο Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη.

 

Η ΕΦΑ Κοζάνης ενημερώνει επίσης το κοινό, ότι το Σαββατοκύριακο του εορτασμού, Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, η είσοδος στα μουσεία, μνημεία και στους αρχαιολογικούς χώρους του Κράτους, είναι ελεύθερη.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team