Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Η ΑΝΚΟ μετατράπηκε σε Αναπτυξιακό Οργανισμό- Κασαπίδης: «Ιστορική στιγμή, ανοίγει τα φτερά της εκτός Περιφέρειας»

Η ΑΝΚΟ μετατράπηκε σε Αναπτυξιακό Οργανισμό- Κασαπίδης: «Ιστορική στιγμή, ανοίγει τα φτερά της εκτός Περιφέρειας»

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Οριστικά σε Αναπτυξιακός Οργανισμός μετατράπηκε η ΑΝΚΟ Δυτικής Μακεδονίας με τον Περιφερειάρχη να ανακοινώνει την εξέλιξη στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ο Γιώργος Κασαπίδης έκανε λόγο για μεγάλη επιτυχία και ιστορική στιγμή «με την περιοχή να αποκτά ένα νέο εργαλείο υποστήριξης της ανάπτυξης μια νέα αναθέτουσα αρχή που θα υποστηρίζει δήμους, περιφέρεια και ιδιωτική οικονομία».

Η ΑΝΚΟ πλέον θα μπορεί εκτός από μελέτες να υλοποιεί και έργα ενώ όπως είπε ο Περιφερειάρχης «μπορεί να ανοίξει τα φτερά της και εκτός ορίων περιφέρειας και να γίνει σημείο αναφοράς στα δυτικά Βαλκάνια».

Ζήσης Πιτσιάβας

Η επίσημη ανακοίνωση της ΑΝΚΟ

«Κατά τη Γενική Συνέλευση της Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας  Α.Ε. – ΑΝΚΟ που πραγματοποιήθηκε στις 18/03/2021, αποφασίστηκε η προσαρμογή της σε Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης(ΑΟΤΑ) σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν.4674/20 όπως έχει τροποποιηθεί με το άρθρο 42 του Ν.4735/2020. Η προσαρμογή αυτή συμπίπτει χρονικά με την αναγκαιότητα για επιτάχυνση των διαδικασιών σχεδιασμού και παραγωγής έργου στο πλαίσιο υλοποίησης του υπό εκπόνηση προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας λόγω απολιγνιτοποίησης, μετασχηματισμού και προσαρμοστικότητας του παραγωγικού της μοντέλου, βασικό χαρακτηριστικό του οποίου είναι το εμπροσθοβαρές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Με την μετατροπή της σε Αναπτυξιακό Οργανισμό και τις διευρυμένες δυνατότητές της, θα αποτελέσει έναν θεσμικά κατοχυρωμένο, ευέλικτο και αποτελεσματικό μηχανισμό στήριξης, της αναπτυξιακής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο πρωτίστως και θα συμβάλλει στην ενίσχυση του  αναπτυξιακού γίγνεσθαι, αφ’ ενός διευκολύνοντας τον αναπτυξιακό σχεδιασμό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού μέσω της επιτάχυνσης του ρυθμού εκπόνησης μελετών για την ωρίμανση έργων και της εν γένει υποστήριξης των Τεχνικών τους Υπηρεσιών και αφ’ ετέρου μέσω της εκτέλεσης των δράσεων τους, ως ενδιάμεσος φορέας, αλλά και στον σχεδιασμό τους και συνεπώς και στην διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία και εθνικά/κοινοτικά προγράμματα, με στόχο την αύξηση της απορρόφησης πόρων για την Δ. Μακεδονία. Η ανανέωση και σε ένα βαθμό η ανασυγκρότηση της εταιρείας, σχεδιάστηκε με γνώμονα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή, ώστε να αξιοποιηθούν καλύτερα οι ευκαιρίες και δυνατότητες από τη μία και να αντιμετωπισθούν οι αδυναμίες και οι κίνδυνοι από την άλλη, που προκαλούνται κατά την αναπτυξιακή διαδικασία, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της αναδιάρθρωσης, της διαφοροποίησης  του παραγωγικού μοντέλου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, κάτι που εμφανίζεται ως επιβεβλημένο. Η χρονική περίοδος που ακολουθεί, είναι από τις κρισιμότερες για το μέλλον της Δ. Μακεδονίας και απαιτεί συνειδητοποιημένες συνεργασίες, συνέπεια, σοβαρότητα και διορατικότητα στις επιλογές».

 

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Τι έδειξαν τα 437 rapid test που έγιναν σήμερα στο ΛΚΔΜ

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Παρά τη χαλαρότητα που υπήρξε κατά τη διάρκεια των αργιών του Πάσχα, στο εργάσιμο τριήμερο που ακολούθησε, φάνηκε ...