Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Ενέργεια > Γ. Αντωνιάδης σε Γ. Σταθάκη: Να παραταθεί η λειτουργία του ΑΗΣ Αμυνταίου- Φιλώτα με οποιοδήποτε κόστος

Γ. Αντωνιάδης σε Γ. Σταθάκη: Να παραταθεί η λειτουργία του ΑΗΣ Αμυνταίου- Φιλώτα με οποιοδήποτε κόστος

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
emailΤη συνέχιση της λειτουργίας του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού ΑΗΣ Αμυνταίου-Φιλώτα στο Νομό Φλώρινας, με οποιοδήποτε κόστος και με οποιονδήποτε τρόπο, απαίτησε ο βουλευτής ΝΔ Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης, μιλώντας στην ολομέλεια της Bουλής την Παρασκευή 9 Μαρτίου, κατά τη συζήτηση της ερώτησης  που κατέθεσε για τα ενεργειακά ζητήματα του νομού Φλώρινας και ειδικότερα για ΑΗΣ Αμυνταίου-Φιλώτα, Αναργύρους- Βαλτόνερα-Αχλάδα και ΑΗΣ Μελίτη 2″.

Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο των ομιλιών Αντωνιάδη – και του Υπουργού Ενέργειας Γ. Σταθάκη:

 

9/3/2018, Ολομέλεια, Αντωνιάδης-Σταθάκης. Συζήτηση επίκαιρης Ερώτησης για τη διακοπή λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου-Φιλώτα της ΔΕΗ στο Νομό Φλώρινας

ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, πριν διαβάσω την ερώτηση, σας λέω ότι για εμάς είναι αξίωμα το θέμα της συνέχισης της λειτουργίας του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού ΑΗΣ Αμυνταίου-Φιλώτα στον Νομό Φλώρινας με οποιοδήποτε κόστος και με οποιονδήποτε τρόπο.

Εδώ και τρία χρόνια ήταν γνωστό στην Κυβέρνηση και στο Υπουργείο σας ότι ο ΑΗΣ Αμυνταίου-Φιλώτα λειτουργούσε με συγκεκριμένο πλαφόν στον αριθμό ωρών λειτουργίας, ο οποίος έληγε στα τέλη του 2018 με αρχές του 2019.

Ενώ βρισκόταν, λοιπόν, σε γνώση σας ο συγκεκριμένος περιορισμός, δεν κάνατε τίποτα επί τρία χρόνια για να βρείτε αφενός μεν εναλλακτική λύση για τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης του Δήμου Αμυνταίου, αφετέρου παράταση λειτουργίας του συγκεκριμένου σταθμού μέσα από τον μηχανολογικό εκσυγχρονισμό και,επίσης, την περιβαλλοντική αναβάθμισή του, προκειμένου να λειτουργήσει για άλλα δεκαπέντε με είκοσι χρόνια.

Τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πλήρες αδιέξοδο το οποίο μόνο αρνητικές συνέπειες προμηνύει για την περιοχή και όχι μόνο. Κινδυνεύουν να χαθούν περίπου τρεις χιλιάδες θέσεις εργασίας, με όλες τις περιμετρικές υποστηρικτικές θέσεις, που είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή.

Κύριε Υπουργέ, αναλαμβάνετε πλήρως την ευθύνη της διακοπής λειτουργίας του σταθμού, εξαιτίας της αδιαφορίας ή της ανικανότητας, η οποία μόνο όλεθρο σκορπίζει στην περιοχή.

Σας ερωτώ: Έχετε λύση για παράταση ζωής του ΑΗΣ Αμυνταίου-Φιλώτα και σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβείτε άμεσα για την επίτευξη αυτής; Δεύτερον, ποια λύση έχετε για την τηλεθέρμανση του Δήμου Αμυνταίου σε περίπτωση οριστικής παύσης λειτουργίας του σταθμού ΑΗΣ Αμυνταίου-Φιλώτα -όπως ξέρετε, δεν έχει δοθεί παράταση- για τα τρία χρόνια της μεταβατικής περιόδου ως την οριστική λύση;

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Ευχαριστώ πολύ τον κ. Αντωνιάδη.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για την απάντησή σας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Ας ξεκινήσουμε από το άλφα: Η Κυβέρνησή σας είχε σχεδιάσει πότε θα αποσυρθούν οι μονάδες της ΔΕΗ. Και όταν εμείς παραλάβαμε, διαπίστωσα ότι η μονάδα, στην οποία αναφέρεστε, είχε απόσυρση, τέλος λειτουργίας, στα τέλη του 2018. Αυτό είχατε επιλέξει καλώς ή κακώς. Δεν με ενδιαφέρει ούτε με απασχολεί. Αφού, λοιπόν, έχετε βάλει στον σχεδιασμό και έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το Αμύνταιο φεύγει στα τέλη του 2018, έρχεστε και μας λέτε: «Τι κάνατε τρία χρόνια;». Ως προς τι; Εσείς έχετε σχεδιάσει την απόσυρση της μονάδας.

Και έρχομαι στο τι κάνουμε εμείς τώρα. Τρία πράγματα κάνουμε: Πρώτον, κάναμε αίτημα να παραταθεί η λειτουργία από 17.500 ώρες σε 32.000 ώρες. Δύο φορές κάναμε το αίτημα. Δεν το εγκρίνει η Επιτροπή. Πάει το ένα. Έχουμε ανοίξει έναν κύκλο διαλόγου, προκειμένου να βρούμε μια λύση στο θέμα αυτό. Πάει το ένα θέμα.

Το δεύτερο θέμα είναι πως αφού υπήρξε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και αφού πάρθηκε η απόφαση και διαπραγματευθήκαμε την αποεπένδυση 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ -και τελικά αποφασίστηκε οι μονάδες που θα δοθούν από τη ΔΕΗ να είναι η Φλώρινα και η Μεγαλόπολη-, το Αμύνταιο μετά από σοβαρή πίεση δική μας, έμεινε έξω από το σχέδιο αποεπένδυσης μεν, αλλά η συμφωνία με την Κομισιόν λέει ότι «μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε το Αμύνταιο». Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αναβαθμιστεί το Αμύνταιο και να πάρει άλλα δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας και να μην συνυπολογίζεται στο πακέτο της αποεπένδυσης 40% των λιγνιτών. Αυτό διαπραγματευτήκαμε. Άρα, ανοίξαμε ξανά το κεφάλαιο «Αμύνταιο», εκεί που ήταν κλειστό.

Ας πάμε στο τρίτο και τελευταίο θέμα. Αφού ανοίξαμε ξανά, λοιπόν, το θέμα του Αμυνταίου, επειδή θέλουμε να διατηρηθεί, θέλουμε να γίνει η επένδυση, θέλουμε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και πετύχαμε να μην συνυπολογίζονται στο 60%, που μένει στη ΔΕΗ, προχωράμε σε διαδικασίες απόλυτα θεσμικές για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να επιλεγεί και να διερευνηθεί η επένδυση στο Αμύνταιο και η παράταση λειτουργίας του για δεκαπέντε χρόνια.

Όπως ξέρετε, έχουν γίνει προς την Κυβέρνηση και προς τη ΔΕΗ τρεις επιχειρηματικές προτάσεις, σύμφωνα με τις οποίες προτείνονται διάφοροι τρόποι, με τους οποίους το Αμύνταιο μπορεί να πάρει αυτήν την παράταση ζωής, μέσα από την επένδυση. Η ΔΕΗ τις εξετάζει όλες. Όλα θα γίνουν με θεσμικό τρόπο. Η Κυβέρνηση τις εξετάζει όλες και θα πάρουμε αποφάσεις σύντομα, που όλες συγκλίνουν στην αρχική επιτυχία που είχαμε. Αυτή αφορά την προσπάθεια μας, δηλαδή, να μην αποσυρθεί το Αμύνταιο στα τέλη του 2018, όπως είχε επιλέξει η κυβέρνηση σας, και να βρεθεί ένας επενδυτικός τρόπος, με τον οποίον θα παραταθεί η ζωή του για δεκαπέντε χρόνια, θα γίνει μεγάλη επένδυση περιβαλλοντικής αναβάθμισης, που είναι γύρω στα 100 με 120 εκατομμύρια και να βρεθεί μια λύση στο θέμα αυτό, που καλύπτει φυσικά και την τηλεθέρμανση.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Υπουργέ.

Ορίστε, κύριε Αντωνιάδη, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, πολύ σωστά είπατε ότι ήταν πολιτική επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης. Η πολιτική επιλογή λοιπόν αυτή κρίθηκε, κατακρίθηκε και καταψηφίστηκε. Η κυβέρνηση αυτή ήρθε στην Αντιπολίτευση και ήρθατε εσείς με υπόσχεση ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί. Άρα, αυτός ο οποίος πρέπει να απολογείται είστε εσείς για το τι κάνετε τρία χρόνια. Έτσι; Άρα, μην ζητάτε να απολογηθώ εγώ για το τι πρότεινε η προηγούμενη Κυβέρνηση.

Έρχομαι, λοιπόν, και λέω πολύ σύντομα πως στην περιοχή εκεί επικρατεί ένα μικρό αλαλούμ. Καταρχάς, υπάρχει η Αχλάδα στην οποία δραστηριοποιείται ένας ιδιώτης. Έχει σημαντικότατα περιβαλλοντικά προβλήματα. Και σας λέω ότι η περιοχή θα αντιμετωπίσει περιβαλλοντικά προβλήματα και από τον ιδιώτη και από τη ΔΕΗ. Δεν υπάρχουν δεσμευμένα κονδύλια. Αύριο πτωχεύει ο ιδιώτης και έχει φύγει, η ΔΕΗ που δεν έχει χρήματα, πτωχεύει και έχει φύγει. Από πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα; Από τον κρατικό κορβανά; Δεν πρέπει να είναι δεσμευμένα υπό την εποπτεία του κράτους, για να γίνει η αποκατάσταση, να τα έχουμε στα χέρια μας εκεί τα λεφτά; Άρα, λοιπόν προβλήματα στην Αχλάδα γενικότερα με την μετεγκατάσταση και με το περιβάλλον. Υπάρχουν ουσιαστικά δύο οικισμοί: Ανάργυροι, Βαλτόνερα. Αυτά τα δύο χωριά είναι οικισμοί οι οποίοι έχουν κάτω από πεντακόσιους κατοίκους.

Θυμάμαι ακόμα χθες, τον Αύγουστο του 2016, που συναντηθήκαμε με τον προκάτοχό σας, τον κ. Σκουρλέτη και έλεγε ότι σε τρεις μήνες θα υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα. Και είμαστε τώρα Μάρτιο του 2018 και ακόμα δεν έχει υπογραφεί, ενώ έχει προηγηθεί και η κατολίσθηση και όλα τα συναφή. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που πρέπει να τα δείτε και για τους Αναργύρους και τα Βαλτόνερα.

Έρχομαι και στο θέμα της Μελίτης και της Βεύης, το οποίο εκκρεμεί εδώ και τόσα χρόνια. Δεν είναι τωρινό. Δεν ξέρει η περιοχή τι πρόκειται να γίνει. Ακούμε για ιδιωτικοποίηση, που σημαίνει ότι το μάρμαρο πάλι θα το πληρώσουν οι τοπικοί φορείς. Εμείς τι λέμε;

Αυτό που πρέπει να συμπεριλάβετε εσείς και η κάθε κυβέρνηση, επειδή αυτός ο πλούτος είναι αναντικατάστατος και θέλει εκατομμύρια χρόνια για να δημιουργηθεί ξανά -και μιλάω για τον λιγνίτη- είναι το εξής: Πρώτον, σε σχέση με την απασχόληση, όλοι οι ντόπιοι εργαζόμενοι να απασχολούνται και, δεύτερον, θέλουμε κάποια αντισταθμιστικά, όπως είναι το δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα. Διότι πληρώνει η ΔΕΗ 750 εκατομμύρια ευρώ στα νησιά –Μύκονο, Ρόδο, Κρήτη, Κέρκυρα- και τα δικά μας τα παιδιά πηγαίνουν και δουλεύουν σερβιτόροι εκεί ή Γερμανία και δεν βάζετε 50 εκατομμύρια ευρώ στα 750 εκατομμύρια ευρώ για να έχουν τουλάχιστον δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα, με ένα οικονομικό επιστέγασμα, κάτω από 30.000. Δώστε στις επιχειρήσεις και στους αγρότες 50% μείωση. Το αφήνω και αυτό.

Ζητάμε, κύριε Υπουργέ, από εσάς να συμπεριλάβετε στον ενεργειακό σας σχεδιασμό, στο ενεργειακό μείγμα, ο λιγνίτης να αντιστοιχεί στο 30%, για να μπορεί να ενταχθεί και το Αμύνταιο μέσα, όπως το ξέρετε καλά. Επίσης, ζητάμε η συνολική παραγωγή να είναι πάνω από 17 τεραβατώρες -όπως τις λένε- για να είμαστε σίγουροι ότι θα ενταχθεί το Αμύνταιο.

Εν πάση περιπτώσει, όμως, σας άκουσα που είπατε ότι υπάρχει πολιτική βούληση από την Κυβέρνησή σας να συνεχίσει να λειτουργεί. Πλην, όμως, ο χρόνος περνάει. Εάν δεν πάρετε την παράταση τώρα τον Οκτώβριο, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την τηλεθέρμανση και θα βρεθούμε μπροστά σε αδιέξοδο. Δηλαδή, είναι προβλήματα υπαρκτά.

Ολοκληρώνω λέγοντας ότι ειλικρινά κι άλλες φορές έχουμε συζητήσει για την περιοχή, αλλά δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο όραμα, ένα σχέδιο. Άλλα έλεγε ο κ. Σκουρλέτης, άλλα έλεγε ο κ. Λαφαζάνης και άλλα λέτε εσείς. Ακολουθείτε μια πολιτική «τραβάτε με κι ας κλαίω» ή «βλέποντας και κάνοντας» και τις συνέπειες τις πληρώνει περιοχή η οποία δεν φταίει σε τίποτα.

Το πιο βασικό που σας λέω είναι ο διάλογος. Διάλογο με ποιόν κάνετε, κύριε Υπουργέ; Με τους επουράνιους θεούς; Έχετε κάνει διάλογο με την τοπική κοινωνία; Ήρθατε μια φορά; Σας το έχω ζητήσει πενήντα φορές. Δεν είναι ανάγκη να δεσμευθείτε. Ελάτε μια φορά στην περιοχή με τους Δημάρχους, με τους Βουλευτές, με τον Αντιπεριφερειάρχη, με κάποιους συλλόγους, με τους εκπροσώπους των κοινοτήτων και ανοίξτε έναν διάλογο, ώστε να ξέρετε τι ζητάει περιοχή, να μας πείτε τι σκέπτεστε εσείς και κάπου νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε στη μέση.

Αυτό που σας ζητάω, λοιπόν, δεν είναι τόσο οι συγκεκριμένες λύσεις που πρέπει να υπάρχουν. Βάλτε τον διάλογο μέσα στο λεξιλόγιό σας, για να βρεθούν επιτέλους λύσεις. Πέρασαν τα τρία χρόνια. Θα έρθει η Νέα Δημοκρατία τον Φθινόπωρο και εννοείται ότι αυτή θα πληρώσει το σπασμένο μάρμαρο. Εκεί το πάτε.

Κύριε Υπουργέ, μετά τη συνομιλία σας με το υπερπέραν, έχετε τον λόγο για να απαντήσετε στον κ. Αντωνιάδη.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Στη χειμαρρώδη δευτερολογία του ο κ. Αντωνιάδης έθεσε τόσα πολλά θέματα που απορώ σε ποια πρέπει να απαντήσω, γιατί τα έθεσε με όρους τίτλων.

Θα ξεκινήσω, όμως, με τις ταξιδιωτικές μου συνήθειες. Επισκέπτομαι την περιοχή σας τον τελευταίο έναν χρόνο σχεδόν κάθε μήνα. Δεν μπορώ να σκεφτώ έναν μήνα που να μην έχω έρθει στην Κοζάνη, ή στην Πτολεμαΐδα, ή στην Καστοριά κ.ο.κ., σίγουρα πάντως πιο συχνά από τα Χανιά που είναι ο τόπος καταγωγής μου. Άρα, σε σχέση με την ιδέα ότι δεν κάνουμε διάλογο, θα σας έλεγα ότι κάνουμε καταπληκτικό διάλογο.

Πρώτα από όλα, σας θυμίζω ότι την Τετάρτη πήραμε την απόφαση με την Κομισιόν για αποεπένδυση και την επόμενη Τετάρτη ήμασταν στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να συζητήσουμε ανοιχτά τη νέα πραγματικότητα με το σύνολο της περιοχής κ.ο.κ. Άρα, απορώ γιατί υπονοήσατε ότι δεν γίνεται διάλογος, ότι δεν είναι διαρκής κ.λπ.

Δεύτερον, όσον αφορά τα θέματα που θέσατε για την περιοχή, έχει βγει το φθηνό ρεύμα. Ήταν δική μας πρωτοβουλία να υπάρχει οριζόντια έκπτωση για το σύνολο των νοικοκυριών στη Δυτική Μακεδονία. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό.(BS)

Είναι μια μεγάλη απόφαση η οποία θα χρηματοδοτηθεί από τον δημόσιο Προϋπολογισμό. Και ήταν μια μεγάλη επιτυχία και της περιφέρειας, που ήταν πάγιο αίτημά της και της δικής μας πλευράς, που βρήκε έναν τρόπο πολύ αποτελεσματικό για να δώσει οριζόντια έκπτωση στην περιοχή που έχει όντως υποστεί τη μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση όλες αυτές τις δεκαετίες που παράγει για λογαριασμό του συνόλου σχεδόν της χώρας.

Τρίτον. Επιμέρους θέματα, όπως είναι το ορυχείο της Βεύης, όπως είναι τα προβλήματα που έχει η Αχλάδα κ.ο.κ., δεν είναι ότι δεν έχουν συζητηθεί, δεν έχουν επικεντρωθεί στο ποια είναι τα προβλήματα καθενός απ” αυτούς, αλλά η απάντηση στη λύση στο θέμα της Βεύης είναι «κοντός ψαλμός αλληλούια». Όσον αφορά στο θέμα της Βεύης, έρχεται ο νόμος για το τι θα περάσει στο πακέτο αποεπένδυσης από τη ΔΕΗ. Τέλη Μάρτη θα έρθει το νομοσχέδιο, οπότε εκεί θα δείτε και τι θα συμβεί με το ορυχείο της Βεύης.

Δεν νομίζω ότι μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε ότι στην περιοχή έχει γίνει ένας πολύ μεγάλος διάλογος για τη μεταβατική αυτή περίοδο που βρίσκεται η ΔΕΗ, ότι έχουν επιλυθεί προβλήματα οικισμών που επίσης ήταν χρονίζοντα και τα λύσαμε με έναν τρόπο πολύ γρήγορο και πολύ αποτελεσματικό και ότι τα πάγια αιτήματα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, όπως είναι το φθηνότερο ρεύμα και άλλα, έχουν ήδη ικανοποιηθεί.

 

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Ημερίδα  με θέμα “Προς μία φιλική, ευέλικτη και προσβάσιμη Περιφέρεια για τα Άτομα με Αναπηρία υπό το πρίσμα της Νέας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής 2021-2030 και του Ελληνικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αναπηρία” πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου με μεγάλη επιτυχία, διαδικτυακή ημερίδα υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με ...