Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Ενέργεια > Γ. Σταθάκης: Θέμα ωρών η συμφωνία στις Βρυξέλλες για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Γ. Σταθάκης: Θέμα ωρών η συμφωνία στις Βρυξέλλες για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Την αισιοδοξία του για το κλείσιμο σήμερα της τεχνικής διαπραγμάτευσης που διεξάγεται στις Βρυξέλλες σχετικά με την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ εξέφρασε ο υπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης, στο περιθώριο του συνεδρίου του ΙΕΝΕ.

Ο ίδιος εκτιμά ότι σήμερα θα υπάρξει συμφωνία ώστε την ερχόμενη εβδομάδα να επικυρωθεί και με τους θεσμούς.

Κατά την ομιλία του στο συνέδριο, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι η ενέργεια είναι αναπόσπαστο μέρος της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και της εξόδου της χώρας από την κρίση και μια μεγάλη ευκαιρία να πετύχει η χώρα τους περιβαλλοντικούς στόχους, τους οποίους και προσυπογράφουμε.

Όπως είπε ο κ. Σταθάκης, βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη μετάβαση στον ενεργειακό τομέα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Αυτή τη μετάβαση προσπαθεί να παρακολουθήσει και η κυβέρνηση, με το ΥΠΕΝ να εκπονεί αυτή την περίοδο για πρώτη φορά την πολιτική και τις βασικές στρατηγικές κατευθύνσεις του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού.

Βασικές παράμετροι που λαμβάνονται υπόψη για το σχεδιασμό είναι οι δεσμεύσεις της χώρας τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού και τους φιλόδοξους στόχους που θέτει η ΕΕ εν όψει του 2030. Από τις δεσμεύσεις της χώρας, άλλωστε, απορρέει και η υποχρέωση να έχουν εκπονηθεί μέχρι το Μάρτιο του 2018 τα εθνικά σχέδια για ενεργειακό τομέα μέχρι 2030, με ενδιάμεσο σταθμό το 2020.

Ο υπουργός τόνισε ότι μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα, εκτός από την παραγωγή ενέργειας, αποτελεί και το ζήτημα της εξοικονοόμησης ενέργειας.

Οι βασικοί πυλώνες του ενεργειακού σχεδιασμού που εκπονεί το ΥΠΕΝ, όπως τους παρέθεσε ο κ. Σταθάκης, είναι:

  • Η εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας και της ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας για το σύνολο της επικράτειας, τόσο για την ηπειρωτική χώρα, όσο και για τα νησιά, με τα πολύ σημαντικά έργα των διασυνδέσεων που δρομολογούνται αυτή την περίοδο να έχουν ιδιαίτερη σημασία.
  • Η διαφάνειας στις ενεργειακές αγορές
  • Η αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για την ευρύτερη περιοχή και όλη την Ευρώπη
  • Η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και η στήριξη των πλέον αδύναμων τμημάτων της κοινωνίας
  • Η στήριξη της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας
  • Η στήριξη των περιφερειών μέσω του νέου θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων

Στη συνέχεια, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στους επιμέρους τομείς του φάσματος της ενεργειακής αγοράς, παρουσιάζοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα και τα βασικά σημεία του μετασχηματισμού της ενεργειακής αγοράς ως προς αυτούς, βάσει των σχεδίων που προωθεί η κυβέρνηση.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ…..

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis
x

Check Also

Ο Σύνδεσμος Επενδυτών Φωτοβολταϊκών Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για τις Τοπικές Ενεργειακές Κοινότητες

Μοίρασε το άρθρο...FacebookTwitteremail Η Δυτική Μακεδονία διανύει ταχύτατα την εποχή της απολιγνιτοποίησης. Στην περιοχή μας παρατηρείται ζωηρό ενδιαφέρον και έντονη ...