Αρχική > Στήλες > Φορολογικά > Φορολόγηση εισοδημάτων 2020- Γράφει ο Γεώργιος Δ. Κοτζαμπάσης

Φορολόγηση εισοδημάτων 2020- Γράφει ο Γεώργιος Δ. Κοτζαμπάσης

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

 Τα περίφημα γενικά και τοπικά lockdown που επιβλήθηκαν εντός του προηγουμένου έτους είχαν ως συνέπεια οι πλειονότητα των μισθωτών εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα να τεθούν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας για χρονικά διαστήματα από 3 έως και 10 μήνες. Ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι ανέστειλαν τη λειτουργία τους, για 5 έως και 7 μήνες τουλάχιστον μέσα στο 2020 ή υπολειτουργούσαν τουλάχιστον για 9 μήνες μέσα στο προηγούμενο έτος, κατά τη διάρκεια των οποίων πραγματοποίησαν σημαντικά μειωμένους τζίρους. Επιπλέον πάρα πολλοί ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων υποχρεώθηκαν για χρονικά διαστήματα από 6 έως και 10 μήνες μέσα στο 2020 να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα κατά 40% ή και περισσότερο.

Τα επιδόματα όμως πάσης φύσεων που χορηγήθηκαν είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημα και έτσι θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των μισθωτών εργαζομένων που θα είναι δικαιούχοι επιστροφών φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Τα ποσά αυτά, όπως και οι αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν στους ιδιοκτήτες ακινήτων θα προσμετρηθούν για την κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσής των φορολογούμενων.  Αυτό θα συμβεί επειδή κατά τη διάρκεια του 2020 οι μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης επί των μισθών των εργαζομένων αυτών υπολογίστηκαν, όσους μήνες αυτοί εργάζονταν κανονικά, ωσάν οι αποδοχές τους να ήταν σε ετήσια βάση ίδιες με τα επίπεδα στα οποία είχαν διαμορφωθεί πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού. Όμως τα ποσά των φόρων που αναλογούν στα – σημαντικά μειωμένα –  ετήσια φορολογητέα εισοδήματα του 2020 είναι, τελικά, πολύ μικρότερα από αυτά που παρακρατήθηκαν συνολικά στη διάρκεια του 2020. Συνεπώς τα επιπλέον ποσά που παρακρατήθηκαν θα πρέπει να επιστραφούν από το Δημόσιο στους εργαζόμενους με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλλουν φέτος.

Κερδισμένοι θα είναι φέτος και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ατομική επιχείρηση καθώς για πρώτη φορά τα εισοδήματα τους έως 10.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 9%. Σημαντικό γι αυτούς είναι και το γεγονός ότι και οι επιστρεπτέες προκαταβολές θα θεωρηθούν ως εισόδημα προκειμένου να καλυφθούν τα τεκμήρια διαβίωσης, και φυσικά είναι αφορολόγητες.

Με δεδομένο ότι η υγειονομική κρίση έχει μετατραπεί και σε οικονομική, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται και φέτος να δώσει την δυνατότητα σε όλους τους φορολογούμενους, φυσικά και νομικά πρόσωπα να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος σε 8 μηνιαίες δόσεις και τον ΕΝΦΙΑ σε 6, με την καταβολή των πρώτων δόσεων να προβλέπεται για το τέλος Ιουλίου και το τέλος Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.  Αναμένουμε επιπλέον την χαλάρωση του μέτρου των e-αποδείξεων με τροποποίηση της σχετικής διάταξης, την αναστολή της επιβολής τέλους επιτηδεύματος σε αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ και πιθανότατα και μείωση ή ακόμα και αναστολή καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που κατά την διάρκεια του 2020 υποχρεώθηκαν να αναστείλουν τις επαγγελματικές δραστηριότητες ή να τις περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας των μέτρων.

 

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Φορολογικά νέα

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Όπως κάθε εβδομάδα, σε σημεία επισημαίνουμε τα σημαντικότερα νέα φορολογικού-λογιστικού ενδιαφέροντος της τρέχουσας επικαιρότητας. Αφορούν την πλειονότητα φορολογούμενων ...