Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Κοινωνία > Η απόφαση Eurogroup για κορωνοϊό -Οι κόντρες, ο συμβιβασμός και το μπαλάκι στη Σύνοδο Κορυφής

Η απόφαση Eurogroup για κορωνοϊό -Οι κόντρες, ο συμβιβασμός και το μπαλάκι στη Σύνοδο Κορυφής

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Όποιος παρακολούθησε το 16ωρο θρίλερ της Τρίτης, έμαθε το παρασκήνιο της μετωπικής σύγκρουσης Ιταλών- Ολλανδών και διάβασε για την «έκρηξη» του Γάλλου υπουργού, θα περίμενε ότι η χθεσινή απόφαση του Eurogroup θα ήταν ανατρεπτική. Κάθε άλλο.

Ο συμβιβασμός, για τον οποίο δούλεψαν Γάλλοι και Γερμανοί, αποδείχθηκε ότι ήταν τελικά συμβιβασμός λεκτικός, δηλαδή διατυπώσεων και ελάχιστα συμβιβασμός ουσίας.

Ποιο ήταν ένα από τα σημεία, που χώρισε το Βορρά από το Νότο; Η εισήγηση των 9 αρχηγών για έκτακτη έκδοση Ευρωομολόγων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πρωτοφανούς κρίσης, που προκάλεσε η πανδημία. Γερμανοί και Ολλανδοί δημοσίως απέρριψαν την εισήγηση και θα περίμενε κανείς ότι Ιταλοί και Ισπανοί θα έστηναν «καυγά». Μάταια.
Eurogroup: Πώς ήρθε ο συμβιβασμός
Ο συμβιβασμός έγινε με την πρόβλεψη δημιουργίας «Ταμείου Ανάκαμψης», για το οποίο θα δώσουν κατευθύνσεις οι αρχηγοί κρατών και το οποίο θα χρησιμοποιήσει και «καινοτόμα χρηματοπιστωτικά εργαλεία». Πίσω από αυτήν τη διατύπωση οι Ιταλοί θέλουν να «διαβάζουν» ευρωομόλογα, αλλά ο Ολλανδός υπουργός αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη ήταν σαφής: «δεν ήμουν και δεν θα είμαι ποτέ σύμφωνος, θα ήταν άδικο για τους φορολογούμενους μας». Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για τη μεγάλη «επιτυχία» του συμβιβασμού, ο Ολλανδός ούτε λίγο ούτε πολύ παραδέχθηκε ότι σκοπίμως υπήρξε λεκτική ασάφεια για να είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Πηγή: iefimerida.gr 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team