Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Η Δ. Μακεδονία πρωτοπορεί με πιστοποίηση των δασών της

Η Δ. Μακεδονία πρωτοπορεί με πιστοποίηση των δασών της

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα που θα κάνει διεθνή διαγωνισμό για την πιστοποίηση των δασών FSC

Στην πιστοποίηση των δασών της και των προϊόντων τους, μέσω ανοιχτού ηλεκτρονικού διεθνή διαγωνισμού, θα προχωρήσει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Μάλιστα θα πρόκειται για την πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα που θα κάνει την πιστοποίηση των δασών FSC (Forest Management Certification), προχωρώντας σε Αειφορική Δασική Διαχείριση.

Ειδικότερα, η  Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας πρόκειται να προκηρύξει ανοικτό ηλεκτρονικό διεθνή διαγωνισμό για την πιστοποίηση FSC των δημοσίων δασών της, συνολικής έκτασης περίπου 1.000.000 στρεμμάτων. Ήδη έχει έρθει σε επαφή με 11 εταιρείες  (από USA, Αγγλία, Ρωσία, Ολλανδία, Ελβετία, Γερμανία, Γαλλία, Καναδά, Ισπανία, Εσθονία και Βραζιλία) και 7 εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να συμμετέχουν στη διαδικασία πιστοποίησης FSC, η οποία διαρκεί πέντε και έχει συνολικό κόστος περίπου 45.000 ευρώ, ενώ μετά την 5ετία θα υπάρχει ένας έλεγχος επανεξέτασης.

Το θέμα τέθηκε από τις Δασικές Βιομηχανίες της περιοχής, αφού τα δάση της Περιφέρειας έχουν άριστη ποιότητας ξύλου Μ. Πεύκης, που εμφανίζεται μόνο στα βουνά της Β.Πίνδου, στον Όλυμπο στο Βέρμιο και στο Μπούρινο, αλλά υπάρχουν πολλά προβλήματα στην εξαγωγή τους λόγω της έλλειψης πιστοποίησης. Μέσω αυτής της διαδικασίας θα μπορούν οι δασικές βιομηχανίες να εξάγουν ξυλεία με αποτέλεσμα την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των δασικών προϊόντων της Π.Δ.Μ.

Το συγκεκριμένο θέμα εισηγήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο της περασμένης Τρίτης, ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικής Ανάπτυξης Γιώργος Βαβλιάρας, ενώ τεχνικές πληροφορίες έδωσε ο Δημήτρης Τσίμπληνας, στέλεχος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και αντιπρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ-ΠΔΜ. Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, αφού δεν το ψήφισαν οι παρατάξεις της Λαϊκής Συσπείρωσης και της ΑΡΣΥ (κ.κ. Χαστάς και Πράσσος).

Τα πλεονεκτήματα από την πιστοποίηση των δασών της Δ. Μακεδονίας

Η πιστοποίηση αφορά όλες τις επιχειρήσεις η οποίες εμπλέκονται στη διαχείριση ή/και τη διαμόρφωση δασικών προϊόντων. Η πιστοποίηση παρέχει τη σύνδεση μεταξύ υπεύθυνης διαχείρισης των δασών και κατανάλωσης προϊόντων που προέρχονται από το δάσος (όπως ξυλεία, χαρτί) επιτρέποντας στους μεν καταναλωτές να αγοράζουν προϊόντα που προστατεύουν το περιβάλλον και την ανθρώπινη αξία και στις δε επιχειρήσεις να προσδίδουν αξία στα προϊόντα τους.

Για την πιστοποίηση με βάση τις απαιτήσεις του FSC o διεθνής οργανισμός Forest Stewardship Council (FSC) έχει αναπτύξει τα πρότυπα FSC Forest Management certification και FSC Chain of Custody.

Ο φορέας έχει υποχρέωση κάθε χρόνο (για 5 χρόνια) να έρχεται ώστε να παρακολουθεί τη διαχείριση των δασών, να κάνει workshops και να φέρνει σε επαφή όλους τους φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση των δασών (δασικές υπηρεσίες, δασικού συν/μοι, δασικές βιομηχανίες κ.λ.π).

 

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

  • Προστασία των δασικών εκτάσεων.
  • Εργαλείο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.
  • Σαφής προτίμηση από το καταναλωτικό κοινό.
  • Εύκολη αναγνώριση των προϊόντων από τους καταναλωτές.
  • Προσέλκυση των καταναλωτών που είναι ευαισθητοποιημένοι σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.
  • Δυνατότητα πρόσβασης σε νέες αγορές του εξωτερικού στις οποίες οι καταναλωτές έχουν ανεπτυγμένο αίσθημα περιβαλλοντικής συνείδησης.
  • Συμβολή της επιχείρησης στην προστασία των δασών και του περιβάλλοντος.
  • Ικανοποίηση απαίτησης πελάτη.

 

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Βάσω Σάφη